site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Anız ile geleceğinizi yakmayın

Anız ile geleceğinizi yakmayın
13.07.2015
A+
A-

Anız ile geleceğinizi yakmayın

Ziraat Odası Başkanı Yılmaz Girgin, anız yakmanın toprağın doğal yapısını bozduğunu ve verimliliğini düşürdüğünü bildirdi. Çiftçileri anız yangını konusunda uyaran Girgin, suçluların para cezasına çarptırılacağını kaydetti.

SICAK havalar iyiden iyiye kendini gösterirken, tarlalarda kuruyan otlar, hasat edilen buğdayların ardından kalan anızlar, yakılarak yok edilmeye çalışılıyor. Her yıl ilçede meydana gelen onlarca anız yangını doğaya ve çevreye zarar veriyor. Yetkililerin bütün uyarılarına rağmen meydana gelen anız yangınlarının sayısında hiçbir düşüş yok. Kırsal alanlarda çiftçiler anız yakmaya devam ediyor. Ziraat Odası Başkanı Yılmaz Girgin, önceki gün yaptığı açıklama ile çiftçileri anız yangına karşı uyardı. Girgin, anız yangınlarını önleme çalışmalarına yönelik çalışmaların sürdüğü bildirildi. Anız yakanlara dekar başı idari para cezası verileceğini belirten Başkan Yılmaz Girgin, üreticileri SMS yoluyla uyaracaklarını kaydetti.

ORGANİZMALAR YOK OLUYOR

Tarımın geleceğine zarar veren anız yangınları, yetkililerin tüm uyarılara rağmen devam ederken, ilçenin birçok bölgesinde buğday ve arpa tarlalarında meydana gelen anız yangınları, tehlike saçmaya devam ediyor. Yetkililer, anızın yakılmasının her ne kadar toprağın kolay işlemesine ve tohum yatağının hazırlamasını kolaylaştırsa da topraktaki organizmaların yok olmasına neden olduğuna dikkat çekti. Anız yakmanın ürünün kalitesinde ciddi düşüşler oluşturduğunu belirten uzmanlar, ancak yapılan tüm ikazlara rağmen yer yer anız yangınlarının halen devam etmesinin vatandaşların anızların yakılmasında başta toprağa, çevreye, iletişime, elektriğe ve insan sağlığına zarar verdiklerinin farkında olmadıklarını gösterdiğini ifade etti.

İDARİ PARA CEZASI

Ziraat Odası Başkanı Yılmaz Girgin, havaların ısınması ve hasat sezonunda yavaş yavaş sona yaklaşılması anız yangınları riskini attırdığını ifade ederek, “Anız yakan geleceğini yakar. Bunu tüm çiftçilerimizin bilmesi gerekiyor. Tarımsal üretimin ana kaynağı olan toprağın biyolojik, kimyasal ve fiziksel yapısının ve çevrenin korunarak, doğal denge içerisinde toprak verimliliğinin sürdürülebilirliği için hububat tarımında hasadı takiben toprağın yapısına ve çevreye vereceği zarar göz önüne alınarak anızların yakılması, çevre ve toplum sağlığı, kamu düzeni, halkın güvenliği ve esenliği ile kamu malları üzerindeki olumsuz etkilerini önlemek gerektiğinden ilçemizde anız yakılması yasaklanmıştır. Anız yakanlar hakkında 2872 sayılı Çevre Kanununa göre İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünce ve 6831 sayılı Orman Kanununa göre de cezai işlem uygulanacaktır. Ayrıca suçu işleyenler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulur” diye konuştu.
Kaynak: Büyük Torbalı Gazetesi-GÖKHAN YALKALK

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.