site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Filistin Değil Taksim

Filistin Değil Taksim
01.06.2013
A+
A-

GEZİ-PARKI (5)

Taksim’deki Gezi Parkı’nı kurtarabilmek için nöbet tutanlar polisin sert müdahalesiyle karşılaştı. Tazyikli su ve biber gazı sıkan polisin hışmından vekiller de kurtulamadı. Onlarca kişi yaralandı…

Taksim Gezi Parkı’ndaki yıkımı engellemek için günlerdir eylem yapan göstericilere dün de “şafak harekâtı” düzenlendi. Parkta nöbet tutanlara polis ikinci kez biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etti. Aralarında CHP’li vekillerin de olduğu çok sayıda kişi gazdan etkilendi, yaralananlar oldu. CHP’li vekiller, yaşananları basın açıklamasıyla protesto ederken, polis bir kez daha müdahalede bulundu. Aralarında CHP’li Gürsel Tekin, İlhan Cihaner, Melda Okur’un da yer aldığı milletvekilleri ve beraberlerindeki grup, Divan Oteli önünde biraraya gelip, Gezi Parkı’na yöneldi. Polis, parka girmek isteyen gruba gaz bombasıyla müdahale ederken, gazdan milletvekilleri de etkilendi.
 
Ameliyat maskesi taktı

Gezi Parkı’na girmeye çalışan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, atılan biber gazından etkilenirken, Sezgin Tanrıkulu da biber gazı sıkan polisin üzerine yürüyerek tepki gösterdi. Tanrıkulu, “Atmayın, atmayın. O gazı kime atıyorsun sen. Düşman mısın sen” diye tepki gösterdi. Araya girenler Tanrıkulu’nu sakinleştirirken, CHP’li vekiller parktan uzaklaştı. Gürsel Tekin, ameliyat maskesi takarak gazdan korunmaya çalışırken, “Gazları, kurşunları, bombaları bizi yıldıramaz. Böyle bir ülkede yaşadığım için utanıyorum” diye konuştu. Bu arada, Gazeteci Ahmet Şık da çıkan arbedede başından yaralanarak Taksim Eğitim ve Araştıma Hastanesi’ne kaldırıldı.
 
Tanrıkulu da hastanede

İşadamı Hayrullah Öztürk, aracıyla yoldan geçerken, polisin attığı gaz bombası arabasının camını delerek içeriye düştü. BDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de, polisin müdahalesi sırasında yaralaranak hastaneye kaldırıldı. CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun da biber gazından etkilenerek hastaneye kaldırıldığı öğrenildi. Müdahalenin ardından dağılan gruptakiler polise taşla karşılık verdi. Kaçan eylemcilerden bazıları meydandaki merdivenin beton korkuluklarının devrilmesi sonucu yaralandı. Yaralılar olay yerine çağrılan ambulanslarla hastanelere kaldırıldı. Dağılan gruplardan bir kısmı İstanbul Teknik Üniversitesi Taşkışla Kampusu önünden Dolmabahçe istikametine, bir kısmı da Divan Oteli’nin arkasına kaçtı. Peşlerinden giden çevik kuvvet ekipleri ara sokaklara dağılan gruba biber gazı sıktı, direnenlerden bazılarını gözaltına aldı. Dolmabahçe yönüne kaçan grup ile polis arasında çıkan çatışmada da ağaçlık alandaki otlar tutuştu. Alevler ağaçlara sıçradı. Olay yerine gelen TOMA’lar yangını söndürdü. İlk müdahale sırasında gazdan etkilenenler yakındaki bir otele sığındı. Astım hastası olduğu öğrenilen bir kişi baygınlık geçirdi. Bu kişiye ilk müdahaleyi otel görevlileri yaptı. Ancak uzun uğraşlara rağmen kendisine gelemeyen kişi, ambulansla hastaneye kaldırıldı.

Turistler de nasibini aldı

İstanbul’u gezen turistlerin içinde olduğu bir otobüs de müdahale sırasında Taksim’den geçiyordu. Polisin sıktığı biber gazı turistleri de etkiledi. Olaylar sırasında Mısırlı bir kadının ağır yaralandığı bildirildi. İETT otobüsleri de olayların ortasında kalırken, gazdan etkilenen yolcular, araçtan inerek kaçtı. Bu arada polisler,  eylemcilerin çadırlarını ve flamalarını toplayarak zabıtalara teslim etti. Bu arada olaylar nedeniyle Taksim-Metro seferleri de iptal edildi.

Tepkiler çığ gibi

Bu arada, ünlü markaları barındıran perakendeciler, burada açılması öngörülen AVM’de mağaza açmalarının söz konusugezi-parki-yarali-muhabir olmadığını açıkladı. Boyner Grubu’nun da burada yer almayacağı bildirildi. Öte yandan, eylemcilere biber gazlı müdahaleye Uluslararası Af Örgütü’nden kınama geldi. İstanbul Tabip Odası ise polislerin biber gazlı müdahaleden vazgeçmesini istedi.  Gezi Parkı’ndaki sert müdahale Meclis Genel Kurulu’nun da gerilimli açılmasına neden oldu. 3 muhalefet partisinden temsilciler Genel Kurul’da söz alarak polisin müdahalesini kınadı. CHP’li Sezgin Tanrıkulu da kaldırıldığı hastaneden Meclis Başkanı Cemil Çiçek’e “Milletvekillerine dağıtılan telefon ve diğer promosyon ürünlerine ek olarak gaz maskesi, çelik yelek ve bunun gibi koruyucu teçhizat dağıtılacak mıdır?” diye sordu.

