site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Uludere’deki Ganalılar

Uludere’deki Ganalılar
10.04.2013
A+
A-

fikriatilbazŞırnak’ın Uludere ilçesinde meydana gelen 34 kişinin öldürülme olayının birinci yıldönümü nedeniyle düzenlenen anma etkinlikleri için afiş üzerinde yer alan tabutların üzerindeki PKK çaputları yüzünden soruşturma açılmıştı. Diyarbakır Başsavcılığına gönderilen dosya takipsizlikle sonuçlanmış.
Takipsizliğin gerekçesi; “PKK terör örgütünün sarı, kırmızı ve yeşil renkleri örgütsel tüm sembollerinde kullandığı biliniyor olsa dahi, afişlerde görünen kalabalığın taşınan tabutlardaki cenazelerin örgütle ilişkilendirilmelerini sağlayacak bir veri mevcut değildir. Sırf tabutlar üzerindeki sarı, kırmızı, yeşil renkleri barındıran bez parçalarının ‘PKK sembolü’ olarak algılanması doğru değildir. Dünya üzerindeki ülkelerden en az 15’ini örnek verecek olursak Senegal, Kamerun, Bolivya, Gana, Benin, Gine ve birçok ülkenin bayrakları sarı, kırmızı ve yeşil renklerden oluşmaktadır. Renklerin PKK terör örgütüne ipotek edilerek, üzerinde görülen her nesnenin terör örgütüne atfedilip o şekilde algılanması toplumsal bir paranoya oluşmasına yol açabilmektedir.”
***
Bu nasıl bir gerekçedir anlamak mümkün değil. Anlayan, kabullenebilen, komik bulmayan varsa beri gelsin. Bu nedir? Her koldan PKK’yı ve eylemcilerini aklama operasyonu yapılmakta. Bu karar Cumhuriyet Başsavcılığından çıkmakta…
Sırf tabutların üzerine sarı, kırmızı, yeşil renklerden oluşan bez parçaları konmuş diye, bunların PKK sembolü olarak algılanması doğru değilmiş. 15 ülkenin bayrak renginin sarı, kırmızı, yeşil olduğunu vurgulayan gerekçeli karar bu renklerin PKK’ya ipotek edilmesinin toplumsal paranoya yol açabilmekteymiş.
Tabutun üstüne ne sarılır diye düşünecek olursak üstüne konan yeşil bez harici takılan bayraktır. Bu bayrak ülke bayrağı olduğu gibi futbol takımını simgeleyen forma ya da bayrak olabilir. Veya yasa dışı örgütlerin simgeleri olabilir. Terör çetesi PKK’nın çaputu da bunlardan biridir. Yapılacak en akıllı iş, bir bu terör çetesinin çaputuna bakmak bir de o tabutların üstüne asılan çaputlara bakmak ikisinin aynı olup olmadığını net bir şekilde ortaya koyar.
***
Siz gerçekleri görmemek için gözlerinizi kapatırsanız, minareye kılıf hazırlamaktan başka bir şey yapamazsınız. Bu olan bitenler siyasetin yani iktidardaki siyasi partinin devletin her kademesine ne derece etkili girdiğinin göstergesidir. AKP milletvekillerinin Güneydoğu bölgesinde barış güvercinleri gibi gezmeleri hiçbir şeyi değiştirmez. O milletvekillerini Türkiye’nin diğer bölgelerinde görmek gerekir. Kendi bölgelerinde görmek gerekir bakalım bu kadar rahat gezebilecekler mi?
Türk milleti adına karar verdiklerini unutanlar, iktidarın politikalarına göre karar verme yanlışına asla düşmemelidirler. Onlar Cumhuriyeti korumakla mükelleftir. Her ne kadar birer birer devlet kurumlarının başındaki T.C ibareleri kaldırılsa da bu ülke hala Türkiye Cumhuriyetidir ve öyle de kalacaktır. Türk milletinin Türklüğünden vazgeçeceğini sananlar çok büyük yanılgı içindedirler.
***
Aklımı karıştıran Uludere’de Ganalılar mı, Gineliler mi, Bolivyalılar mı yaşıyor? Gerçi bu gerekçedeki karar, örnek verdikleri 15 ülkeye de bir yerde hakaret oluyor. Ne diyorsun sen derseniz şayet, en son Nevruz kutlamalarında Diyarbakır’da meydanında sallanan çaputlara ve Türk bayrağının olması gereken gönderde katil çetenin aynı çaputlarının olması burada bir yanılgının olduğunu ortaya koymaktadır.
Eğer o tabutlar üzerindeki çaputlar PKK’yı temsil etmiyorsa, o sallanan çaputlar da PKK’yı temsil etmiyor demektir. O zaman o bölgede çoğunlukla Ganalılar mı yoksa Gineliler mi yaşamakta? Onca etnik grup çakmasından sonra bir de yabancı ülke vatandaşlarının ülke topraklarında olduğunu iddia etmek ancak bu şekilde olabilir.
Bir ihtimal de o bölge de en çok tutulan takım Gana milli takımı olabilir. Allah hayra çıkarsın.
Sağlıcakla kalın!
Fikri Atılbaz

esenerban

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.