site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Uluslararası Sempozyum havutlama hayrı ile taçlandı

Uluslararası Sempozyum havutlama hayrı ile taçlandı
20.11.2016
A+
A-

Uluslararası Selçuk Efes  Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Sempozyumu, deve havutlama hayrı ile sona erdi. Üç gün süren sempozyumun sonunda yapılan havutlama hayrına AK Parti İzmir Milletvekilleri Atilla Kaya, Kerem Ali Sürekli, Selçuk Kaymakamı Ayhan Boyacı, Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı, Aydın Belediye Eski Başkanı Muhterem Ağababaoğlu, Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Federasyonu Başkanı Aytekin Kaya, Anadolu Yörükleri Deveciler Birliği Başkanı Özer Öztürk, Uluslararası Selçuk Efes Deve Güreşleri ve Devecilik Kültürü Sempozyumu’na katılan akademisyenler, vatandaşlar katıldı.

Selçuk için önemli bir gün

Deve Havutlama Hayrı’nda konuşan Başkan Bakıcı; sempozyumun genel bir değerlendirmesini yaparak; “Bugün ilçemiz açısından önemli bir gün. Gerçekten 80’li yılların başlarından beri Selçuk’ta yapılan ve Uluslararası bir şöhrete sahip olan Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali ve devecilik kültürüyle ilgili bir sempozyum düzenledik. Üç gün süren 1. Uluslararası Selçuk Efes Deve Güreşleri ve Devecilik Kültürü Sempozyumu’nu bugün tamamladık. Alanında ilk kez düzenlemiş olduğumuz bu sempozyumuzu da devecilik kültüründe önemli bir şölen olarak kabul edilen havutlama hayrı ile taçlandırmak istedik” dedi.

Bu kültür geleceğe miras kalacak

Havutlama hayrının develerin giydirilmesi ve süslenmesiyle ilgili devecilik kültüründe çok önemli yeri olan bir etkinlik olduğunu belirten Başkan Bakıcı; “Bizler, bu sempozyumda devenin ve devecilik kültürünün ne kadar önemli bir kültür olduğunu bir kez daha görmüş olduk. Bunu devecilik kültürüyle ilgili olanlar ve aileleri biliyordu. Ama bunun bir sempozyumda bir tebliğe, bir kitaba dönüştürülmesi önemlidir. İşte biz bunu gerçekleştiriyoruz. Gerçekten Uluslararası Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Sempozyumu’na büyük ilgi gösterildi. On ülkeden ve yurt içinden gelen yaklaşık 40 akademisyenimiz tebliğ sunmuşlardır. Bunlar bir kitap haline getirildiğinde önemli bir kaynak eser ortaya çıkacaktır. Selçuk’a yakışan budur. Bu geleceğe miras olarak sunduğumuz bir çalışmadır. İşte devecilik kültürüyle ilgili gerçekleştirilen bu sempozyum geleceğe bir ışık sunması bakımından da önem arz etmektedir. Havutlama hayrının hayırlara vesile olmasını diliyorum. Ocak ayının 3. Pazarında da herkesi deve güreşlerinin Kırkpınarı olan Selçuk’a bekliyorum” dedi.

Bu kültüre sahip çıkan başkanımıza teşekkür ediyorum

Havutlama hayrındaki konuşmasında Selçuk için birbirinden önemli müjdeler veren AK Parti İzmir Milletvekili Atilla Kaya; “Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali yıllardır Türkiye’de ve dünyada sesini duyuran bir festivaldir. Bu sempozyumu düzenleyerek devecilik kültürüne, Yörük kültürüne, tarihimize sahip çıkan Sayın Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. Bu kültürün, akademik anlamda gelişerek devam etmesi çok önemli. Gazi Mustafa Kemal Atatürk de diyor; “Toroslara bir bakın bir Yörük çadırı görürseniz, hele o çadırın da dumanı da tütüyorsa; bizi hiçbir güç ve kuvvet yenemez” diyor. Yörükler bu ülkenin mihenk taşıdır. Hamdolsun ülkemizin beka mücadelesi verdiği bu günlerde de ülkemize sahip çıkmaya devam ediyorlar ” dedi

Selçuk bir ilke daha imza attı

Havutlama Hayrı’nda yaptığı konuşmada devenin insan hayatındaki, toplum yaşamındaki öneminin tarih sayfalarında yer aldığını belirterek konuşmasına başlayan Selçuk Kaymakamı Ayhan Boyacı, deve güreşleri sayesinde devecilik kültürünün yaşadığı belirtti. Kaymakam Uluslararası Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Sempozyumu’na da değinen Kaymakam Boyacı; “Bölgemizde, yöremizde asırladır süre gelen deve güreşlerinin bilimsel bir platforma oturtulması lazımdı. Bu sempozyumda yurt içi ve yurt dışından gelen akademisyenlerimizin çok sayıda bildirilerini gördük. Deve insan hayatından soyutlanamaz, kutsal bir yaratıktır. Selçuk bu sempozyumla devecilik kültüründe önemli bir imza daha attı” dedi.

Konuşmalarına ardından Havutlama Hayrı için dua edilerek, sempozyuma katılan yerli ve yabancı akademisyenler için sembolik bir deve güreşi yapıldı.

selcuk_havutlama_hayri-1

selcuk_havutlama_hayri-2

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.