site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Yarının Doğasını Bugünden Yaratıyorlar

Yarının Doğasını Bugünden Yaratıyorlar
05.01.2015
A+
A-

cengiz-icten-hasan-serbest (2)

Efes Müzesinden emekli arkeolog Cengiz İçten, tüm Selçuk halkına örnek olacak işlere imza atıyor. Peygamber efendimizin, “Kıyamet kopacağını bilsen bile, yine de elindeki ağacı dik, dibini sula” hadisiyle de gözler önüne serilen çevrecilik anlayışını, Selçuk’ta Cengiz İçten yaşatıyor. Tam 12 yıldır ağaçların altından fıstık çamı toplayan Hasan Serbest, biriktirdiği fıstık çamı fidanlarını Cengiz İçten’e vererek fidanların çeşitli ilçelere ulaşmasını sağlıyor.

Toplanan fıstık çamlarını, Torbalı ve Bayındır gibi yerlerde fidancılık yapan kişilere götüren emekli arkeolog Cengiz İçten, fıstık çamı fidanlarını isteyen herkese yetiştirmek ve büyütmek üzere ücretsiz verilmesini sağlıyor.

Bu güzel davranışlarından ötürü çevresinden büyük takdir gören Cengiz İçten, “ Doğayı seviyorum. Ağaçlar bizim yaşam kaynağımız, nefesimiz. Yaklaşık 10 yıl önce Çin, bütün boş arazilere uçak yardımıyla fıstık çamı çekirdeği atmıştı. Boş arazileri değerlendirmek yemyeşil bir doğa yaratmak için çok güzel bir çalışma. Türkiye’de de böyle çalışmalar olmalı. Binalaşmanın yanı sıra, nefes kaynağımız olan ağaçlarımızın değerini bilmeli, daha çok fidan ekmeliyiz.

Tüketilmeye hazır hale getirilen çam fıstığının kilosu bu günlerde 100 TL’yi aşar hale geldi fakat, Cengiz İçten ve Hasan Serbest büyük bir emek ile toplanan fıstık çamlarını satarak gelir elde etmek yerine doğa severliği tercih ederek, çevreye en büyük ve en güzel katkıyı sunuyorlar.

cengiz-icten-hasan-serbest (1)

YORUMLAR
  1. Anonim dedi ki:

    Cengiz Hocam siz çekirdekten ağaç yetiştireceğim diye uğraşırken belediye çam ağaçlarını kabaklama keserek yok etme çalışmaları yapıyor. Şu an Selçuk’ta yüzlerce ağaç kesildi.