site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

BDP’den AKP’ye Anayasa Desteği İçin 4 Şart

BDP’den AKP’ye Anayasa Desteği İçin 4 Şart
10.02.2013
A+
A-

BDP-AKP-ANAYASABaşbakan Erdoğan’ın yeni anayasa için BDP’den destek isteyebileceklerini açıklamasının ardından Selahattin Demirtaş bu konuya yeşil ışık yakmıştı. BDP’nin AKP’ye destek için 4 şartı olduğu belirtiliyor.

Başbakan Erdoğan’ın Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmalarının Mart sonuna kadar tamamlanmaması halinde kendi tekliflerini gündeme getireceklerini söylemesinin ardından gündeme gelen “ufukta AKP-BDP anayasası göründü” tartışmaları son açıklamalarla yeni bir boyut kazandı.

Vatan gazetesinden Kemal Göktaş’ın haberine göre, Başbakan’ın “referandum noktasında, müşterek adım atabiliriz” sözleriyle ilk defa BDP ile ortak adım atılmasından bahsetmesi ve BDP sözcülerinin buna olumlu yaklaşan açıklamaları, yeni anayasanın referanduma sunulabilmesi için TBMM Genel Kurulu’nda alınması gerekli asgari 330 oyun BDP desteği ile sağlanacağı değerlendirmelerini güçlendirdi.

BDP Grup Başkanvekili Baluken, temel düşüncelerinin Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun mümkün olduğunca geniş bir ortaklaşmayla zaman baskısı olmadan çalışarak bir sonuç elde etmesi olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Başbakan ve AKP bu konuda daha esnek davranmalı. Ama Uzlaşma Komisyonu çalışma ilkelerine göre, bir taraf masadan kalkarsa mevcut çalışma fiilen sonlanıyor. Bu çalışmanın sonlanması söz konusu olursa biz yine kendi görüşlerimiz doğrultusunda, mümkün olduğunca halkımızın beklentilerini karşılayan anayasa için çaba içinde oluruz. BDP olarak bu konuda 4 hususu önemsiyoruz. Birincisi Vatandaşlık tanımı. İkincisi; Anadil önündeki engellerin kaldırılması. Anadilde eğitim başta olmak üzere kamusal alanda dilin kullanımı önündeki engellerin kaldırılması önemlidir. Bunun için yerleşim yerlerine eski adlarının verilmesi de vardır ve çok geniş bir alanı ilgilendirir. Üçüncüsü; idari reformun yapılması. Bölgesel yada yerel yönetimlerin güçlendirilmesini istiyoruz. Dördüncüsü de devletin inanç özgürlüğü önündeki tahakkümünün kaldırılması.”

“Resmi heyetle gelsinler”
“Bizim için önemli olan bu 4 başlıkta görüşeceğimiz İçerikle ilgili ortaklaşma zemini var mıdır yok mudur ona bakarız” diyen Baluken, “AKP’nin önerdiği başkanlık sistemi ve yeni yargı modeliyle ilgili çekincelerinin olup olmadığı” sorusuna ise şu yanıtı verdi:

“Bu konuda bir şey söylememiz için AKP’yle görüşmeler yapmamız gerekir. Şimdiye kadar görüş alış verişimiz olmadı. Basından, AKP’nin kafasında Türkiye’ye özgü, temsili demokrasinin yetkilerini tek elde, yani başkanda toplayan, kuvvetler ayrılığının ilkelerini başkanın, meclis grubunun insiyatifine bırakan bir düzenleme olduğunu öğreniyoruz. Bu önerinin bizim sunduğumuz idari reform projesi ile hem felsefi olarak hem de pratik olarak ciddi uyuşmazlıkları var. Mevcut haliyle başkanlık sistemi ve diğer önerilerinin Kürt sorununda bir çözümü karşıladığını düşünmüyoruz. Ama bu yorumu basın üzerinden okuduklarımız üzerinden yapıyoruz. Bunun daha çok resmi heyetler üzerinden bize iletilmesi ve bunun üzerinden görüş bildirememiz siyasi etiğe daha doğru olur. “

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.