Selçuk Haber

Efes’te ki Serapion Tapınağı İçin Umut Doğdu (Video Haber)

İzmir’in Selçuk İlçesi’ndeki Efes Antik Kenti’ndeki, geçen yüzyılda kazısının büyük bölümü yapılan ancak daha sonra kaderine terk edilen Serapion Tapınağı’nda, iki yıl önce yeniden başlayan kazılarda önemli bir sonuç elde edildi. Efes Vakfı’nın da finansal desteğiyle arkeologların yaptığı iki sezonluk çalışmanın, Anadolu’da bilinen en büyük tapınak olan Serapion’un mermer cephesinin aslına uygun olarak ayağa kaldırılabileceği ortaya konuldu.

Efes Antik Kenti’nde bulunan Serapion Tapınağı’nda, iki yıl önce yeniden başlayan kazılarda önemli bir sonuç elde edildi. Arkeologların çalışmaları tapınağın mermer cephesinin rekonstrüksiyonunun (yeniden yapım) mümkün olduğunu gösterdi.

Serapion’un benzer örneğinin sadece Lübnan’ın Baalbek şehrindeki Jüpiter Tapınağı olduğunu belirten Efes Antik Kenti’nin Avusturyalı Kazı Başkanı Doç. Dr. Sabine Ladstatter, şunları söyledi:

“Antik Efes Kenti’nin ortasında bulunan anıtsal tapınağın 20. Yüzyıl’da kazısı yapılmış, ancak günümüze kadar başka da bir bilimsel araştırma olmamıştı. Günümüzde Efes Vakfı’nın finansal desteği ile tapınakta büyük bir araştırma projesi başladı. Mimar ve arkeologların yaptıkları iki sezonluk araştırma çalışmasıyla tapınağın anıtsal mermer cephesinin rekonstrüksiyonunun mümkün olduğu tespit edildi. Yapım tarihi 2. Yüzyıl olan tapınak, Geç Antik Dönem’de yeniden kilise olarak inşa edilmiş. Ortaçağ’da geçirdiği büyük bir deprem ile yıkılan tapınak, 1044 metrekare ve 29.2×36.7 metre ölçülerindeki merdivenli bir podyum üzerinde yükselmekteydi. Tapınağın ön cephesinde 14 metre yüksekliğinde 8 sütunlu, alınlıklı ve çatı örtülü bir avlu yer bulunmakta. Yapının rekonstrüksiyonunun yapıldığını düşündüğümüzde ön cephenin toplam yüksekliği 22 metre civarında olacaktır.”

Tapınağın hangi tanrıya adandığının bilinmemesine karşın özel Mermerler ve figürler kullanılmış olduğunu belirten Doç. Dr. Ladstatter, “Sütunlar mermeri Prokonnesos (Marmara) Adası’ndan getirilen monolit bloklardan oluşuyor. Bu tapınağın özel bir mimarisi, yapım tekniği var. Korint düzenindeki sütun başlığı Eros ve çeşitli hayvan figürleri ile dekore edilmiş, özellikle etkileyici ve dikkat çekici” dedi.

Serapion’un Anadolu’daki anıtsal ve son derece büyük bir tapınak olduğunun kesin olmduğunu vurgulayan kazı başkanı Doç. Dr. Ladstatter, “Son derece iyi korunmuş durumda olması tapınağın anastlosisini (yeni bir öğe kaltılmaksını yapımını) mümkün kılmasından dolayı özellikle etkileyici ve heyecan verici” diye konuştu.

Latif SANSÜR – Veysel EROL / SELÇUK (DHA)

HABERİN VİDEOSUNU AŞAĞIDAN İZLEYEBİLİRSİNİZ…

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=slXbYs-EqSY[/youtube]

Exit mobile version