site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Efes Yönetim Planında Son Dönemece Girildi

Efes Yönetim Planında Son Dönemece Girildi
29.09.2014
A+
A-

Efes Yönetim Planında Son Dönemece Girildi (3)

Efes Antik Kenti, Ayasuluk Kalesi, St. Jean Bazilikası, Çukuriçi Höyük, Meryem Ana Evi ve daha birçok değeri içeren yönetim alanı için hazırlanan ve 2014 yılı ortasında alanın Danışma ve Eşgüdüm-Denetleme Kurulları tarafından da uygun bulunan yönetim planının yürürlüğe girmesinin ardından, Efes’in dünya miras alanı adaylığı için en önemli aşamalardan olan ICOMOS (Dünya Anıtlar ve Sitler Konseyi) değerlendirmesi de başarıyla tamamlandı.

UNESCO Dünya Miras Merkezinin görevlendirdiği bir uzman, 23-27 Eylül tarihleri arasında alanı ziyaret ederek yerinde incelemeler yaptı. Alanda incelemeler yaptıktan sonra Selçuk Belediyesi Ahmet Taner Kışlalı Toplantı salonunda bir araya gelen katılımcılar, durum değerlendirmesi yaptılar. Buradaki Toplantıya Selçuk Kaymakamı Ayhan Boyacı, Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı, Belediye Başkan Yardımcıları Dr. Bülent Cinel, Atilla Aksoy, ICOMOS uzmanı, Avusturya Arkeoloji Enstitüsü Efes Kazıları Başkanı Doç. Dr. Sabine Ladstatter, Ayasuluk Tepesi ve St. Jean Kilisesi Kazı Başkanı Yrd. Doç Dr. Mustafa Büyükkolancı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Uzmanları, Efes Müzesi Müdürü Cengiz Topal ile ilgili temsilciler katıldı.

Alandaki kamu, sivil toplum ve özel sektör paydaşlarıyla görüşmeler yapan UNESCO Dünya Miras Merkezinin görevlendirdiği bir uzman ve beraberindekiler,Kazı Başkanlıklarının, Selçuk Kaymakamlığının ve Selçuk Belediyesinin misafirperver tutumu ile ağırlandılar. Yönetsel ve koruma uygulamaları açısından Efes’in dünya miras alanı olmaya hazırlık durumunu değerlendiren ICOMOS uzmanı, Efes Alan Yönetimi ile ilgili hazırlanan sunumu da dikkatle inceledi. Bu değerlendirmeye esas olmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı uzmanları, Kazı Başkanlıkları, Selçuk Belediyesi görevlileri ve Efes Yönetim Planının hazırlanmasında görev yapan Atılım Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Savaş Zafer Şahin uzmana kapsamlı bilgilendirmelerde bulundular. ICOMOS uzmanı yaptığı değerlendirmede Efes yönetim alanının hazırlık durumuna ilişkin olumlu bulduğu hususları belirterek çeşitli önerilerde bulundu.Özellikle Efes için yapılan çalışmalardan ve Efes’in tarihsel birikiminden etkilendiğini belirten uzman, yönetim planının kapsamlı ayrıntılı bir çalışma olarak katkıda bulunduğunu belirtti.

İşin içerisinde uzmanlar, akademisyenlerin olduğunu ve bu konuda iyi bir çalışma yaptıklarına vurgu yapan Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı, “Çok verimli, güzel bir süreç yaşadık.Tabi ki, bu bir süreçtir, statik bir durum söz konusu değildir, dinamik bir süreç yaşanıyor. Her planın bir esneklik kabiliyeti olması lazım. Bu esnekliği plan içerisinde kullanmak, değerlendirmek ve ileriye taşımak önemlidir. Bunun burada yanıtının iyi bir şekilde ortaya çıktığını görüyorum. Hem Bakanlığın, hem yerel otoritelerin, hem sivil toplum kuruluşlarının, hem kazı başkanlığının, hem de bu konudaki uzmanların ve çalışmaya katkı koyan plancıların bu durumu en iyi şekilde daha iyi bir noktaya taşımak iradesini ortaya koyduklarını da saptamış buluyoruz. Bununla birlikte Efes’in Koruma Amaçlı İmar planının da onayı söz konusudur ve tamamlama aşamasına gelmiştir. Bunları birleştirdiğimizde biz çok tartışılan Arkeolojik sınırlar içerisindeki dikkati aynı zamanda kentin bütünü içerisinde görüyoruz. Çünkü biz kentin tamamını bir açık hava müzesi olarak görüyoruz ve tüm kent içerisindeki davranışlarımızı hem plan açısından, hem de yaşam biçimi açısından çok daha dikkatli, özenli bir şekilde ileriye taşıma gayreti içerisindeyiz” dedi.

Bundan sonraki süreçte ICOMOS uzmanının raporu UNESCO Dünya Miras Merkezine iletilecek, Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, Alan Yönetimi ve Selçuk Belediyesi bir araya gelerek uzmanın dikkat çektiği konularda çalışmaları yoğunlaştıracak. Efes’in dünya miras alanlığı önerisinin 2015 Yılı ortalarında Almanya’nın Bonn kentinde yapılacak olan Dünya Miras Komitesi toplantısında karara bağlanması bekleniyor.

Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı kendisini makamında ziyaret eden ICOMOS uzmanına ilçenin simgesi olan Artemis heykelciği hediye etti.

Efes Yönetim Planında Son Dönemece Girildi (2)

Efes Yönetim Planında Son Dönemece Girildi (1)

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.