site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Zayıflayayım Derken Canınızdan Olmayın!

Zayıflayayım Derken Canınızdan Olmayın!
26.01.2013
A+
A-

zayiflayayim-derken-caninizdan-olmayinTorbalı Özel Tıp Merkezi Diyetisyeni Melike Yalur, dün oldukça önemli bir açıklama yaptı. Zayıflamak için vatandaşlara satışa sunulan ve Sağlık Bakanlığı onayı olmayan zayıflama ilaçları hakkında vatandaşları uyaran Yalur, “Bu ilaçlara itibar etmeyin” dedi.

Kışın alınan fazla kilolardan kurtulmak için her türlü yola başvuruluyor. Kadın, erkek, eğitimli, eğitimsiz, sağlık personeli, basın mensubu, eczacı, politikacı her türden insan kısa yoldan zayıflamanın yollarını arıyor. Son günlerin modası ise zayıflama ilaçları. Ancak, zayıflama ilaçları, sanıldığı gibi masum değil. Konuya ilişkin olarak işin uzmanları sürekli uyarılarda bulunuyor. Peki uzmanlar ne öneriyor? Zayıflamak için internet sitelerinde, televizyonlarda sıkça rastlanan zayıflama ilaçlarının reklamlarını görmek mümkün. Bu ilaçların sağlık açısından zararı var mı? Uzmanlar bu konuda ne diyor? Konu hakkında merak edilenlerle ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Özel Torbalı Tıp Merkezi Diyetisyeni Melike Yalur, oldukça önemli açıklamalarda bulundu.

ZAYIFLAMA ILAÇLARI NEDİR?
Her şeyden önce, zayıflama ilaçları, bir ilaç değildir. Zayıflama ilaçları, kutusunda, içeriği tam olarak yazılmayan ‘ilacımsı bir besin’dir. Çoğunluğun üzerinde Türkçe yazı yok, İngilizce veya Çince karışımı bir takım yazılar var ama içeriğe ait İngilizce dahi bir açıklama yok.  Paketlerin üzerinde, ancak bir bitki bilimi uzmanın anlayabileceği bir kaç maddenin Latince ismi veriliyor.  Bu durumda, bu maddeyi satın alıp kullanan kişinin Bitki Bilimi’ne ilaveten İngilizce, Çince, Latince bilmesi gerekiyor. Vatandaşların, obezitenin bir sağlık sorunu olduğunu bilmeleri ve bu konuda aile hekimlerine, hastanemize başvurarak işin uzmanlarından destek alabilirler.

İTİBAR ETMEYİN
Çoğu zayıflama ilaçlarının içinde masum bitkiler veya bilinen bazı tıbbi maddeler olduğu belirtiliyor. Halbuki, bu tıbbi maddelerin çoğu zayıflatıcı etkiye sahip değil. Muhtemelen, bu ilaçların içine metabolizmayı hızlandıran, ancak yasal olarak kullanılması yasak olan, sağlığa zararlı, ölümcül bazı maddeler ekleniyor ama formülde belirtilmiyor.  Yalur, “Bu ürünlerin pestisit artığı, ağır metal, aflatoksin gibi içerikler açısından gerekli testlerden geçmiş olması, stabilitesini almış olması gereklidir. Bu ve bunun gibi birçok işlemin yapılıp gerçekten bitkisel ilaç onayının alınabileceği tek kurum da Sağlık Bakanlığı’dır” şeklinde konuştu.

Kaynak: Büyük Torbalı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.