Selçuk Haber

Bıçak Bilemek Zor Zanaattır

bicak-bileme (2)

Yaşlıların çarkçı diye adlandırdığı, yeni neslin bileyici olarak tanımladığı, Selçuk’lu Şafak Tekinkuş, Kurban Bayramına dört gün kala işe başladığını fakat; arife günü, bıçak ve satır bileme işinde yoğunluk yaşadığını belirtti. Her sene 1010 sokakta cadde üzerinde, hizmet verdiğini ifade eden Tekinkuş, bıçak bilemek zor zanaattır, incelik ister, dikkat ister, püf noktaları vardır, dikkat etmezseniz tehlike yaşarsınız dedi.

ÖNEMLİ OLAN BIÇAK’IN JİLET KIVAMINDA OLMASIDIR

İyi bir çelikten yapılmış bıçağın bilenirken suya batırılmasının bu işin sırrı olduğunu anlatan Tekinkuş, bileme sırasında ısınan bıçağın soğuması için, suyla temas ettirip işlemin ardından bıçağı yağlı bileyi taşında “keskin olması için” gılası’nın yapılmasıdır.

Önemli olan ise bilenen bıçak’ın jilet kıvamında olmasıdır, işin püf noktası da gözle görülmeyen saç kılından daha ince pütürlerin temizlenmesidir dedi.

Vatandaşlardan gelen talepleri sıraya alarak, sabah 07.00 den gece saat 03.00 kadar hiç ara vermeden çalışan Tekinkuş, vatandaşların bileme işlerini son gün olan arife gününe, hatta son dakikaya bırakmalarının işini zorlaştırdığını belirtti.

Haber: Mehmet UYAROĞLU

Exit mobile version