site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Uykusuzluğun Çözümü; Vişne

Uykusuzluğun Çözümü; Vişne
19.07.2014
A+
A-

UYKUSUZLUK-VISNE

Kendine has mayhoş tadıyla değişik ve lezzetli bir meyve olan vişnenin bir çok fazla sorunun çaresi olduğunu açıklayan Diyetisyen Şebnem Kandıralı, uykusuzluğun çözümünün de vişne olduğunu ifade etti.

“Vişne, belli ekşi tadı ve yakut kırmızısı rengi veren doğal bir bileşik olan antosiyanini içerir. Bir çeşit flavonoid olan bu fitokimyasalın sıhhat için bir hayli mühim faydaları mevcuttur” diyen Kandıralı “Yapılan çalışmalar vişne suyunun uyku zamanı ve kalitesini iyileştirmede, uykusuzluğun şiddetini azaltmada ve genel uyku verimliliğini arttırmada etkili olduğunu bulmuştur. Vişne melatoninin birkaç doğal kaynağından biridir. Melatonin vücudun iç saati gibidir, uyku-uyanıklılık döngüsünün düzenlenmesinden sorumludur. Araştırmacılarda, içeriğindeki melatonin ve antosiyanin kombinasyonunun daha iyi bir uykuya yardımcı olabildiğini belirtmektedir.” Diye açıkladı .

UYKU SÜRESİNİ UZATIYOR

Uykusuzluk sorunu çeken yaşlı bireylerde gercekleşen bir çalışmada; İkinci hafta boyunca günde 2 defa içilen vişne suyunun uyku süresini yaklaşık olarak 90 dakika kadar uzattığının görüldüğünü dile getiren Diyetisyen Şebnem Kandıralı, “Uyku kalitesini arttırır: Bir çalışmada; 7 gün boyunca günde İkinci bardak vişne suyu konsantresi tüketenler 40 dk daha çok uyuyabilmiş ve uyku verimliliğinde \% 6 yükselme gözlenmiştir.

Günde İkinci su bardağı vişne suyu içebilir ya da ara öğünlerde kuru vişne tüketilebilir. Atletler ve sporcular vişne suyunu spor ertesi bir toparlanma içeceği olarak görmeye başladılar. Anti inflamatuar ( iltihap karşıtı) özelliklerinden ötürü vişne suyu egzersiz ertesi kas ağrılarını hafifletmede yardımcıdır. Yorucu egzersizler geçici inflamasyon ve oksidatif strese sebep olur bu da kas hasarı, kas ağrıları ve iyileşme süresinin azalması ile sonuç belli olur . Vişne içerdiği konsantre antosiyaninler ile bu 3 sorunu da gidermeye yardımcıdır.

Çalışmalar vişne suyunun hem uzun mesafe koşularda hem de yoğun vücut geliştirme antremanlarında kas zayıflığı ve ağrılarını azaltmada etkili olduğunu göstermiştir. Daha hızlı iyileşme sağlar: Yapılan bir çalışmada; erkek bisikletçilerin 3 gün sürecek yarış öncesi 7 gün boyunca günde 2 defa vişne suyu içtiklerinde daha az oksidatif strese ( \%30 daha az ) ve inflamasyona maruz kaldığı gözlenmiştir. Bir başka çalışmada maraton koşucuları koşudan beş gün evvel , koşu günü ve koşudan İkinci gün akabinde vişne suyu tükettiklerinde daha hızlı bir iyileşme süreci kaydetmişler. Kas ağrılarını azaltır: Bir çalışmada; 315 km’lik bayrak koşusunda koşucular hem bir hafta evvelinde hem de koşu gününde İkinci bardak vişne suyu tükettiklerinde yarış ertesi daha az kas ağrısında maruz kaldıkları görülmüştür.

