Selçuk Haber

Bitmeyen Değişiklikler İsyan Ettiriyor

TJ3A7134

İmar Yönetmeliğinde art arda yapılan ve kimi bir biri ile çelişen değişiklikler vatandaş ile belediyeleri karşı karşıya getiriyor.

Sağlıklı şehirleşme için son olarak haziran ayı meclisinde 1 / 5000’lik Nazım İmar Planları’nın yapılabilmesi için 14 Mayıs ve Zafer Mahalleleri’nde yapılaşmayı sınırlandıran Selçuk Belediyesi Meclisi ile eş zamanlı olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da bir düzenleme yaptı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın tüm Türkiye’de kullanılan Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nde yaptığı değişiklikle bitişik yapı nizamlarında %50 inşaat hakkı, ön bahçe çekme mesafesi zorunluluğu, komşu yaklaşma mesafeleri, arka bahçe mesafelerinin büyütülmesi, kapıcı dairelerinin yapılma şartları, balkon ve kapalı alan çıkma ölçüleri, yapı kullanma izinlerindeki değişiklikler gibi birçok önemli konu ile ilgili düzenleme yer aldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı bu yönetmelik değişikliği Selçuk Belediyesi’nin aldığı kararın doğruluğunu teyit etmenin yanı sıra küçük parsellerde yapılaşmaya da “dur” dedi. Bu yönetmeliğin Selçuk Belediyesi’nin yapılaşma koşullarını onaylaması ve kırmızı çizgilerinin üzerinden geçerek daha da belirginleştirmesi sonucu iki mahalle için getirilen genel inşaat yasağı Selçuk Belediyesi meclisince kaldırıldı ve uygun parsellerde yapılaşmaya izin verildi. Ancak tam bu gelişme kamuoyu ile paylaşılmış ve haziran ayından eylül ayına kadar süren yasak nedeniyle mağdur olmuş vatandaşların mağduriyeti Selçuk Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü personelince gideriliyorken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bir değişiklik daha yaparak bir kez daha vatandaşla belediyeyi karşı karşıya getirmiştir.

Bir taraftan sağlıklı yapılaşma için denetlemeler, düzenlemeler, planlama çalışmaları yapan Selçuk Belediyesi İmar ve Şehircilik İşleri Müdürlüğü ekipleri bir taraftan da sürekli değişen bu yasal mevzuatı vatandaşa anlatma mücadelesi veriyor. Vatandaşta yapılaşma şartlarına ilişkin getirilen düzenlemelerin Belediye Meclisi kararı olduğu yönünde yanlış bir kanaat olduğuna dikkat çeken Selçuk Belediyesi İmar ve Şehircilik İşleri Müdürlüğü ekipleri Selçuk Belediyesi’nin uygulayıcısı olduğu her konuda, meclisi ve personeliyle merkezi idare tarafından çıkartılan yasa ve yönetmeliklere bağlı hareket ettiğinin altını çizdi ve vatandaşa yardımcı olmak için görev yaptıklarını bir kez daha vurguladı.

Exit mobile version