Selçuk Haber

Belevi Gölü Kurtarılmayı Bekliyor

belevigolu-www.selcukhaber.com (1)Selçuk İlçesine bağlı Belevi Belediyesi’nin Belevi Pegasus Gölü’nde balık ölümleri başladı. Yaklaşık 3 bin dönümlük bir alana sahip olan Belevi Gölü yasal olarak kurtarılmayı bekliyor.

Yaklaşık 30 kuş türünün, 10 balık çeşidinin yaşadığı Belevi Gölünde canlı ölümleri başladı. Selçuk Haber sitesi olarak yaptığımız araştırmalarda Tire’nin köylerinden gelen atıklar ve yine aynı yerlerden gelen zeytinyağı fabrikalarının atıkları Belevi gölünü yavaş yavaş yok ediyor. Belevi Gölü bu atıklar sayesinde can çekişmeye başladı. Gölde her gün balık ölüleri kıyılara vurmaya başladı, buradan geçimini sağlayan çevredeki vatandaşlar ise duruma isyan ediyor.

İzmir’in Selçuk İlçesi’nde bulunan Belevi Gölü’nde kış aylarında Küçük Menderes nehrinin taşması sonucunda yağmur suyu toplama kanalını kullanarak göle giren tonlarca balık Tire köylerinde ki zeytinyağı fabrikalarının atıklarının kurbanı oluyor. Fabrikalardan gelen bu atıklar balıkların göl alanında çırpına çırpına can vermesine ve gölün adeta bir balık mezarlığına dönüşmesine sebep oldu. Gölde yaşayan balık türlerini ekonomik olarak değerlendirmek amacıyla kurulan Belevi Su Ürünleri Kooperatifi ise bu duruma isyan eden kurumların başında geliyor. Ve bir an önce bir çözüm bulunmasını istiyorlar. Yörede ki su ürünleri hayatının normale dönmesini isteyen, Belevili vatandaşlar atık olayına kesin çözüm bulunmasını ve yörede ki zeytinyağı fabrikalarının atıklarının kontrol edilmesini istiyorlar.

Tire Boğaziçi köylerinden gelen zeytinyağı fabrikalarının kara suyunu göle kanallar aracılığıyla akıtılması sonucu doğa cenneti olan Belevi Gölü’nün muhteşem görüntüsü siyaha boyandı. Kuşların ve balıkların yaşam alanında canlı ölümleri de başladı. 3-4 kiloluk kefal balıkları çatlayarak ölmeye başladı. İzmir-Aydın otobanından ve Selçuk-Tire yolundan geçenlerin ilgi odağı olan Belevi Gölü’nde gereken önlemler biran önce alınmazsa Belevi Gölündeki canlı yaşamı bitecek. Gölde balık tutarak geçimini sağlayan vatandaşlar yetkililerin biran önce önlem almasını istedi.

HABER: NAFİ TURAN (SELÇUK HABER)

FOTOĞRAF: SEMİH AÇIŞ (SELÇUK HABER)

Exit mobile version