site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Türkiye’nin ilk Kürtçe karnelerini aldılar

Türkiye’nin ilk Kürtçe karnelerini aldılar
23.01.2015
A+
A-

ilk-kurtce-karne

Diyarbakır’da geçen yıl eğitime açılan Türkiye’nin ilk Kürtçe ilkokulu, ilk Kürtçe karnelerini dağıttı.
Karne dağıtım törenine katılan DTK Eş Başkanı Selma Irmak, “Diyoruz DTK olarak yani Kürt meclisi olarak; bundan sonra sadece Cizre, Yüksekova ve Diyarbakır değil başka yerlerde istiyoruz okullar açalım. Bunun için halkın desteği gerekiyor.” dedi. Renklerle çevrilmiş ve tamamen Kürtçe olan karnelerde öğrencilere okuma, yazma, kullanma, yaşam ve çevre, resim, spor, müzik ve konuşma derslerinden not verildiği görüldü.

Diyarbakır’da 15 Eylül 2014 tarihinde eğitime açılan Kürtçe ilkokul, aynı gün valilik tarafından kanunsuz olduğu gerekçesiyle mühürlenmişti. Ancak mühür dönemin DBP Diyarbakır Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt tarafından sökülmüş ve okul yeniden eğitime açılmıştı. Bağlar ilçesinde Kürt Dili Araştırma ve Geliştirme Derneği’nin (Kürdi-Der) öncülüğünde, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve Eğitim-Sen’in desteğiyle açılan Ferzad Kemanger İlkokulu’na devam ettiği belirtilen yüzden fazla öğrenci için bugün karne töreni düzenlendi.

Törene katılan DTK Eş Başkanı Selma Irmak, yıllardır devam eden savaşın zor bir mücadele olduğunu belirterek, “Çok sayıda çocuk katledildi, çok sayıda genç hayatını kaybetti. Kürtler çok acı çekti ama bu aşamaya ulaştık. Daha bitmedi, devam ediyor. Okulumuz açıldı ama ne kadar zorluklarla açıldığını gördük. Bu okulda polisler savaşan eylemciler gibi gaz bombaları attı, coplarla çocukları buradan çıkardılar kapıları zincirlediler bir travma yaşattılar. Kürt dilinden bahsedildiği zaman acı ve keder aklımıza geliyor. Diyoruz şehitlerin sayesinde halkın desteği ve mücadelesi sayesinde bugünleri de gördük. Onun diyoruz DTK olarak yani Kürt meclisi olarak bundan sonra sadece Cizre, Yüksekova ve Diyarbakır değil başka yerlerde istiyoruz okullar açalım. Bunun için halkın desteği gerekiyor.” diye konuştu.

Okulun açılmasına ilk önce kimse inanmadığını belirten Irmak şöyle devam etti: “Bir sistem gibi eskiden aileler çocuklarımızı göndersek gelecekleri ne olacak diye soruyordu ama onların inançlarıyla okulu açtık ve artık öyle bir endişe kalmadı. Bu dile sahip çıktılar. 4 çocukla başladı ve bugün 100’den fazla öğrencisi var okulun. Bu okul resmi değil devlete göre. Bunun için öğretmenlerimiz gönüllü. Önümüzdeki günlerde sınıflar sayısı artacak. Hükümet artık gözlerini bu dille kapatmamalı artık kabul etmeli. Tanklarla bu dili yasaklayamadınız, gaz bombalarıyla da yasaklayamazsınız. Biz bu dili konuşacağız yazacağız. Kanunlar değişmeli. Biz halkların kültürüne göre okulların açılmasını istiyoruz. Bunun için de Anayasa değişikliğiyle belediyeler bünyesinde açılmalı. Sadece Kürtçe değil diğer dillerde bu gerekli.”

DBP Diyarbakır Eş Başkanı Hafize İpek ise okula devam edenlerin gelecekleri açısından ana dillerini öğreneceklerini kaydetti. İpek, “Hangi aileler çocuklarını bu okula gönderiyorsa o aileler de çok şanslı. Çok aile var, çocuklarının anadilde eğitim almasını istiyor ancak şansları ve imkanları yok. Kimliğiyle diliyle eğitim alacaklar ve vatanlarına hizmet edecekler çocuklarımız. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak ise Kürtçe bilmediği için ilk başta konuşmak istemedi. Ancak sunucunun ısrarı üzerine Kışanak, “Biraz Kürtçe öğrendim ama sizlerle Türkçe konuşacağım.” dedi. Kışanak, emeği geçenlere teşekkür etti. CİHAN

YORUMLAR
  1. Anonim dedi ki:

    Gültan Kışanak mı savunacak kürt halkının haklarını bu kadın daha kürtçe konuşamıyor.
    Traji Komik