site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Fasulyeden Sonra Patates Krizi: 5 Lira mı Olacak

Fasulyeden Sonra Patates Krizi: 5 Lira mı Olacak
14.01.2014
A+
A-

patates

Üretimi bir yılda yüzde 17 düşen patateste, bir de stok yapan tüccarlar ortaya çıkınca fiyatlar raflarda 3.5 lirayı geçti.

Yükselişi fırsat bilen bazı tüccarlar daha çok kazanmak için anlaşmaları iptal etmeye başladı. Tüccarların fiyatların 5 lirayı bulmasını beklediğini iddia eden sektör temsilcileri, nisana kadar yeni üretim olmayacağı için patates fiyatlarının artabileceğini söylüyor.

Son dönemlerde kuru fasulyede yaşanan ‘fiyat çılgınlığı’ şimdi de patatese sıçradı. Tezgahlarda fiyatı 3.5 lirayı geçen patateste daha da yükseliş olacağı beklentisiyle bazı tüccarlar ellerindeki ürünü stoklamaya başladı. Bazılarının da özellikle büyük firmalar ile sezonluk yaptıkları anlaşmaları iptal ettiği öğrenildi. Tüccarların fiyatın 5 liraya çıkmasını beklediğini ifade eden sektör temsilcileri, önlem alınmazsa bu rakamın da aşılabileceği uyarısını yaptı. Yükselişin temel nedenlerinden birini üretim düşüşü oluşturuyor. 2012’de 4 milyon 800 bin ton olan patates üretimi 2013’te 4 milyon tona düştü. Eylülde 70 kuruşa ürünleri toplayan tüccarlar, son artışlarla 2.5 liradan patatesi elinden çıkardı.

STOKÇULAR İŞ BAŞINDA 
Tezgahlarda 3.5 liraya ulaşan patates için daha fazla zam beklendiğini ifade eden ve aylık 180 tonluk ürün alımı yapan bir işletmeci, Niğde’den ürün alamadığını söyledi. Girdiği depolarda ürün olmasına rağmen satın alamadığını belirten işletmeci, “Depolarda tonlarca patatesin beklediğini gördüm. Satmıyorlar. Şu anda 2.5 lira olan fiyatın 5 liraya çıkmasını bekliyorlar. Tüccarlar ‘stokçuluk’ yapıyor. Anlaşma yaptığım yerler ellerinde patates olmadığı gerekçesiyle anlaşmaya uymuyorlar. Nakit ödemeyi bile kabul etmiyorlar” dedi.

OLAN ÜRÜNÜ İHRAÇ ETTİK
Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, “Çok küçük bir ithalatla çözülebilir ancak stokçuluk olduğu için artık o da yetmiyor. Stokçular yaptıkları anlaşmaları bile iptal ediyor. Nisan ayına kadar da üretim yok. Patatesin fiyatı 6 lirayı geçebilir. Üretim yok Suriye ve Irak ama patates ihraç ettik” dedi.  İstanbul Umum Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Mest Şengün de patates satan pazarcı esnafının tezgahlarının boş kaldığını ya da başkalarına kiraladıklarını söyledi.
 
MALİYETLER ÇOK ARTTI
Patatesin yemek sanayicilerinin kurtarıcısı olduğunu ifade eden Türkiye Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu (YESİDEF) Başkanı Hüseyin Bozdağ, artık yemeklere patates doğrayamaz hale geldiklerini söyledi. Patatesin alternatif bir ürünü olmadığını belirten Bozdağ, “6.5 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşmış bir sektörüz. Yıllık 95 bin ton patates kullanıyoruz. Maliyetlerimiz çok arttı. Kuru fasulye yerine nohut kullanabiliyoruz ama patates yerine kullanılacak bir ürün yok” diye konuştu.

Selçuk Haber Facebook Sayfamızı Takip Ediniz ! Takip Etmek İçin Sayfayı Beğenmelisiniz!  Tıklayın ! 
https://www.facebook.com/selcukhaber

Selçuk Haber Twitter Sayfamızı Takip Ediniz ! Takip Etmek İçin  Tıklayın ! 
https://twitter.com/selcukhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.