site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

610 yıllık çınar ağacına kurtarma operasyonu

610 yıllık çınar ağacına kurtarma operasyonu
02.01.2019
A+
A-

İzmir’de, yüzyıllara meydan okuyan 610 yıllık çınar ağacı, beton kısımlarından kurtarıldı ve çürüyen kısımları özel ilaçlarla tedavi edildi. Böcek tahribatına maruz kalan alanları ise özel macunla kapatılırken, dev ağaç, yapılan bakımlarıyla gelecek kuşaklara miras olarak bırakıldı.

Kentteki “yaşlı” çınar ağaçlarını korumak ve bakımını yapmak için bir süredir yoğun bir program uygulayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu kez Ödemiş’te bir kurtarma operasyonuna el attı. Birgi Mahallesi’nin Taşpınar mevkinde bulunan yüzyıllık ağaç, rivayete göre 610 yıl öncesinde Yıldırım Beyazıt’ın Aydınoğulları Beyliği’ni zapt etmek için Hafsa Hatun ile evlendiği dönemde yapılan çeşmenin başına dikildi. Yıllar içerisinde yoğun tahribe uğrayan ve beton yığınını saran ağaç, tam yok olmak üzereyken büyükşehir sayesinde gelecek kuşaklara miras olarak bırakıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin uzman ekibi, büyük bir titizlikle ilk önce ağacı beton kısımlarından kurtararak çürüyen kısımlarını özel ilaçlarla tedavi etti; böcek tahribatına maruz kalan alanları ise özel macunla kapattı. Yüzyıllara meydan okuyan dev çınar ağacı, bu hayati hamle ile tarih tanıklığına daha uzun süre devam edebilecek hale geldi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu yıl içerisinde; Bayındır, Foça, Bornova, Gaziemir, Karabağlar, Kemalpaşa, Konak, Menemen, Ödemiş, Seferihisar, Selçuk, Tire, Torbalı ve Urla’da toplam 50 çınar ağacının restorasyon çalışmalarını tamamlayarak yıkılma ya da çürüme tehdidi altındaki asırlık çınarların gelecek kuşaklara önemli bir miras olarak bırakılmasını sağladı. Büyükşehir belediyesi ekipleri, kovuk ve yara ağızlarında bulunan böcekler tarafından defalarca saldırıya uğrayan ve bakıma muhtaç bir duruma gelen 500–600 yıllık ulu çınarlara müdahalede, önce böceklerin oluşturduğu tahribatı temizliyor. Gövdelerdeki ölmüş dokular ortadan kaldırılıp canlı dokuya ulaşmak için kazıma işlemi yapılıyor. Diş çürüklerinin tedavisinde olduğu gibi, çürük ve ölü dokular temizleniyor; bitkinin uzun yaşamasını sağlayan, çürüklere karşı önlem içeren özel dolgular uygulanıyor. Ağaç yüzeyindeki açık kovuklar da hava almayacak şekilde; paslanmaz çivi, tel ve su bazlı özel alaşımla kaplanarak gövde dokusu koruma altına alınıyor. Bordo bulamacı ilacı ve koruyucu ilaçla ağaç sterilize edildikten sonra, kuruyan dalları budanarak bakımı yapılıyor ve gübreleme işlemi gerçekleştiriliyor. Zedelenme işlemlerinin tekrar yenilenmemesi için, her yıl kışlık ve yazlık olarak ağaçların bakım ve ilaçlamaları tekrarlanıyor. Statik olarak dengesizlik yaşayacak çürümüş ana dallarda temel budamalar yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri, rüzgardan sıkıntı yaşayacak dallar için de çelik tellerle gergi şeklinde statik koruma hazırlıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.