site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Tepeköy Sürücü Kursu Uyardı

Tepeköy Sürücü Kursu Uyardı
23.06.2014
A+
A-

TEPEKOY-SURUCU-KURSU (2)

Tepeköy Sürücü Kursu Kurucusu Ve Direksiyon Eğitmeni Hakan Göllücelioğlu, bünyesinde ticari araç bulunduran tüm firmaları ve Ticari Araç kullanan tüm Şoförleri SRC belgesi konusunda uyardı. Göllücelioğlu; “Yanlış bilgi ile hareket eden firmaları binlerce liralık cezalar bekliyor” dedi.

Tepeköy Sürücü Kursu Kurucusu Ve Direksiyon Eğitmeni Hakan Göllücelioğlu, SRC Belgesi konusunda firmalara önemli uyarılarda bulundu. Göllücelioğlu, Karayolları Taşıma Yönetmeliğinin ilgili maddeleri gereğince yapılması gerekenleri ve bünyesinde ticari araç bulunan firmalara,Yük ve Yolcu Taşımacılığı yapan araç sahiplerine detaylı bilgiler aktardı.

PARA CEZASI YEMEYİN!

Konuyla ilgili bilgi veren Hakan Göllücelioğlu şunları söyledi: “SRC, ticari araç sürücülerinin Mesleki Yeterlilik Belgesi’dir. 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanununun26/L . Maddesi gereğince, motorlu taşıtlar ile yük ve yolcu taşımacılığı faaliyetinde çalışan veya çalıştırılan şoförlerin, mesleki yeterlilik belgesine sahip olmaları gerekmektedir. Trafik yetkilileri tarafından yapılacak denetimlerde, araç şoförünün SRC belgesine sahip olmasından hem aracı kullanan ticari araç sürücüsü hem de aracın sahibi sorumlu tutulacaktır. Yani, SRC belgesi olmadan faaliyet gösteren şoförler ile araç sahipleri ağır cezalarla karşı karşıya kalabileceklerdir. SRC belgesi olmadan çalışan ticari araç sürücülerine 207 lira, nitelikli olmayan şoförü sefere gönderen araç sahiplerine ise 519 lira para cezası uygulanmaktadır”

SİGORTA ŞİRKETLERİ KARŞILAMIYOR

SRC belgesi olmadan araç kullanmanın toplam cezasının 726 TL olduğunu hatırlatan Güllücelioğlu; “Aslında bu çok sorun değil, esas sorun oluşacak kazalarda ticari araç kullanan kişinin kullandığı araç cinsine uygun SRC belgesi yoksa sigorta dışı kalabiliyor. Önemli olan risk aslında bu. Dolayısıyla şirketlerin bu konuyu da göz önüne alması gerekiyor” dedi.

SRC EĞİTİMİNE KİMLER KATILIR?

SRC eğitimleri, Ulaştırma bakanlığına bağlı SRC eğitim merkezlerinde verildiğini, bu eğitimler kapsamında her yıl 4 kez sınav yapıldığını hatırlatan Tepeköy Sürücü Kursu Kurucusu Ve Direksiyon Eğitmeni Hakan Göllücelioğlu, “Sınavlardan 100 üzerinden 60 puan alan şoförler başarılı olmaktadır. 25 Şubat 2003 tarihinden önce Sürücü Belgesi sahibi olanlar ise gerekli diğer şartları da taşıyorsa eğitimlere ve sınavlara girmeden SRC belgesi sahibi oluyor. 63 yaşını dolduran kişilerin ise müracaatları kabul edilmiyor ve 63 yaşını dolduran kişilerin SRC belgeleri iptal edilir” bilgisini verdi.

ZORUNLU OLANLAR

24 Ekim 2013 Tarihli Resmi Gazeteye göre ADR / SRC 5 Belgesi olmadan araç kullanan sürücüye 207 TL, Yetki belgesi sahibi olan firmaya ise 519 TL. İdari para cezası uygulandığı bilgisini veren Güllücelioğlu; “SRC 5 belgesi alabilmek için öncelikler SRC 3 belgesi (uluslararası eşya-kargo taşımacılığı) ya da SRC 4 belgesi (yurt içi eşya-kargo taşımacılığı) belgelerinden en az birisine sahip olunması gereklidir. SRC 5 belgesi için bir diğer şartlar ise Psikoteknik değerlendirme belgesi, sürücü belgesi, en az ilkokul diploması gerekmektedir. Eğitim süresi toplam 19 saattir” dedi.

PSİKOTEKNİK NEDİR?

Son olarak Psikoteknik konusunda bilgi veren Göllücelioğlu; “Ticari araç kullanan şoförlerinin SRC belgesi dışında aynı zaman da Psikoteknik belgesi alması gerekmektedir. Bu belge 5 yılda bir yenilenmek zorundadır. Sürücülerin güvenli araç kullanmasını sağlayan, zihinsel özelliklerinin (algı, dikkat, hafıza muhakeme vb. ) psikomotor yetenek ve becerilerinin (tepki hızı, göz,ayak,el koordinasyonu vb. ) tutum-davranış, alışkanlık ve kişilik özelliklerinin ( risk alma, saldırganlık, sorumluluk , öz kontrol vb. ) ve sürücülük açısından uygunluğu-yeterliği hakkında bir sonuca varılmasıdır” diyerek bünyesinde Şoför ve ticari araç bulunduran firmalar ile yük ve yolcu taşımacılığı yapan araç sahipleri SRC ve pisikoteknik belgelerini mutlaka almaları gerektiğini kaydetti.
HABER: NİLÜFER ÖZTÜRK SİLAY

TEPEKOY-SURUCU-KURSU (1)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.