site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Tire’de ‘şap’ hastalığına geçit yok

Tire’de ‘şap’ hastalığına geçit yok
18.01.2016
A+
A-

Çevre ilçelerde görülen şap vakaları, Tireli hayvan besicilerini de tedirgin etti. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, ilçe sınırları içerisindeki hiçbir hayvanda bugüne kadar ‘şap’ hastalığı vakasının görülmediğini belirtildi.

TİRE’DE 99 BİN 981 BÜYÜKBAŞ HAYVAN VAR

Tire ilçe sınırlarındaki büyükbaş hayvan sayısının 99 bin 981 olduğunu, bunların 74 bin 500’ine ulaşmak ve aşılamak hedefinde olduklarını belirten Tire İlçe Tarım Müdürü Mutlu Traş, şuana kadar yaklaşık 56 bin 500 büyükbaş hayvanı aşıladıklarını belirtti.

HEDEFLENEN 74 BİN 500 HAYVANIN 56 BİN 500’ÜNE “ŞAP” AŞISI YAPILDI

Özellikle yaşlı ve genç (buzağı) hayvanlarda ölümcül sonuçlara yol açan bu tehlikeli hastalıkta mücadele yöntemi ve gayreti oldukça önemli. Hastalığın görüldüğü hayvanların diğer hayvanlardan ayrı yere alınması, bölge ve kentlerde karantina koşullarının hayata geçirilmesi, hayvan hareketliliğinin ve satışının tamamen veya kısmen durdurulması, bulaşıcı olan bu hastalığın diğer hayvanlara bulaşmasını en aza indirmekte. En önemlisi de sağlık hayvanlar, şap aşısı sayesinde bu hastalığa karşı koruma altına alınabilmekte. Şap aşısı yapılan bir hayvanda, bu mikroba karşı bağışıklık aşı yapıldıktan 2 hafta sonra ancak olabilmekte.

HAYVANLARDAN İNSANA GEÇEBİLMEKTE !

Bulaşıcı bir hastalık olan, hayvanların süt ve et veriminin düşmesine, hayvanının eziyet çekmesine hatta ölmesine sebep olan bu hastalık gerekli dikkat gösterilmezse hayvandan insana da geçebilmekte. İnsandan insana geçme özelliği olmayan bu hastalık, insanlar için ölümcül sonuçlara yol açmamakta.

17 KİŞİLİK EKİPLE MÜCADELE SÜRÜYOR

Tire İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nde görevli 17 veteriner hekim ve hayvan sağlığı personelinin görevli olduğu ‘şap’ ile mücadele uygulamaları kapsamında Bakanlık’tan belli dönemlerde gelen 3 bin veya 5 bin gibi sayılardaki şap aşıları hemen harekete geçilerek farklı köylerde ve kırsal bölgelerdeki büyükbaş hayvanlara uygulanmakta. Bu konuda başarılı bir çalışma yöntemi ve temposu yakalayan ve şap hastalığına Tire’de geçit vermemek adına gayret gösteren görevliler, komşu Torbalı ve Bayındır ilçelerinde görülen şap vakalarının ilçemizde şuan kadar görülmemiş olmasının önemli olduğunu ifade etmekte.

‘ŞAP’ HASTALIĞI NEDİR, BELİRTİLERİ NELERDİR ?

Sığır gibi çift tırnaklı hayvanlarda görülen, kimi hayvanlarda ölümcül sonuçlar da veren bu hastalık; bulaşıcı, yüksek ateşe ve ağızda ip gibi salyanın akmasına sebep olan bir hastalıktır. Bu hastalıkta, hayvanın dil, diş eti, dudak içi ve etrafında, memesinde nohut büyüklüğünde içi sıvı dolu kesecikler oluşmakta ve daha sonra bu kesecikler yaraya dönüşmekte. Özellikle ayaklarda meydana gelen yaralar, hayvanın yürüyememesine, ızdırap çekmesine sebep olmakta. Hastalık hayvanın et ve süt veriminin düşmesine neden olmakta. Bazı bölgelerde ‘Dabak’ adıyla da bilinen bu hastalık; hasta hayvanların salyaları, yapağıları, derisi veya solunumları yoluyla diğer hayvanlara da bulaşmakta. Hayvanlardan inşalara da bulaştığı için hayvanların yanına giden kişilerin hayvanla temas ve hijyen şartlarına dikkat etmesi önem arz eder.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.