site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Çiftlere ‘dip dibe’ 17 gün tavsiyeleri

İzmir Ekonomi Üniversitesi Psikoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde görevli psikolog Tuğçe Nur Doğan, tam kapanma sürecinde doğru iletişim için çiftlere öneriler yaptı, bu dönemin ‘içe kapanmaya’ dönüşmemesi için uyardı:

Çiftlere ‘dip dibe’ 17 gün tavsiyeleri
01.05.2021
A+
A-

– “Karantina sürecinin herkes için zorlayıcı etkileri olabilir. Bu durum çok doğal. Ancak tam kapanma döneminde, evdeki zamanı nispeten daha rahat ve keyifli geçirmemiz de mümkün.

AYNI ANDA YEMEK, UYUMAK ŞART DEĞİL

– Kapalı kalma psikolojisiyle çiftlerden biri, kendi bireysel alanına daha çok ihtiyaç duyarak sosyalleşmeden, iletişimden kaçınabilir. Diğeri ise tam tersi davranarak daha yoğun iletişime, paylaşıma ihtiyaç duyabilir. Doğrusu, yanlışı olmayan bir konu bu.

– O yüzden çiftler, ihtiyaçlarını açıkça belirtmeli, birbirlerinin taleplerine saygılı olmalı. Örneğin herkes aynı anda uyanmak ya da yemek zorunda değil. Ancak çiftler, ‘Ben çok istemesem bile, eşim buna ihtiyaç duyduğu için bir öğünümü onunla yiyebilirim’ düşüncesiyle hareket edebilmeli.

– Her gün çok verimli geçmeyebilir. Böyle bir durumda, ‘Ben hayattan geri kalıyorum’ kaygısı yaşanmamalı. Elbette bu durum sürekli bir hal alırsa, o zaman sorun var demektir.

– Uyanma, iş ve yemek saatleri gibi konularda bedenin alıştığı düzeni sürdürmek; aşırı yorgunluk, halsizlik, uykusuzluk gibi zorlukların önüne geçebilir. Bu nedenle alışılan rutine mümkün olduğunca devam edilmeli. Örneğin her gün spor yapan bir kişi, ev içinde de kendisine hareket aktivitesi oluşturmalı. Bedenin alışkın olduğu düzene devam etmek, ruhsal olarak koruyucu bir faktördür.

ÇOLUK ÇOCUK AKTİVİTE

– Karantina sürecinin en gerekli unsurlarından biri ‘paylaşımda bulunmak’. Çocuk sahibi çiftler, bu konuda daha fazla alternatife sahip. Çocuğu da dahil ederek hep birlikte oyun oynamak, ortak zevke hitap eden aktivitelerde bulunmak, aile içindeki ilişkiyi güçlendirir. Hamur işi ya da boya yapmak, evdeki fazla eşyaları ayrıştırmak, oyuncakların artık oynanmayanlarını birlikte ayırmak gibi aktiviteler faydalı olacaktır.

– Hayatın koşturmacası içinde en yakın dostlardan uzak kalındığı da düşünülerek, günün bir kısmını onlarla iletişim kurmaya ayırmak da psikolojiye iyi gelecektir.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.