site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Yolcu’dan Esnafa Uyarı ve Çağrı

Yolcu’dan Esnafa Uyarı ve Çağrı
30.07.2013
A+
A-

korayyolcuSelçuk Ticaret Odası Başkanı, esnaf ve tacir kavramları arasındaki farklara dikkat çekti, ticaretli uğraşanlara doğru meslek örgütlerine katılmalarını önerdi.

Selçuk Ticaret Odası Başkanı Koray Yolcu, esnaf ve tacir kavramlarının sıklıkla karıştırıldığını belirterek yazılı bir açıklamayla esnaf tacir ayrımının önemine dikkat çekti. Ticaret Odası’na kayıt çağrısında bulunan Yolcu, “Bilanço usülü defter tutanlara kapımız açık. Selçuk’ta ticaret hayatının önündeki engelleri kaldırmakta beraberliğin gücünü kullanacağız. Gelin bu gücü işlerimizi geliştirmek için hep birlikte kullanalım” diye konuştu.

Kazancını götürü usulde vergilendirilenler ya da işletme hesabına göre defter tutanların esnaf olarak adlandırılabileceğini söyleyen Ticaret Odası Başkanı, esnaf ve küçük sanatkar kolları olarak belirtilen işleri yapanlar örneğin manikürcü, tamirci, kıraathane işletmecileri gibi geliri geçimlerini sağlayacak ölçüde ve genellikle beden gücüne dayalı çalışmanın esas olduğu faaliyetlerde bulunanların Esnaf Odası’na kaydolması gerektiğini söyledi. Buna karşın vergi usul kanununca bilanço esasına göre defter tutanların en genel tanımla tacir olarak adlandırılabileceğini belirten Koray Yolcu, muhasebe ve mali müşavirlere iş düştüğünü, bu ayrımın yapılmasında mükelleflerini yönlendirmeleri gerektiğini kaydetti.  İşletme hesabından bilanço hesabına geçen mükelleflerin Ticaret siciline kaydolmaları gerektiğinin altını çizen Ticaret Odası Başkanı Yolcu, “Esnafımız da tacirimiz de bize göre ekonomimizin mimarlarıdır. Ama bu ikisini birbirinden ayırmak lazım. Bu yıl sonunda yapılacak defter tasdiklerinde sıkıntı yaşanmaması için Selçuk’ta esnaf olarak iş yapan ancak bilanço usulüne geçen kişiler mutlaka konuyu takip etsinler” dedi.  Ustalık belgesiyle ilgili konuya da açıklık getiren Yolcu, “Ticaret siciline kayıt için ustalık belgesi istenmez. Odamıza kayıt için böyle bir belge istenmesi söz konusu değildir” şeklinde konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.