site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Elektrikte Vatandaşa Büyük Kazık

Elektrikte Vatandaşa Büyük Kazık
08.05.2013
A+
A-

elektrik_faturasi

ÖİB’nin hazırladığı dosyada şirketlere sağlanan ‘kıyaklar’ sıralanıyor. Elektrikte fatura halka çıkıyor

Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ) bünyesinde özelleştirilen 10 dağıtım şirketinin kasalarında “unutulan” paralarla, alacakları ve stoklarıyla birlikte satıldığının, borçlarının ise TEDAŞ’a devredildiğinin ortaya çıkmasının tartışmaları sürerken, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın (ÖİB) özelleştirme ihalelerine katılan firmaları “iştahlandırmak” için hazırladığı tanıtım dosyası, elektrikte yükün tamamen halkın sırtına yüklendiğini gösterdi.

Rapora göre yatırımcı, kayıp-kaçak oranını azaltırsa ya da belirlenen fiyattan daha düşük fiyata elektrik temin ederse aradaki farkı elinde tutacak. Yurttaş ise her durumda aynı parayı ödemeye devam edecek.

Cumhuriyet gazetesinden Fırat Kozok’un haberine göre devleti milyarlarca lira zarara uğratan elektrik dağıtım özelleştirmeleriyle ilgili tartışmalar sürürken ÖİB tarafından hazırlanan “Türkiye Elektrik Dağıtım Sektörü Özelleştirmesi” başlıklı tanıtım dosyası, yaşanan tüm süreçte tüm kârların özel şirketlere; mali yükün ise yurttaşa kesildiğini ortaya koydu.

Dosyada, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından onaylanmış olan satış tarifelerinin, dağıtım şirketinin gerçekleştireceği perakende satış ve elektrik dağıtım aktiviteleri ile yapılması öngörülen yatırımlar üzerinden makul bir getiri kazanmasını sağlayacak seviyede belirlendiği belirtiliyor.

Buna ek olarak, yatırımcıların kayıp-kaçak ve işletme verimliliği gibi performans ölçütlerinde belirlenen hedeflerin ötesinde bir iyileşme sağlayarak artı değer yaratma olanağına sahip oldukları belirtilen dosyada, “Yatırımcı açısından yeni sistemin sunduğu fırsatlar ve imkânlar aynı zamanda enerji sektörünün gelişimine de önemli katkı sağlayacaktır” denildikten sonra şirketlere sağlanan fırsatlar ve olanaklar şöyle sıralanıyor:

* Yatırımcı, kayıp/kaçağın EPDK tarafından onaylanmış olan hedeflerin altına indirilmesiyle ortaya çıkan ek geliri elde tutma hakkına sahiptir.
* Yatırımcı, belirlenen referans elektrik tedarik fiyatından daha düşük bir seviyeden elektrik tedarik ettiği takdirde aradaki farkı elde tutma hakkına sahiptir. Bu sayede, uzun vadede düşük maliyetli santralların kurulması teşvik edilecektir.

* Yatırımcı, işletme verimliliğinin EPDK tarafından onaylanmış olan hedeflerin üstüne çıkarılmasıyla ortaya çıkan ek geliri elde tutma hakkına sahiptir. Böylece, elektrik dağıtımında verimlilik tetiklenecektir.

* Özellikle geçiş döneminden sonra, dağıtım şirketleri elektrik üretim alanına entegre olup, serbest piyasada enerji satışı gerçekleştirmek suretiyle ek gelir elde edebilecektir. Bu sayede, elektrik sektöründe serbest piyasanın oluşması sağlanacaktır.

* Dağıtım şirketlerinin genel işletme verimliliği; faturalama, tahsilat gibi ana süreçlerin optimizasyonu, bölümler arası koordinasyonun etkinleştirilmesi, bilişim sistemlerinin ve altyapının geliştirilmesi ve çalışanların verimliliğinin artırılması yoluyla mevcut duruma oranla önemli ölçüde iyileştirilebilir durumdadır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.