site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Uzmanlar Ses Kaydını Analiz Etti

Uzmanlar Ses Kaydını Analiz Etti
25.02.2014
A+
A-

montaj_iddialarina_da_yanit_geldi_h49136

Başbakan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ses kaydının montaj olduğu iddia edilirken Erdoğan’ın 17 Aralık’ta Konya’da Şeb’i Aruz törenlerinde olduğu belirtiliyor. Ancak CHP’li Günaydın, Başbakan’ın o günkü programını aktardı.

Video internete yüklenir yüklenmez sosyal medyada da tartışmalar başladı. Birçok gazeteci kayıtların montaj olduğu iddiasını öne sürdü.

Yine ses kaydının gerçekleştiği o gün operasyon sabahı için de iddialar gündeme geldi. Erdoğan’ın o gün Konya’da Şeb’i Aruz törenlerinde olduğu da belirtiliyor.

Ayrıca Erdoğan’ın çok kısık sesle konuşması ve Bilal Erdoğan’ın sesinde oluşan çatlaklar ile aralarda oluşan boşluklar da yine montaj şüphelerini akıllara getirdi.

ERDOĞAN’IN PROGRAMI
Ancak CHP Ankara milletveili Gökhan Günaydın, ERdoğan’ın o günkü programına ilişkin bilgileri paylaştı.

Günaydın twitter hesabından şunları aktardı:

*17 Aralık günü konuşmalar 08:02, 11:17, 15:39 ve 23:15 saatlerinde. Şeb’i Aruz töreni 20:00 ila 23:00 arasında. RTE o gün konuşma yapmadı.

*RTE 17 Aralık Konya prg: 12:30 toplu açılış töreni, 15:00, 16:00, 16:45, 17:30 görüşmeler, 18:00 yemek. 19:45-23:00 Şeb’i Aruz törenleri..

*Dolayısıyla RTE’nin 17 ve 18 Aralık programı, bu konuşmaları yapmasına engel değildir. Bilgi veriyoruz ki, kamuoyu yanlış yönlendirilmesin.

*18 Aralık’ta saat 17:40’ta ANA uçağı ile Ankara’dan İstanbul’a hareket. Beraberinde Aksaray Valisi’ni İst Em. Md. olarak atamaya götürüyor.”

“EKLEME YOK”
Bir dönem Mesam başkanlığı da yapan müzisyen ve ses mühendisi Attila Özdemiroğlu, Başbakan Erdoğan ve Bilal Erdoğan arasında geçen telefon görüşmelerinin kayıtlarını analiz etti ve kayıtlara herhangi bir ekleme yapılmadığını belirtti.

Attila Özdemiroğlu’nun Twitter aracılığıyla yaptığı açıklama şu şekilde:

Farklı kaynaklardan montajlanmış konuşma sesi çok kolay anlaşılır. İçinde bulunulan ortam ve çevre sesi değişir. Kayıtları tekrar analiz ettim. Aramalar arasındaki montaj dışında hiçbir ek yok. Arka plan seslerden anlarsınız. İlk kayıtta telefon hatlarında sıkça olan diğer konuşmaların karışması bariz. 2.arama oldukça temiz bir hattan yapılmış.

Ses mühendisi Ali Büyük de facebook hesabından şunları yazdı:

“RTE’nin ses kaydı montaj değildir. En basit analyzer pluginin de bile bunu görüp test edebilirsiniz. Ses kaydının birbirinden bağımsız yerlerinden alınmış 4 adet room noise örneğinin 30 db ses açıldıktan sonra analyzerdaki görüntüsü. Birbirinden bağımsızdır copy paste değildir room noise’lar. Üzerime düşen görevi yapmaktan ilk kez bu kadar memnuniyet duyuyorum ))) Ayrıca zaten diyaloğun gidişatındaki tonu herhangi bir tune programında profesyonelce tonlasak bile cümle yapılarını bu denli kurmayı, cümlelerin akışını yakalamak imkansız denecek kadar düşük bir ihtimaldir. Saygılar.”
Kaynak: Yurt Gazetesi

YORUMLAR
  1. Anonim dedi ki:

    sema yada zeynel beyden bir açıklama bekleriz montajmı değilmi