site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Uyuşturucu ile mücadelede ‘UYUMA’ dönemi

Uyuşturucu ile mücadelede ‘UYUMA’ dönemi
27.09.2018
A+
A-

İçişleri Bakanlığı, uyuşturucuyla mücadelede etkin rol oynayacak UYUMA Projesi’ni tanıttı. 2018’de 15 binden fazla kişinin uyuşturucuyla mücadele kapsamında tutuklandığını belirten Bakan Soylu, 24 saat alarm halinde olduklarını ifade etti. 100 Günlük Eylem Planı’nda duyurulan projeyi, Emniyet Genel Müdürlüğü hazırladı.

İçişleri Bakanlığı, uyuşturucuyla mücadelede yeni bir projeyi hayat geçiriyor. Yüzde 100 yerli imkanlarla oluşturulan akıllı telefon uygulaması “Uyuma” ile de vatandaşlar sokakta tanık oldukları uyuşturucu suçlarını doğrudan polise bildirebilecek. Programa, vatandaşlık kimlik numarası ile girilecek. Vatandaşlar, bulunduğu yerin bilgisini yazıp butona bastığında narkotik birimlerine mesaj gelecek. Bu konuma en yakın polis ekibi yönlendirilecek. İhbarcının kimliği gizli tutulacak.

İçişleri Bakanlığınca Anadolu Restoran’da düzenlenen Uyuşturucu ile Mücadele Mobil Uygulama (UYUMA) Projesi’nin tanıtım toplantısına İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Emniyet Genel Müdürü Celal Uzunkaya, uyuşturucu ile mücadele eden birçok derneğin üyeleri katıldı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “2018 yılbaşından 25 Eylül’e kadar 15 bin 262 uyuşturucudan tutuklama gerçekleştirdik. Bunun 13 bin 229’si sokak satıcısıdır” dedi.

Soylu, özellikle uyuşturucu şüphesi uyandıran bir şey görüldüğünde veya duyulduğunda hiç zaman geçirmeden bunu güvenlik birimlerine bildirmek durumunda olunduğunu vurguladı. Birçok uyuşturucu operasyonları yaptıklarını belirten Bakan Soylu, okulların açıldığını, bir taraftan trafikle mücadele ettiklerini, bir taraftan da okulların güvenliğiyle mücadele ettiklerini söyledi. 24 saat alarm halinde olduklarını ifade eden Soylu, “Özellikle evlatlarınızı okula gönderdiğinizde devletimizin bütün güvenlik birimlerinin alarm halinde olduğunu, eve dönene kadar çocuklarımızın ’Güvenli okul, güvenli gelecek’ kapsamında eğitimlerini idame ettirme konusunda sorumluluğunu biliyor, buna göre hareket ettiğimizi de bir kere daha ifade etmek istiyorum” şeklinde konuştu.

2018 yılı içerisinde bugüne kadar 15 bin 262 uyuşturucudan tutuklama gerçekleştirdik
Uyuşturucunun dört bir koldan abluka altına alınması gerektiğini vurgulayan Bakan Süleyman Soylu, “2018 yılbaşından 25 Eylül’e kadar 15 bin 262 uyuşturucudan tutuklama gerçekleştirdik. Bunun 13 bin 229’si sokak satıcısıdır. Bugün tanıtımını yapmakta oldukları ‘UYUMA’ mobil uygulamasının amacı uyuşturucuyla mücadelede ihbar ayağını kolaylaştırmak ve yaygınlaştırmaktır. UYUMA projesinin ismi ‘Uyuşturucuyla Mücadele Aplikasyonu’dur. Proje geçen Temmuz ayında Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı tarafından talep edildi. İçişleri Bakanlığı Strateji Başkanlığı koordinasyonunda gerçekleştirilen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı 100 Günlük Eylem Planı’nda da yer alan proje, Emniyet Genel Müdürlüğü Bilgi Teknolojileri Daire Başkanlığı tarafından hazırlandı. Projede emeği geçenlere teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Sistemle ilgili bilgi veren Soylu, konuşmasında şunları kaydetti:

“Uygulamayı telefonlarına indiren vatandaşlarımız, önce sisteme kaydoluyor. Uyuşturucuyla satışı ve kullanımıyla ilgili herhangi bir olay gözlendiğinde, vatandaşlarımız bu uygulamayla bildirimlerini kısa sürede yapıyorlar. Haber merkezimize sadece bildirim yapan vatandaşımızın telefon numarası düşüyor. Bu sayede konum belirleniyor ve bulundukları yere en yakın polis ekibi, olaya hızlıca müdahale ediyor.”

İhbar eden kişinin bilgileri gizli tutuluyor
Bakan Soylu, uygulamanın gizliliğine vurgu yaparak, “bu uygulamanın en önemli özelliği, bildirim yapan vatandaşlarımızın kimlik bilgilerinin kesinlikle gizli kalmasıdır. Bu konu, ihbar ve şikayetler noktasında vatandaşımızın en çok çekindiği konuydu. Bir uyuşturucu alışverişine şahit olan vatandaşlarımız, haklı olarak, başlarının derde girebileceği endişesiyle ihbarda bulunmaktan çekiniyorlardı. Bundan çekinmeyen de var, esasen çekinmemek de lazım. Biz tedbir olarak bunu ortaya koyduk. Bu uygulamayla kimlik bilgileri tamamen gizli kalıyor ve soruşturmanın hiçbir aşamasında üçüncü kişiler tarafından kesinlikle bilinmiyor. Uygulamanın avantajlı yanı, bildirim yapabilmenin kolay olması ve tabi ki ekiplerimizin hızlı müdahalesinin sağlanabilmesidir. Herhangi bir yere gitmenize gerek yok, telefonla bir yerleri aramanıza, beklemenize gerek yok” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.