site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Yeni Anayasa’da Vatandaşlık Bilmecesi

Yeni Anayasa’da Vatandaşlık Bilmecesi
01.02.2013
A+
A-

anayasaYeni anayasa çalışmalarını kilitleyen ‘vatandaşlık’ tanımı: Türk mü, Türkiyeli mi, vatandaş mı?

Anayasa çalışmalarını tıkayan maddelerin başında “vatandaşlık” tanımı geliyor. Anayasa yazım çalışmalarında, aradan geçen zamanda partiler vatandaşlık tanımının yapılacağı madde başlığında bile anlaşmaya varamadı. Ak Parti bugüne kadar yürürlükteki tüm anayasalarda yer alan “Türk” kavramından uzaklaştı ve “Türkiye vatandaşlığı” ifadesine odaklandı.

AK PARTİ VE BDP BİRBİRİNE YAKIN

CHP, parti içindeki farklı görüşleri ve dengeleri dikkate alarak, “Türk vatandaşlığı” ile başladığı vatandaşlık tanımını, “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı” kavramıyla noktaladı. BDP, hiçbir etnisiteye vurgu yapmayan “vatandaşlık” tanımında ısrar ederken, MHP bütün anayasalarda yer alan “Türk vatandaşı” kavramından geri adım atmıyor. Komisyonda kaleme alınan metinde partilerin vatandaşlık tanımı şu şekilde kayıtlara geçirildi:

AK PARTİ : VATANDAŞLIK

Devlete vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı anne veya babanın çocuğu doğumla vatandaşlık kazanır. Vatandaşlık, kanunun gösterdiği şartlarla kazanılır ve ancak kanunda belirtilen hallerde kaybedilir. Hiçkimse vatandaşlıktan çıkarılamaz.

CHP: VATANDAŞLIK – TÜRK VATANDAŞLIĞI

Türk vatandaşlığı; dil, din, ırk, cinsiyet, etnik köken, siyasi düşünce, felsefi inanç, mezhep ve benzeri sebeplere bağlı olmaksızın herkesin eşitlik temelinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması anlamına gelir. Vatandaşlığın kazanılması ve kaybedilmesine dair usul ve esaslar kanunla düzenlenir. Vatana bağlılık ile bağdaşmayan eylemlerin mutlak biçimde zorunlu kıldığı haklı nedenler bulunmadıkça kimse vatandaşlıktan çıkarılamaz.

MHP: TÜRK VATANDAŞLIĞI

Türk devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk’tür. Türk vatandaşı babanın veya Türk vatandaşı ananın çocuğu Türk vatandaşıdır. Vatandaşlık temel bir haktır, kanunun gösterdiği şartlarla kazanılır ve ancak kanunda belirtilen hallerde kaybedilir. Hiçbir Türk, vatana bağlılıkla bağdaşmayan bir eylemde bulunmadıkça vatandaşlıktan çıkarılamaz.

BDP: VATANDAŞLIK

Türkiye vatandaşlığının kazanılmasında, kullanılmasında ve kaybedilmesinde, dil, din, ırk, etnik köken, kültür, cinsiyet, cinsel yönelim ve benzeri farklılıklar gözetilemez. Vatandaşlığa ilişkin esaslar kanunla düzenlenir. Hiç kimse kendi isteği dışında vatandaşlıktan çıkarılamaz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.