site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Yeni Asgari Ücret Belli Oldu

Yeni Asgari Ücret Belli Oldu
27.12.2012
A+
A-

yeni-asgari-ucretAsgari ücret yeni yılın ilk 6 ayında 774 TL, ikinci 6 ayında 804 lira olarak uygulanacak. Asgari ücrette bir yıl önceye göre 35 liralık artış olacak.

Merakla beklenen asgari ücretler açıklandı. Asgari ücreti açıklayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, açıklanan ücret artış oranları ile ücretlinin enflasyona ezdililmediğini söyledi.

Brüt 940 TL olan asgari ücret ilk 6 ay için 978,75 TL’ye, ikinci 6 ay için de 1021,50‘ye yükseltildi.

Aylık net asgari ücret 739,79 TL’den ilk 6 ay için 774 TL’ye yükseltilirken ikinci 6 ayda bu rakam 804,70 TL’ye yükseltildi.

Buna göre asgari ücrete 2013’ün ilk 6 ay için % 4,1, ikinci 6 ayı için de % 4,4 zam yapılmış oldu.

SENDİKALAR NE İSTİYORDU ?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu üyeleri, gelecek yıl geçerli olacak yeni asgari ücreti belirlemek üzere, bugün saat 14.00’te, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda bir araya geldi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 5’i işçi, 5’i işveren, 5’i de devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşuyor.

Komisyonda işçi tarafını Türk-İş, işveren tarafını TİSK temsil ediyor. İş Kanunu gereğince, ücretlerin asgari düzeyinin komisyon aracılığıyla en geç iki yılda bir belirlenmesi gerekiyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın tespit ettiği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluk sağladığı kabul ediliyor.

İşverenler, yanlarında çalışan işçilere komisyonca belirlenen ücretlerden düşük ücret ödeyemiyor.

TÜİK RAPORU NE DİYOR ?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ilk toplantısında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Kalkınma Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı’ndan ekonomik ve sosyal durumla ilgili veriler istenmişti.

Öte yandan ilk toplantıda söz alan işçi temsilcileri, Maliye Bakanlığı’ndan en düşük devlet memuru maaşının ne olduğunun sorulmasını ve asgari ücret hesaplanırken en düşük memur maaşının da esas alınmasını talep etmişti.

İkinci toplantıda, kurumlardan gelen ekonomik ve sosyal durumla ilgili veriler değerlendirilmişti. Toplantıda, işçi temsilcileri, “asgari ücretin belirlenmesinde kullanılmak üzere, geçim şartlarının (gıda, konut, eğitim, sağlık, kültür, ulaşım ve benzeri harcamaların toplamı) ne olduğunun” TÜİK tarafından hesaplanarak, Komisyon’a sunulmasını talep etmişti.

TİSK’te gerçekleşen üçüncü toplantıda TÜİK tarafından hazırlanan rapor, taraflara sunuldu. Raporda, “ağır” bir işçinin geçinebilmesi için eline geçmesi gereken net ücretin Kasım ayı itibarıyla bin 25 lira olduğu belirtildi.

İŞÇİ VE İŞÇVEREN NE İSTİYOR ?

Türk-İş, yapılacak çalışmalarda anayasada yer alan “geçim şartları” yaklaşımının dikkate alınmasını, işçinin ailesiyle günün ekonomik ve sosyal koşullarına göre insanca yaşamasını mümkün kılacak bir tutarın esas olmasını talep ediyor.

TÜİK’in belirlediği asgari ücret tutarının pazarlık konusu edilmesinin doğru olmayacağını vurgulayan Türk-İş, net asgari ücretin tespitinde TÜİK tarafından bilimsel esaslarla belirlenen net bin 25 liranın baz alınmasını ve bunun üzerine enflasyon oranında zam yapılmasını talep ediyor.

2013 yılı enflasyon hedefinin yüzde 5,3 olduğuna dikkat çeken TİSK ise asgari ücrete yüzde 3 2,3 oranında zam yapılmasını istiyor.

YORUMLAR
  1. Anonim dedi ki:

    ÇOK VERMİŞLER BİRAZ DAHA KESSELERDİ KEŞKE KESTİKLERİNİ DE VEKİL MAAŞLARINA ZAM OLARAK GERİ ALIRLARDI
    SONUÇTA VEKİLLERİMİZ MADDİ SIKINTILAR ÇEKMEKTE
    VATANDAŞ GÜLLÜK GÜLİSTANLIK YAŞAMAKTA