site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Hayalet çarşı!

Hayalet çarşı!
23.03.2021
A+
A-

“Kemeraltı Kuyumcular Çarşısı’na aylardır uğrayan yok” diyen Kuyumcular Odası Başkanı Turgay Baransel, “Düğün, nişan olmadığı için altın satamıyoruz. Vatandaş pandemi nedeniyle hep cepten yedi, zorda kalınca alyansını bile sattı, dolayısıyla insanların satacak altını da kalmadı” dedi.

Kemeraltı’ndaki Kuyumcular Çarşısı esnafı, işsizlikten sinek avlıyor. Bir zamanlar insanların uğrak yeri olan çarşı, şimdilerde hayalet çarşı durumunda. İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Turgay Baransel, çarşıdaki iş hacminin en düşük seviyeye indiğini söyledi. İnsanların geçim derdine düştüğünü, bu nedenle elindeki altınları sattığını, hiç kimsenin altın alamaz hale geldiğini belirten Baransel, “Kuyumcu esnafı, artık kirasını ödeyemez hale geldi” açıklamasında bulundu.

DOLAR KONTROL EDİLMEDİĞİ SÜRECE ALTIN ARTACAKTIR
Türk lirasının üç günde yüzde 12 değer kaybettiğini, 6 aydaki değer kaybının yüzde 35 olduğunu belirten Kuyumcular Odası Başkanı Turgay Baransel, “Her zaman söylediğim gibi, en güvenilir liman, altındır. Türk lirası 6 ayda yüzde 35 değer kaybederken, altın değerleniyor, kazandırıyor. Dolar X ons; eşittir, has (altın) demektir. Dolar yükseldikçe, altının değeri artar. Dolayısıyla, dolar kontrol altına alınamadığı sürece altındaki yükseliş devam edecektir” dedi. Baransel, çarşının yaşadığı ortamı şu sözlerle dile getirdi:

KİRASINI ÖDEMEYEMEZ HALE GELEN ESNAFIMIZ VAR
“Çarşıya uğrayan yok. Düğün, nişan, sünnet olmadığı için altın satışı yok denecek kadar az. İnsanlar, çeyrek, gram altın gibi küçük altınları almaya geliyor, o da borcu olduğu, takı takması gerektiği için… Altınını satmaya gelen de kalmadı. Çünkü vatandaşlarımız geçim derdine düştü, evine ekmek götürebilmek için alyansını bile sattı. İşyeri olanlar, borçlarını, kredilerini ödemek için altınlarını sattı. Şimdi ellerinde satacak altınları kalmadı. Esnafımız, alışverişin dip yaptığı şu dönemde kirasını ödeyemez hale geldi. Bir çeyrek satıp 10 lira kazanacak, 15 metrekarelik dükkan için ayda 15 bin lira kira ödeyecek! Bu mümkün değil”
Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.