site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Vah Selçuk!

Vah Selçuk!
26.02.2018
A+
A-

Türkiye turizmi bilmezken Selçuk sokakları turistlerle dolup taşardı. Çok değil daha 1980’li yıllarda ilçedeki pansiyon sayısı 100’ü aşmıştı. Yılın önemli bölümünde bu pansiyonlarda yatacak yer bulunmaz, turistler Kuşadası’na yönlendirilirdi. Turizmin getirdiği bereket ve zenginlik pek çok bölgeye örnek oldu.

Bu arada bu refahtan pay almak isteyenler Selçuk’a akın etti.

İlçe merkezi ve çevresinde turistlere yönelik devasa halı, deri, mücevher satan işletmeler açıldı peş peşe…

Bereketli topraklar üzerinde kurulu Selçuk’ta turizm artık tarımı bile geride bırakır oldu…

Ama ne yazık ki bugün o Selçuk’un yerinde yeller esiyor. Efes’e gelen ziyaretçi sayısı 3.5 milyondan 450 bine kadar geriledi.

Sokakları dolduran turistlerin yerinde yeller esiyor. Her taraf kepenk indirmiş işletmelerle dolu. Dün turizmi umut görüp varını yoğunu bu sektöre yatıranlar arayış içinde.

*

Selçuk’ta turizmin geldiği bu durumu, Türk turizminin genel durumu ile ilişkilendirmek mümkün. Öyle ya, pek çok ülke Türkiye’yi güvensiz bölge ilan edince Efes’e can suyu olan kruvaziyer turları iptal edildi. Gemiler turist taşımayınca ne olacak? Oysa Selçuk’un burnunun dibindeki Pamukkale de o güvensiz bölge sınırları içinde.

Ama gelen ziyaretçi sayısında en küçük bir gerileme yok. Keza Kapadokya’da da durum aynı.

Selçuk kan ağlarken dolup taşan peri bacaları çevresine bereket saçmaya devam ediyor.

*

Efes, UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmişken Selçuk’un turizmde içine düştüğü açmazı Türkiye’nin durumu ile ilişkilendirmek işin kolayı.

Oysa dünün yerel yöneticileri egolarından arınıp Formula 1 gibi bir dünya etkinliğini ilçeye kazandırma becerisini gösterselerdi bugünkü

tablo her halde bu kadar vahim olmazdı. Belki bu dakikadan sonra Formula 1 için yapılacak bir şey yok.

Ama Selçuk’un turizmde ayağa kalkabilmek, eski zenginliğe kavuşabilmek için önünde yeni fırsatlar var. Birincisi UNESCO tarafından taçlandırılan Efes ve Meryem Ana’nın doğru ve etkin tanıtılması.

Bu iş iyi yapılırsa hiçbir siyasi güç bölgenin yeniden kruvaziyer turların rotasına dahil edilmesine engel olamaz. İkincisi ise Efes ve Meryem Ana gibi değerleri de kullanarak Selçuk’ta turizmi çeşitlendirmek.

Bu fırsat şu anda Selçuk’un önünde duruyor.

Yerel yöneticiler ya kapıya dayanan bu fırsatı değerlendirecek, ya da geçmiş dönemin beceriksizliklerine kendilerininkini de ekleyecek.
İbrahim Akbulut

YORUMLAR
  1. Anonim dedi ki:

    İbrahim Bey Kruvazor gemilerin Selcuk ilçesine faydaları nelerdir ? Vah Selcuk derken bunu göz önünde bulundurmalı. . Selcuk turizmini yüksek oranda münferit gelen turistler oluşturmaktadır. Mevzu Selcuk ise oncelikli konu Kruvazor gemiler değil münferit turistler olmalıdır . Bu ilçeye gelen turistlerin ülkelere göre istatistiği tutulsaydı ona göre doğru hedefler seçilebilirdi. Turizm ile ilgili derneklerin ve kurumların bu husus üzerinde çalışmalar yapmaları gerekiyor.
    Kolay Gelsin.

  2. Anonim dedi ki:

    Efese gelip giriş ücretini görüp otobüsüne geri dönen yerli ve yabancı turist çok bırakın turisti kendi halkı bile gezmiyor fahiş fiyat lardan

  3. Anonim dedi ki:

    Ne demek istediniz selcugun turizmi bundan 15 yil once bitmisti