site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

UNESCO’dan sonra Selçuk’ta ilk Efes Alan Yönetimi toplantısı yapıldı

UNESCO’dan sonra Selçuk’ta ilk Efes Alan Yönetimi toplantısı yapıldı
30.12.2015
A+
A-

Selçuk Efes’in UNESCO Dünya Kültür Mirası Asıl Listesi’ne girmesinden sonra ilk Efes Alan Yönetimi toplantısı yapıldı.

Selçuk Efes’in UNESCO Dünya Kültür Mirası Asıl Listesi’ne girmesinin ardından gerçekleşen ilk Efes Alan Yönetimi toplantısına Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı, Alan Yönetimi Başkanı ve Efes Müzesi Müdürü Cengiz Topal’ın yanı sıra Efes Alan Yönetimi Danışma Kurulu üyeleri ile Eşgüdüm ve Denetleme Kurulu üyeleri katıldı.

Selçuk Efes’in dört bileşenle UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmesinin ardından yapılan ilk Efes Alan Yönetimi Toplantısı’nda önce danışma kurulu toplanarak değerlendirmelerini yaptı. Daha sonra Eşgüdüm ve Denetleme Kurulunun bir araya geldiği toplantıda konuşan Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı, önümüzdeki Nisan ayı içerisinde Alman Kültür Bakanı’nın Selçuk’a bir ziyaret yapmasının beklendiğini, bu ziyaret sırasında bir kutlama programı yapılacağını kaydetti.

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmiş Efes’in Yönetim Planını hep birlikte değerlendirmek, konuşmak için toplandıklarını kaydeden Başkan Bakıcı, bu anlamda UNESCO sürecinde emeği geçen tüm paydaşlara teşekkür etti.

Geçmiş dönem yorucu ve tartışmalı geçen toplantılardan sonra Efes’in listeye dahil edilmesi nedeniyle bu yıl oldukça keyifli bir toplantı yaptıklarına dikkat çeken Efes Alan Yönetimi Başkanı ve Efes Müzesi Müdürü Cengiz Topal; “UNESCO Sürecini başarılı olarak tamamladık. Efes Yönetim Alanı sınırları ilgili kurumların görüşleri alınarak Efes Antik Kenti, Çukuriçihöyük, Ayasuluk Kalesi, İsabey Camii, Saint Jean Bazilikası, Artemis Tapınağı ve Meryem Ana Evi çevresini kapsayacak şekilde 8 Eylül 2010 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylandı” dedi.

Efes’in Dünya Miras Listesi’ne alınmasını; neolitik ve kalkolitik dönemlerden günümüze kadar insanlık tarihinin farklı dönemlerinden kesintisiz yerleşime sahip olmuş bir miras alanı olduğuna dikkat çeken Topal, Uzun soluklu bir çalışma olarak nitelendirilen UNESCO’ya giriş sürecini ve eylem planını değerlendirdi: bu kapsamda 1990 yılında başlayan çalışmaların, Efes’in UNESCO Dünya Mirası Listesine dahil edilmesiyle sonuçlandığını, süreçte katkısı olan tüm paydaşlara teşekkür ettiğini ifade etti.

Danışma Kurulu Toplantısı ile ilgili yapılan değerlendirmede Yönetim Planındaki durumun gözden geçirileceğini belirten Topal; “Efes Yönetim Planı Eylem Planında belirtilen eylemlerin ve tarihlendirmenin gözden geçirilmesi ve güncellenmesi gerekiyor. Ayrıca UNESCO sürecinde ICOMOS’un raporları gereği Efes Yönetim Alanında özellikle Efes Antik Kanalı çevresinde alan genişlemesi yönünde bazı değişiklikler yapıldığını ve bu alanla birlikte Efes Yönetim alanı Tampon Bölgelerinde koruma statüsünün yeniden değerlendirilmesi gerekiyor. Böylece 2016 yılı sonuna kadar konuyla ilgili raporun UNESCO’ya iletilmesi gerekiyor” diyerek, bu konudaki çalışmaların başlatılması gerektiğini kaydetti.

Efes Alan Yönetimi Danışma Kurulunun bu tavsiyeleri aynı gün öğleden sonra yapılan Eş Güdüm ve Denetleme Kurulu toplantısında değerlendirildi. Sabah saatlerinde yapılan Danışma Kurulu Toplantısı ile UNESCO süreci hakkında kurula bilgi verildi.

Efes Alan Yönetimi Danışma Kurulu tarafından görüşülüp onaylanmak üzere gönderilen konular şöyle: 1. Yönetim planı ile ilgili bölümlerde mevcut duruma göre gerekli değişikliklerin yapılmasına,

2. UNESCO sürecinde yönetim alanında öngörülen ve talep edilen değişiklik ve özellikle tampon bölgelerde koruma statüsünün yükseltilme çalışmalarının başlatılmasına ve mevcut koruma amaçlı imar planı çalışmalarının bu rolü dikkate alınarak başlatılmasına karar verildi.

2_TJ3A7152

3_TJ3A7072

YORUMLAR
  1. vatandaş dedi ki:

    Turizm patlar gider,çünkü Selçuk’ta her yerde gülen adam çok hizmet ve yatırım olsa da olur olmasa da!!