CHP liderinden vatandaşlara çağrı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal paylaşım sitesi twitter üzerinden vatandaşlara çağrıda bulundu. Kılıçdaroğlu mesajında, “Gezi için, Reyhanlı için, Uludere için, Hes’ler için, özgürlük ve demokrasi için, bu faşist yönetime meydan okuyoruz. Seni de bekliyoruz!” diye yazdı. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de yaptığı açıklada, “Tarihte Hz. Lut vardır. Lut’un kavmi bulduğu her tepeye yüksek yere kendilerini ebedi kılacak yapılar yapıyordu. Sonra o kavim yok olup gitti. Şimdi Sayın Başbakan da bulunduğu her boş arsaya rezidans, gökdelen, alışveriş merkezi yapmakla meşgul. Tarihte nasıl Lut’un kavmi yok olup gittiyse sayın Başbakan ve ekibi de yok olup gidecektir” dedi.

Vural: Böyle zorbalık olur mu?

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Taksim Gezi Parkı’ndaki eylemlerle ilgili gazetecilere açıklamalarda bulundu. Vural, şunları kaydetti: “Başbakan, İstanbul’un fethinin yıldönümünde Fatih’ten bahsediyor ama Fatih ’bir dal koparanın başını koparırım’diyor. Bu, rantçı bir anlayışın tipik bir tezahürü. Bu ülkenin askerini, polisini öldürenler karşısında gözlerini bağlayan hükümet, bugün Gezi Parkı’nda ’ağaçlara dokunmayın’diyenlere biber gazı sıkıyor, çadırları yakıyor. Böyle bir zorbalık olur mu? Hükümet, elinde silah olanın yanında boynu büküktür ama mazlumların yanında zalim olmaktadır. Bu talimatın Başbakan tarafından verilmiş olduğu görülmektedir. Despot bir yönetim anlayışının tipik bir örneğidir Gezi Parkı’nda yaşananlar. Allah insanları biber gazından korusun.”
 
MHP’liler bugün Taksim’de olacak

MHP Milletvekili Lütfü Türkkan, Gezi Parkı’nda yaşananları protesto etmek için bugün saat 12.00’de Taksim’de olacaklarını duyurdu. Türkkan, Twitter hesabından yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Birkaç kez yazdım. Anlamayanlar için tekrar ediyorum. Bugün (dün) gensoru var Meclis’te. Yarın (bugün) ben ve Milletvekili arkadaşlarım Taksim’deyiz. Saat 12.00 de Taksim Gezi Parkı’nda olacağız. Taksim Gezi Parkı’na dokuz fidan dikeceğiz. Toplumsal muhalefet, iktidarın yanlışları karşısında direniyor…”

Türkiye’nin geldiği noktayı gösteriyor

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkmenistan’da gazetecilere gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Gül, Taksim Gezi Parkı’yla ilgili olarak,  “Bu tartışmalar olacak tabi ki, eskiden insan hakları ihlalleri tartışılırdı, çok büyük meseleler, faili meçhuller tartışılırdı, şimdi bu tip meseleler tartışılıyor. Bu Türkiye’nin geldiği noktanın doğru olduğunu gösterir” dedi. Gül, bir gazetecinin yoğun bir şekilde biber gazı kullanılmasını hatırlatması üzerine, ’Lehinde ya da aleyhinde herkes haklı olabilir “ dedi.

Umut Oran’dan suç duyurusu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Çağlayan Adliyesine giderek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında, Taksim Gezi Parkı ile ilgili söz ve talimatları nedeniyle suç duyurusunda bulundu.  Oran, Erdoğan hakkında, “Görevde Yetkiyi Kötüye Kullanma, Kanunsuz Emir, İmar Kirliliğine Neden Olma, Adil Yargılamayı Etkilemeye Teşebbüs, Yargı Görevini Yapanı Etkilemeye Teşebbüs, Kanunlara uymamaya tahrik” suçlarından işlem yapılması için fezleke hazırlanmasını talep etti.

Topçu Kışlası’na yürütmeyi durdurma kararı

6. İdari Mahkemesi, Taksim Topçu Kışlası projesine karşı açılan davada yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mahkemenin kararı oy çokluğuyla alındı. Gezi Parkı’na Topçu Kışlası yapılma projesi Haziran 2011’deki seçimlerden önce Başbakan Erdoğan tarafından açıklanmıştı. Projeye göre şu anda Gezi Parkı olan alan Sultan 3. Selim zamanında inşa edilen Topçu Kışlası’na dönüştürülmesi, Taksim ve çevresindeki tüm trafik de yeraltına indirilmesi planlanıyordu. Başbakan Erdoğan proje ile ilgili geçtiğimiz nisan ayı sonunda yaptığı açıklamada Topçu Kışlası’nın AVM ve rezidans olarak faaliyet göstereceğini açıklamıştı.

GEZİ-PARKI (1)

GEZİ-PARKI (2)

GEZİ-PARKI (3)

GEZİ-PARKI (4)

GEZİ-PARKI (6)

YORUMLAR
  1. Anonim dedi ki:

    bu ülkenin sonu iyi değil tayip efendinin eseri

  2. genç... dedi ki:

    selcuk akp ilce bınasını 100 tane polıs koruyormus neden sebebı ney sız halk degılmısınız halktan korkuyorsunuz sonunuz geldı artık ulkemızın uzerındekı kırlı ellerınız artık kırılacak bu ates demokrası atesıdır ıstanbulda yandı karsta sonecek ve bu ulke bu atesın sonunda bagımsızlıgını özgurlugunu ılan edecek yasasın kurtulus mucadelemız yasasın bagımsız turkıye yasasın dırenısımız