site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

15 yıllık hayal gerçek oldu: Kemeraltı UNESCO Geçici Listesi’nde!

Kemeraltı ve çevresini kapsayan İzmir Tarihi Kent Merkezi’nin UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dahil edilmesinde ilk adım olan Geçici Liste’ye girme süreci başarıyla tamamlandı.

15 yıllık hayal gerçek oldu: Kemeraltı UNESCO Geçici Listesi’nde!
16.04.2020
A+
A-

İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Konak Belediyesi, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Borsası, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, İMEAK Deniz Ticaret Odası, İzmir Kalkınma Ajansı, TARKEM ve Kentimiz İzmir Derneği’nin tüm süreci birlikte koordine ettiği Kemeraltı ve çevresinin, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne girmesi için hazırlanan ve TARKEM Genel Müdürü Sergenç İneler’in 27 Mart 2019 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tüm İzmir adına elden ulaştırdığı dosya başvurusu UNESCO tarafından da kabul edildi.

İlk kez 2000’li yılların başında dile getirilen, İzmir Tarihi Kent Merkezi’nin UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınması için geçtiğimiz yıl kentin tüm paydaşları ile çok ciddi bir çalışma yürütülmüştü. İzmir Tarihi Kent Merkezi’ndeki çalışmalar konusunda güç birliği yapan tüm yerel kuruluşlar, bu kez de kültürel mirasın korunması için uluslararası bir adım attı.

Seçim vaadiydi
2019 Yerel Seçimleri’ndeki adaylık sürecinde Kemeraltı’nı baştan sonra restore ederek UNESCO Dünya Kültür Mirası olmasını sağlayacaklarını dile getiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, bu gelişmeden dolayı büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Daimi listeye girmek için önlerinde 3 yıl bulunduğunu ifade eden Soyer, “Bu süreyi çok iyi değerlendireceğiz. Kemeraltı’nı 24 saat yaşan bir mekan haline getirmeyi hedefliyoruz. Çarşıyı kültürel faaliyetlerle hareketlendireceğiz. Yürüyüş rotaları belirlenerek, Kemeraltı’nda rehberli turları başlatacağız. Dünya’nın en eski ve en güzel alışveriş merkezi olarak Kemeraltı, İzmir’in turizm lokomotiflerinden biri olacak” diye konuştu.

“Birlikte başaracağız”
Büyükşehir Belediyesi ile birlikte sürece katkı koyan İzmir Valiliği, Konak Belediyesi, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Borsası, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, İMEAK Deniz Ticaret Odası, İzmir Kalkınma Ajansı, TARKEM ve Kentimiz İzmir Derneği’ne teşekkür eden Başkan Soyer, “El birliğiyle Kemeraltı’nı hak ettiği yere taşıyacağız. UNESCO Dünya Mirası olarak kabul edilmesiyle birlikte Kemeraltı’nı tüm dünya tanıyacak. Bunu birlikte başaracağız” dedi.

İzmir Tarihi Kent Merkezi’nin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne girmesiyle ilgili TARKEM Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Yüce yaptığı açıklamada “Tarihi Alan için asıl süreç şimdi başlıyor. Şehrin tüm paydaşlarının şimdi daha da sıkı sıkıya bağlanması gerekiyor. Sıkıntılı süreçlerden geçtiğimiz şu günlerde bu haber bizi çok sevindirdi. Önümüzde daimi listeye girmek için yaklaşık 3 yıllık bir süreç var. Bu süreç hem bu alana, hem de İzmir’e çok şey katacaktır.” dedi.

“Tarihi Liman Kent: İzmir”
Yaklaşık 8 ay süren bir çalışma sonrasında hazırlanan dosyanın danışmanlığını, UNESCO Dünya Mirası Bergama Alan Başkanı olan Yaşagül Ekinci yaptı. Bu süreçte TARKEM ve Kentimiz İzmir Derneği ekibinin yoğun çalışmasıyla; bölgeyle ilgili onlarca kitap, makale ve tez tarandı, 19 toplantı gerçekleştirildi ve 48 tane benzer başvuru dosyası incelendi. Dosya hazırlık aşamasında İzmir’den asıl listede yer alan Bergama ve Efes Alan Başkanları ile Smyrna Agorası Kazı Başkanlığı ile de yakın temaslar kuruldu. M.Ö. 4. yüzyıldan itibaren Hellenistik, Roma, Bizans, Beylikler, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinin incelendiği çalışmalar sonucunda dosya “İzmir, Tarihi Liman Kent” temasıyla hazırlandı. Alan, UNESCO’nun listeye girmek için belirlediği 3 kritere de uyuyor.

“Tarihi Liman Kent”in Dünya Mirası olma yolundaki sürecinde alan yönetimi ve yönetim planlaması hayata geçirildikten sonra adaylık dosyası hazırlanarak değerlendirmeye sunulacak.

UNESCO Dünya Miras Listesi Nedir?
Dünya Miras Listesi, UNESCO’ya bağlı Dünya Mirasları Komitesi tarafından belirlenmiş ve bulundukları ülkenin devleti tarafın­dan korunması garanti edilmiş, tüm dünya için önemli bir değer taşıdığı kabul edilen doğal ve kültürel varlıkla­rın listesidir. Dünya Kültür ve Doğal Mirasının Korunması Söz­leşmesi’ne dayanılarak 1978 yılında oluşturulmuştur. Amaç doğal ve kültürel mirasın daha iyi tanınmasını, tartışılmasını ve korunma – kullanma şartlarında uluslararası üst normların oluşturulmasıdır.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne Girmenin Bölgeye Faydası Ne Olacak?
Asıl amacı kültürel mirası korumak olan bu çalışmanın bölgeye birçok faydası oluyor. Listeye girmek, bölgeyi kullanan insanlarda bilinç oluşturarak, kültürel değerlerin korunarak yaşatılmasını sağlıyor. Dünya çapında bilinen bir kurum tarafından bu değerler tescil edilmiş oluyor ve bölgenin tanıtımına önemli katkı sağlıyor. Yapılan araştırmalar, ülkemizde listeye giren varlıklarımızın ziyaretçi sayılarında ciddi artışlar yaşandığını göstermektedir. Bölgeye bir marka değer de kazandıran bu çalışma, aynı zamanda yurt içi ve yurt dışı birçok fonun da önünü açıyor. Bu çalışma ile İzmirlilerin bölgeyi daha çok sahiplenmesi ve koruması bekleniyor.

YORUMLAR
  1. Anonim dedi ki:

    Selçuk girdi de ne oldu bir faydasını gören varsa yazsın da öğrenelim hava civa sadece bir şilt bir gezi idarecilere halka boş avare kasnak çevirmeye devam