site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Evrensel Güç: Empati

15.04.2020
A+
A-

Sizce empati ne? Karşındaki insanın yerine koymak mı kendini yoksa başka anlamları da var mı? Bence empatiyi çoğumuz doğru bildiğimizi düşünüyoruz ama farklı bir bakış açısıyla baktığımızda kurduğumuz cümlenin ne kadar eksik olduğunu anlayabiliriz. Çünkü kelimenin çağrıştırdığı anlamlar genelde doğru bilinen yanlışlardır.

Sizce empati ne? Karşındaki insanın yerine koymak mı kendini yoksa başka anlamları da var mı? Bence empatiyi çoğumuz doğru bildiğimizi düşünüyoruz ama farklı bir bakış açısıyla baktığımızda kurduğumuz cümlenin ne kadar eksik olduğunu anlayabiliriz. Çünkü kelimenin çağrıştırdığı anlamlar genelde doğru bilinen yanlışlardır.

İnsanlar sadece insan ile duygudaşlık yapabileceğini düşünüyor aksine insan ile diğer varlıklar arasındaki her türlü iletişimde empati kurulabilir,duygu aktarımı yapılabilir ve paylaşım söz konusu olabilir. Lakin dikkat edilmesi gereken husus insanın hangi yanını kullandığıdır çünkü insanın iki yanı vardır, birincisi ilkel dürtülerle hareket ettiği,ikincisi yardımlaşma ile hareket ettiği yanıdır. Bunların bütününde insan olmanın yanında aslında empati kurma becerisi çok önemlidir çünkü empati, kendini ötekinin yerine koymaktan ziyade kendini devre dışı bırakarak karşındakini anlama ve tamamen onun gibi hissedip onun gibi düşünmeye çalışmaktır. Eşduyu,doğuştan gelen bir beceri değildir aksine ebeveynlerimizden öğrenerek üstüne bir şeyler koyup ilerlemeye çalıştığımız bir durumdur. Çünkü empatik bir ailede ve çevrede büyüdüysek kabiliyetimizde o kadar yüksek olurken empatiden yoksun bir ailede ve çevrede büyümekte bir o kadar kabiliyetimizin düşük olmasını sağlar. Bununla birlikte ilişkileri mercek altına aldığımızda sorunun empati yapıldığının ‘sanılması’dır. Bunun nedeni ise,insanların karşısındaki insanları düşünürken kendini bloke etmesidir, oysa duygudaşlık dediğimiz beceri önce kendini anlamak,kendini bilmektir sonrasında ise karşısındaki insanı yargılamadan kendini tamamen onun gibi hissetmek,onun yerine koymaktır. Bu sorunları çözmek için,insanın kendini pasifize ederek, doğru ve yanlışlarını hissetmeden karşısındakinin doğru ve yanlışlarına odaklanabilmekten geçer. Örneğin kendinize şunu sorabilirsiniz “A kişisi üzgün, peki bu üzgünlük bende ne anlam ifade ediyor? “Burada önemli olan şey,çok duyarlılık göstermeden, beklenti içerisine girmeden sorunu çözebilmektir. Sonuçta bizimle eşduyuluk yapıldığı sürece duygudaşlık yapmayı öğreniriz. Ve bazı durumlarda,karşı tarafın empati yapamadığı konularda siz empati yapmalısınız, anlamıyorsa da karşı tarafa anlatmak yerine anlamadığını kabul ettirebilirsiniz. Bu toplumlar arasında eşitliği ve dengeli ilişki kurmayı sağlayan en önemli faktördür.

Empati kurma becerisi,yargılamamak üzerine kuruludur. Çünkü merkeze kendinizi koyarak bir başkası gibi hissetmek mümkün olması zor bir durumdur. Duygudaşlık da,bir olayın ya da bir kişinin doğru ya da yanlış olmasına bakılmaksızın o insanın tamamen içinde olduğu durumu hissetmektir. Çoğu zaman empati yaptığımızı düşünürken aslında sempati yaptığımızın farkında olamıyoruz. Empati kurarken karşıdaki insanın acısını dindirme söz konusuyken,sempati de karşıdaki insan ile acı çekmek söz konusudur.

Son zamanlar da pandemi ilan edilen Covid-19 virüsü aslında bütün insanlığı ilgilendiren ve başarılması zor olan bir becerinin ortaya çıkmasını sağlayabilir. İnsanlar ilkel dürtülerini bir kenara bırakıp,bütün olmaya, paylaşmaya, yardımlaşmaya ve dayanışmaya doğru evrilebilir. Çünkü aslında bu virüs, sağlık sektöründe çalışan insanları alkışlatırken,enfekte olmuş insanın da nasıl hissedebileceğini bize eşduyu sayesinde öğretiyor. Örneğin, iyileşen insan sayısı fazlalaştıkça bizde geleceğe karşı daha olumlu olabiliyoruz. Ya da entübe insan sayısı arttıkça daha çok tedbir almaya başlayabiliyoruz. Bu sayede aslında geçmişten bugüne kadar gelen insani duygularımızın da açığa çıktığını söyleyebiliriz. Bu virüs bizim durmamızı ya da duramıyorsak yavaşlayıp hayatı sorgulamamızı, önceliklerimizi belirleyip aslında çoğu şeyin değişmesi gerektiğini anlatıyor. Bunun yanında, ülkeler birbirine destek olmaya başladı. Her ülkeyi, her kıtayı ortak payda da buluşturdu. Yani aslında bize benzemeyen, bizim gibi olmayan insanlara empati kurmak, onları anlamak, birbirimize yardım eli uzatmak evrensel gücümüz olmaya başladı. Çünkü hiçbirimiz birbirimizden beklenti içerisinde olmadan, sadece dayanışma sağlamak istiyoruz. Ve burada aslında insanları birleştiren şeyin tamamen karşımızdaki insan gibi hissederek,hareket etmeye çalışmak olduğunu düşünüyorum, biliyorum bir gün coronavirüs bitecek ve biz o zaman çok farklı ülkelerden, şehirlerden aynı gökyüzüne bakmaya devam edeceğiz ama bir farkla, bu sefer birimizde yağmur sonrası gökkuşağı çıkarken birimizde yağmur yağdıktan sonra güneş parıldayacak ve biz bir bütün olup tüm bunları birbirimizle, birbirimizi hissederek paylaşmaya devam edeceğiz. Çünkü empati,evrensel gücümüz olarak bizi hep ayakta tutup, dayanışma içerisinde olmamızı sağlayacak.
Gönlümden gönlünüze çiçek çiçek sevgilerimle…
-EDA ÇİVİCİ

YORUMLAR
  1. Sinem dedi ki:

    Yazıların ve kelimeleri kullanış tarzınla sanki insanları mest etmek için doğmuşsun bebeğim

  2. Alper dedi ki:

    Bravoooooo harikaaa

  3. Su dedi ki:

    👏🏻👏🏻

  4. Yağızhan dedi ki:

    Tebrikler. Umarım daha iyi çalışmalarla hep burada olursun.👏👏🏻👏🏼👏🏽👏🏾👏🏿