site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Bilim insanları gen tedavisiyle felçli farelerin yürümesini sağladı

Omurilik hasarlı fareyi yürüten Alman bilim insanları, felç olmuş farenin sinir hücrelerini uyandırmayı başardı.

Bilim insanları gen tedavisiyle felçli farelerin yürümesini sağladı
25.01.2021
A+
A-

Araştırmacılar farelerin beynine bazı genetik kodlar enjekte etti. Kodlar, hasar görmüş sinir hücrelerinin, kendilerini onarmasını sağlayan proteinler üretmesine yol açtı. Bu daha önce hiçbir memelide başarılamamıştı.

Almanya’daki bir araştırmada omurilik hasarından felç olan bir fare, beyne tasarım proteini enjekte edilerek bugüne dek memelilerde onarılamaz olduğu düşünülen bir sinirsel bağın yeniden kurulması suretiyle yeniden yürütüldü.

Bochum kentindeki Ruhr Üniversitesi’de araştırmacılar, kullandıkları tasarım proteini ile felç olan farenin sinir hücrelerine uyarı göndererek canlanmaları sağladı. 

Araştırma ekibinden Dietmar Fischer, söz konusu çalışma ile ilgili şunları kaydetti:

“Proteini sadece onu üreten sinir hücrelerini uyarmak adına değil bir adım ilerisine giderek, beyin aracılığıyla daha ileri taşınmasını sağlıyoruz. Bu şekilde, küçük sayabileceğimiz bir müdahale ile çok fazla sayıda siniri yenilenmesi için uyarıyoruz. Bu durum da farelerin tekrar yürüyebilmesi sağlıyor.”

Fischer, tedavi gören felçli farelerin 2-3 hafta sonra yürüyebildiğini söyledi.

Fischer ekibi ile birlikte tedaviyi daha da ilerletmek üzerinde çalıştıklarını kaydederek, tedavinin insanlar üzerinde ne zaman denenebileceğine ilişkin şunları söyledi:

“Yöntemimizin daha büyük memelilerde işe yarayıp yaramadığını görmemiz lazım. Domuzları, köpekleri ya da primatları düşünüyoruz örneğin. Bunlarda işe yararsa tedavinin insanlarda güvenli olup olmadığı aşamasına geçeceğiz ancak bu kesinlikle uzun yıllar sürecektir.”

ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.