Daha az kas hasarı ile sonuç belli olur : Yapılan bir çalışmada ; tüketilen vişne suyu vücut geliştirme egzersizlerinden akabinde 4 gün boyunca kas harabiyeti ve kuvvet kaybı \% 4 seviyelerinde seyretmiştir. Vişne suyu tüketmeyenlerde bu oran \% İkinci ‘ ye kadar çıkabilmektedir. Çalışmalardan evvel ortalama 300 ml vişne suyu içilebilir. Çoğu faaliyet 240-360 ml arası günlük vişne suyu önermektedir. Çalışma esnasında 30 dk içinde bir ek bardak daha içilebilir ya da kuru vişne atıştırılabilir. Donmuş vişne ve yoğurt ile bir toparlanma içeceği dahi hazırlanabilir.

Çalışmalar artirit ve guta bağlı inflamasyonları azalmada etkili olduğunu göstermektedir.

ÜRİK ASİT SEVİYELERİNİ AZALTIR

Bir çalışmada ; 4 hafta boyunca günde 1 bardak \%100 vişne suyu kanda daha düşük ürik asit seviyesi ile ilişkilendirilmiştir. Ürik asit hem inflamasyon hem de kardiyovasküler hastalıklar için bir risk faktörüdür.

GUT ATAKLARI RİSKİNİ AZALTIR

Bir çalışmada ; Gutlu hastalar İkinci gün boyunca vişne tükettiklerinde gut ataklarında \% 35 azalma gözlenmiştir. Ürik asit düşürücü bir ilaçla birlite tüketildiklerinde ise gut atakları \%75 daha az görülmüştür.

OSTEOARTİRİTLE MÜCADELEDE YARDIMCIDIR

Bir çalışmada ; İkinci gün boyunca günde 2 defa 315 ml vişne suyu tüketimi inflamasyonun serum göstergelerinde belli bir düşüş göstermiştir. Bunun sonucunda osteoartiritli hastalarda vişne suyunun etkili bir tedavi yöntemi olabileceği düşünülmektedir. Şu an içtiğiniz hangi meyve suyu varsa onu vişne suyu ile değiştirin. En çok anti inflamatuar özellik vişne suyu konsantrelerinde vardır. Diyet ve egzersiz değişiklikleri kalbinizi sağlıklı tutmak için iyi bir yoldur. Daha çok sebze ve meyve yemeye başlayın .Özellikle rengi koyu olanlar daha iyidir.

KALBİ KORUR

Bir çalışmada; Yüksek oranda antosiyanin alımı ( daha çok fazla mor ve koyu kırmızı sebze ve meyvelerde bulunur) genç ve orta yaşlı kadınlarda miyokard enfarktüsüne yakalanma riskini azaltmıştır.

FELÇ RİSKİNİ AZALTIR

Bir çalışmada ; Vişne vücutta reçete edilen ilaçlara benzer hareket ediyor ve metabolik sendromlu hastalarda yağ ve şekeri düzenliyor.

TRİGLİSERİDLERİ DÜŞÜRÜR

Kanda yüksek trigliserid kalp hastalığına yakalanma riskini arttırır. Bir çalışmada; Günde 1 bardak vişne suyu trigliseridleri \%17 oranında düşürme etkisine sahiptir.

KOLESTEROL SEVİYELERİNİ DÜŞÜRÜR

Bilim adamları kiraz tozu verilmekte olan farelerde \% İkinci daha düşük kolesterol seviyesi olduğunu ve iyileşmiş kardiyovasküler sağlıktan ötürü daha erken ölüm riskinde \%65 azalma olduğunu saptamışlardır.

Güne bir bardak vişne suyu ile başlanabilir ya da sabah kahvaltısında yulaf ezmesine ceviz ve kuru vişne konabilir. Kalbe dost omega 3 zengini somon balığı tüketirken aroma kazandırmak için dondurulmuş vişne eklenebilir. Tam tahıllı yemeklere kurutulmuş vişne ekleyin ya da taze meyve salatalarınızda kesinlikle bulundurun.”

uykusuzlugun-cozumu-visne

Selçuk Haber Facebook Sayfamızı Takip Ediniz ! Takip Etmek İçin Sayfayı Beğenmelisiniz! Tıklayın !
https://www.facebook.com/selcukhaber
Selçuk Haber Twitter Sayfamızı Takip Ediniz ! Takip Etmek İçin Tıklayın !
https://twitter.com/selcukhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.