site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Efes Alan Yönetimi Toplantısı Yapıldı

Efes Alan Yönetimi Toplantısı Yapıldı
17.12.2019
A+
A-

Efes Alan Yönetimi Danışma Kurulu ile Eşgüdüm ve Denetleme Kurulu Toplantıları Selçuk Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan ve konuşmasında dört bileşenle UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne giren Efes Selçuk Kültür Rotası’na dikkat çeken Başkan Sengel, bu kapsamda Alan Yönetimi planına Efes Selçuk Kültür rotasının da dahil edilmesini istedi.

Efes Alan Yönetimi Planı 2014- 2019 dönemine ait genel değerlendirmelerin yapıldığı toplantıda, alan yönetimi paydaşlarının 2020- 2025 plan dönemine ilişkin görüş ve önerileri alındı. Toplantıya Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Efes Arkeoloji Müzesi Müdürü Cengiz Topal, Ayasuluk Kazı Başkanı Yrd.Doç.Dr. Mustafa Büyükkolancı başta olmak üzere alan yönetimi paydaşları ve birçok kurumun temsilcisi katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını Efes Arkeoloji Müdürü ve Efes Alan Başkanı Cengiz Topal yaptı. Topal, Efes Alan Başkanı olarak UNESCO sürecinde bugüne kadar alınmış olan kararlarla ilgili bir değerlendirme yaptı.

PAYDAŞLARIN GÖRÜŞLERİ ALINDI

Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda, 11 Eylül 2014 tarihinde yürürlüğe giren ve bugüne kadar geçen süreçte plan ile ilgili genel bir değerlendirme yapılmasının yanı sıra 2020- 2025 plan dönemine ilişkin paydaşların görüş ve önerileri de alındı. Yapılan seçimlerin sonunda Selçuk Ticaret Odası Başkanı Koray Yolcu, danışma kurulu başkanlığına; İZTAV (İzmir Turizm Tanıtım Vakfı) Genel Müdürü Güven Eken ve Ayasuluk Kazı Başkanı Yrd.Doç.Dr. Mustafa Büyükkolancı ise eşgüdüm ve denetleme kurulu üyeliğine seçildi.

Yeni plan dönemine ilişkin görüş ve önerilerin konuşulduğu toplantıda; gelecek plan dönemi ile ilgili kurum ve kuruluşlarla miras alanındaki paydaşların katılacağı çalıştayın 2020 yılı Mart ayı içerisinde yapılacağı kararı alındı. Planın revizyonu ise Selçuk Belediyesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZTAV ve Efes Arkeoloji Müzesi desteğiyle yapılacak.

Selçuk’un 5 Temmuz 2015’te Meryem Ana Evi, Artemis Tapınağı, Çukuriçihöyük ve Ayasuluk Kalesi ile UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne dahil olmasından sonraki sürecin değerlendirildiği toplantıda Efes Alan Yönetimi Planı’nın işleme sürecine UNESCO marka değeri etkisi üzerine de değerlendirmeler yapıldı.

‘EFES SELÇUK KÜLTÜR ROTASINI DAHİL ETMEK İSTİYORUZ’

Toplantıda konuşan Başkan Sengel, Alan Yönetimi planına Efes Selçuk’un kültür rotasının da dahil edilmesi gerektiğine dikkat çekerek; “Tarihi tren garı- İZBAN’dan başlayıp İstasyon Meydanı, Carpouza Cafe, Selçuk Efes Kent Belleği St. John Bazilikası, İsabey Cami, Ayasuluk Kalesi, İsabey Hamamı ve Artemission’u da içerisine alan bir Efes Selçuk kültür rotamız var. Bizim planlamada önemsediğimiz hususlardan biri de Efes Selçuk kültür rotasını dâhil etmektir. UNESCO’nun temel mantığı korumak, tanıtmak ve halka açmak ise biz kent merkezini de bu plana dâhil etmek durumundayız. Tüm bunların ötesinde yereli korumak gibi bir sorumluluğumuz var” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.