Selçuk Haber

Bel ve Göbek Yağlanmasına Dikkat

insan-vucuduBel çevresindeki yağlanmanın kalp krizi riskini arttırdığını belirten Universal Kuşadası Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Op.Dr. Etem Yücekaya, yağın vücutta dağılımının önemli olduğunu, bel çevresinde yağlanma görülen insanlarda kalp hastalığı riskinin yükseldiğini vurguladı.

BEL ÇEVRESİNDEKİ YAĞLANMA KALP KRİZİ RİSKİNİ ARTIRIYOR

Vücut yağlanması – kalp hastalığı ilişkisiyle ilgili olarak konuşan Dr. Etem Yücekaya “yeni çalışmalara göre normal kiloda olup bel çevresinde fazladan yağı olanlar, şişman insanlara göre daha fazla kalp hastalığından ölme riskine sahipler. Araştırmalarda bulunan bilgilere göre karın içindeki organları çevreleyen ve göbek yapan yağ sağlık için çok tehlikeli.” diye konuştu. Dr. Yücekaya “ideal kilomuzu tespit etmek için kullandığımız vücut kitle indeksine (BMI) göre oranın, normal sınırlar arasında olması ya da halk arasında yaygın olan inanışa göre boy – kilo oranının eşit veya daha az olması kişilerin kalp hastalığına yakalanmayacağının garantisi değil.” dedi.

YAPILMASI GEREKEN ŞEY BEL- KALÇA ORANININ HESAPLANMASI

Yapılması gereken şey bel-kalça oranının hesaplanmasıdır. Bunu basitçe göbek deliğimizin hemen üstünden bel çevremizi ölçüp, bunu kalçamızın en geniş yerinden aldığımız ölçüye bölersek bu oranı bulabiliriz. Oranın yüksek olması kalp hastalığı tehlikesinin yüksek olduğunun belirtisidir. Buradan da anlayacağımız gibi kalça ve bacaklarda olan fazla yağlanma bel çevresine göre daha az tehlikelidir.

KALIN BEL RİSK FAKTÖRÜ

Buna göre kalp sağlığınızın en önemli göstergesi bel kalça oranının normal sınırlar içinde olmasıdır diyen Dr. Yücekaya, “bel çevresinde yağlanma olanlarda sırasıyla metabolik sendrom, insülin direncinde artma, TİP 2 şeker hastalığı, kan yağlarında artma, kolesterol dengesizliği, hipertansiyon gibi hastalıkları beraberinde getirmektedir. Önlem alınmadığı takdirde hastalar sonraki aşamada ne yazık ki kalp hastalıkları ve buna bağlı ölüm riski ile karşı karşıya geliyorlar.” şeklinde konuştu.

KADIN

HASTALIK RİSKİ

ERKEK

HASTALIK RİSKİ

0,80 VE ALTI

DÜŞÜK

0,95 VE ALTI

DÜŞÜK

0,81 – 0,85

ORTA

0,96 – 1,0

ORTA

0,85 VE ÜSTÜ

YÜKSEK

1,0 VE ÜSTÜ

YÜKSEK

Örnek Hesaplama: Bel çevresi 88 cm, kalça çevresi 90 cm olan bir kadın için hesaplarsak; 88/90= 0,97 olduğu için yüksek risk grubuna girmektedir.

Bu tip kişilerde ölüm oranının normal kişilere göre üç kat daha fazla olduğunun altını çizen Dr. Etem Yücekaya, “sağlıklı beslenme ile fiziksel egzersizi artıran aktiviteler bel kalınlaşmasını engelleyebilir. Çocuklarımızın da bel çevresini ölçerek ileride olabilecek kalp hastalığı riskini de tahmin edebiliriz. Önemli olan bilinçli olup önlem almaktır” dedi.

Exit mobile version