site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Arlem’de Türkiye’yi Efes Selçuk Temsil Edecek

Arlem’de Türkiye’yi Efes Selçuk Temsil Edecek
27.06.2022
A+
A-

Efes Selçuk Belediyesi, Türkiye’yi temsil etmek üzere, Avrupa Birliği ve Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerin yerel ve bölgesel temsilcilerinin yer aldığı bir oluşum olan Avrupa-Akdeniz Bölgesel ve Yerel Meclisi’ne (ARLEM) seçildi.

Efes Selçuk Belediyesi, Avrupa Bölgeler Komitesi (CoR) çatısı altında 2010 yılında kurulan ve Türkiye Heyeti Sekretarya görevi Türkiye Belediyeler Birliği tarafından yürütülen ARLEM’e seçilen 5 Belediyenin arasında yer aldı.

Yerinden yönetim, kentsel ve bölgesel kalkınma, kültürel iş birliği, bilgi toplumu, göç ve entegrasyon gibi konuları gündemine alan ve politik diyaloğu devam ettirerek bölgeler arası işbirliğini teşvik eden böylesine bir platformda Türkiye’yi temsil edecek olmanın gurur verici olduğunu belirten Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, “Küresel ölçekte pek çok sorunun derinleşerek krize dönüştüğü böylesine zor dönemlerde, yerelde hissedilen sorunların ulusal sınırları aşan bölgesel bir perspektifle ele alınabilmesi ve çözüm üretebilecek platformların güçlendirilmesi çok umut verici. Diyalog içerisinde ortak geleceğimizin korunması için katkı sunma olanağı bulduğumuz için Efes Selçuk oldukça heyecanlı ve mutluyuz.” ifadelerini kullandı.

Avrupa Bölgeler Komitesi (CoR), AB için her zaman stratejik bir bölge olan ve 500 milyondan fazla nüfusa ev sahipliği yapan Akdeniz Bölgesi’nin küresel ısınma ve çevresel zorlukların yanı sıra tek bir ülke tarafından ele alınamayacak sosyo-ekonomik zorluklara karşı özellikle savunmasız oluşunun yanında Akdeniz Bölgesi’nin ayrıca tüm üyelerinin (örneğin turizm, yenilenebilir enerjiler) menfaatleri için daha fazla yararlanılabilecek büyük bir potansiyele sahip olduğu tespitiyle makro-bölgesel stratejilerin oluşturulması ve yaşama geçirilmesini hedefliyor.

Makro-bölgesel stratejiler (MRS), ortak bir dizi zorlukla karşı karşıya kalan üye devletleri ve farklı bölgeleri bir araya getirerek söz konusu zorlukların ele alınması için koordineli bir yaklaşımı içeriyor. Bu stratejilerle, özellikle çevrenin korunmasıyla ilgili olarak anlamlı sonuçlar elde edildiği biliniyor.

AB Bölgeler Komitesi (CoR), bir makro-bölgesel stratejisinin Akdeniz ülkelerinin ve bölgelerinin daha verimli bir şekilde işbirliği yapmasına nasıl izin verebileceğini ve Avrupa programlarının sinerjisini nasıl teşvik edebileceğini araştırarak somut önerilerde bulunmayı amaçlıyor.

ARLEM Nedir?

Avrupa-Akdeniz Bölgesel ve Yerel Meclisi (ARLEM) Avrupa Birliği ve Akdenizli ortaklarından oluşan yerel ve bölgesel temsilciler topluluğudur. AB Bölgeler Komitesi (CoR), Akdeniz’in üç kıyısındaki bölgesel yönetimler ve Avrupa-Akdeniz Ortaklığı bünyesinde yer alan yerel ve bölgesel yönetimleri temsil eden uluslararası kuruluşlar ve Avrupa kuruluşları tarafından 2010 yılında kurulmuştur.
Hedefleri; AB ve Akdeniz için Birlik’in (AiB) yerel ve bölgesel makamlarını siyasi olarak temsil etmek, politik diyaloğu devam ettirmek ve bölgeler arası işbirliğini teşvik etmektir.

ARLEM Kimlerden Oluşur?

ARLEM, AB ve Akdeniz’deki toplam 43 ülkeden 80 üye ve 2 gözlemciyi bir araya getirmektedir. Üyelikler, 15 Akdeniz ortağı ve Avrupa Birliği arasında eşit olarak bölünmüştür. Meclisin 40 üyesi Akdeniz ortaklarından 40 üyesi ise Avrupa Birliği tarafından (Avrupa Bölgeler Komitesi’nin 32 üyesi ve Avrupa-Akdeniz işbirliği alanında faaliyet gösteren Avrupa yerel ve bölgesel yönetim birliklerini temsil eden 8 üye) belirlenmektedir. Üyelerini bölgesel veya yerel düzeyde yetkiye sahip seçilmişler oluşturmaktadır. AB ve Akdeniz partnerleri tarafından eşit temsil yetkisine sahip eş başkanlara sahiptir.

Üye Ülkeler

Türkiye (5), Mısır (5), Cezayir (4), Fas (4), Suriye (3) (üyeliği geçici olarak askıya alındı), Tunus (3), Arnavutluk (2), Bosna Hersek (2), İsrail (2), Ürdün (2), Lübnan (2), Moritanya (2), Filistin (2), Monako (1), Karadağ (1). (Libya, gözlemci statüsünde katılmaktadır.)

ARLEM Nasıl Çalışır?

ARLEM, devam eden siyasi diyalog için bir forum sunar. Temsilci raporları aracılığıyla CoR’un danışma göreviyle ilgili çalışmalarına katkıda bulunur. Aynı zamanda Akdeniz için Birlik zirvelerinde yerel ve bölgesel düzeyi temsil eder. ARLEM raportörleri; adem-i merkeziyetçi yönetim, kentsel ve bölgesel kalkınma, kültürel iş birliği, bilgi toplumu, göç ve entegrasyon, küçük ve orta ölçekli işletmeler, ticaret, sürdürülebilir kalkınma, su yönetimi, atık yönetimi, enerji, ulaşım, tarım ve turizm alanlarına değinen konularla ilgili tematik raporlar hazırlamaktadır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.