site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Taş Ocağına Karşı Protesto Yürüyüşü Yapıldı

Taş Ocağına Karşı Protesto Yürüyüşü Yapıldı
12.12.2014
A+
A-

DSC_6744

Selçuk’a bağlı Gökçealan köyünde yapılması planlanan Taşocağı için tepkiler bitmek bilmiyor. Gökçelanda yapılan basın açıklaması ile taş ocağı açılmasına izin verilmesi kınandı.

Birçok çevreci grup ve dernekler protesto yürüşüne destek olurken köy halkına yalnız değilsiniz mesajı verildi. Pankartlarla destek verilen toplantıdan önce bir açıklama yapan Gökçelan Köy Muhtarı Kaşif İz gazetemize şunları söyledi; “Köyümüze yapılması planlanan taş ocağı ile ilgili halkımıza bilgilendirme toplantısı yaptık. Halkımıza yasal süreci başlatmamız gerektiğini anlattık. Bir saatte 120 ‘nin üzerinde bireysel başvuru aldık. Noterden de bu kişiler için yasal olarak vekalet alıp taş ocağının açılmaması için hukuki bütün işlemleri başlatacağız. Duyarlı olan köylümüze çok teşekkür ediyorum. Taş ocağı açılmaması için her türlü mücadeleyi yapıp alnımızın akıyla bu işten çıkacağız. Ve doğamızın bozulmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

Gruplar adına ilk açıklamayı Gökçealan Köyünden Oğuz Tuncak yaptı. Tuncak konuşmasında; “Bu dayanışmayı bizlerle beraber gösterdiğiniz için hepinize teşekkür ediyorum. Burada çevre ilçelerden, illerden gelen çok değerli arkadaşlarımız, dostlarımız var. Bu çok güzel bir dayanışma. Köylü arkadaşlarımızı yalnız bırakmamak adına böyle bir günde bizler çok mutlu olduk. Köyümüze açılacak taş ocağı bu köylüye tarihinde belki de görebileceği en büyük zararı verecek. Bu konuda halkımızı, köylümüzü bilinçlendirmek, duyarlı hale getirmek ve gelişen o kötü süreçleri başlatmamak açısından büyük önem taşıyor. Durmuş dağı milyonlarca yıldır burada var, bu köylü de burada var. Bir çok yerleşkeler değişti ama ben iddia ediyorum ki bu köy tarihinde görebileceği en büyük felaketle yüz yüze. Bizler bu konuda bilinçlenmek zorundayız. İlkokul çocukları bu yolu kullanacak, sizler için ayrı bir tehlike. Ayrıca burada yaşayan insanlarda büyük sağlık sorunları baş gösterecek. Korkunç derecede kanser vakaları astım vakaları artabilir.
Köylü yetiştirdiği ürünlerden eskisi gibi verim alamayacak. Taş ocağının olduğu bölgelerde bu sorunlar yaşanıyor. Kalitesi düşmüş ürünleri pazarlamanın ne kadar zor olacağını bütün köylülerimiz tahmin edebiliyor. Gelen insanlar bir daha o ürünü almaya gelmeyecek. Bu saydıklarımız çok kısa şeyler, daha tahmin edemeyeceğimiz onlarca zarar oluşacak. 11 yıl içerisinde 85000 taş ocağı ruhsatı verildi bu ülkede. Kolay değil bir ürünü bir ağacı yetiştirmek. Köylüler, yetiştirdikleri ağaçlarını çocukları gibi severler, gözleri gibi bakarlar. Tek geçim kaynakları budur çünkü, başka geçim kaynakları yoktur. Ben tüm katılımcılara, herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

İzmir Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ferdan Çiftçi ise yapmış olduğu konuşmada şunları söyledi; “Son yıllarda tarım gün geçtikçe çökertiliyor. Çiftçiler köylüler yoksullaştırılıyor. Eğer bizler burda birlik beraberlik içinde olursak kimseyi buraya sokmayız. Her türlü hukuki ve yasal yollarımızı kullanarak bunu engelleyeceğiz. Tarım topraklarının ve yer altı sularının kirlenmemesi için köyümüze ciddi zararları olacak bu tesisin yapımı mutlaka engellenmeli” dedi.

Kirazlı Köyünden Nihat Fırat yapmış olduğu konuşmada; Biz bu konuda epey tecrübeliyiz. Tansu Çiller’in, Çamlık’tan girip Gökçealan’ın altından geçen ve bizim köy arazisini ikiye bölen yol projesini Çiller’in Başbakan olduğu dönemde engelledik. Ardından Kuşadası Belediyesi’nin Kirazlı köyündeki derin suları hiçbir proje tanımadan günlük ihtiyacını karşılamak üzere alıp götürmesini engelledik. Bütün bunlardan kurtulduk derken belki Gökçealan köyünde yaşayan arkadaşların haberi olmuştur. 2 yıl önce Çakır Ali denilen mevkide ikinci sınıf maden arama sebebiyle bir maden şirketi geldi. Köylü bu konuda epey deneyimli olduğu için refleks çok önemli, yani daha başındayken işi sağlam tutarsanız, biraz önce arkadaşın söylemiş olduğu gibi çevre etkilemede Kirazlı köyünü de etkileyecek. Daha önemlisi dünyadaki ekolojik dengeyi bozacağı için zararlı bir proje olarak görüyoruz” dedi.

Grup yaptığı açıklamanın ardından olaysız bir şekilde dağıldı.

HABERİN VİDEOSUNU AŞAĞIDAN İZLEYEBİLİRSİNİZ.

DSC_6705

DSC_6718

DSC_6736

YORUMLAR
  1. Burgazlı dedi ki:

    iyide orada köylüden çok Selçuk CeHaPe yönetiminden insanlar var demek akıl hocaları onlar 😀

    1. AAAAA dedi ki:

      siz ne halta yararsınız doğru ya orda para yok

  2. vatandaş dedi ki:

    Köylü kurnazdır.Nerede duracağını bulunacağını bilir.Çünkü onların bir yere seçilme gibi işleri yok…

  3. Burgazlı dedi ki:

    İyide sellçuk bizim hakkımızı savunurken sen nerdesin merak ettim senin partinde gelsin onuda görelim

  4. Anonim dedi ki:

    mikrofonla konuşan abiye sorsan ekmeğin fiyatını bilmez

  5. EĞİTİM SEN dedi ki:

    Biz EĞİTİM SEN olarak doğa Katliamına dur demek için her türlü mücadeleyi destekleriz. Ekmeğin fiyatını da asgari ücreti de, emekli aylığını da biliriz. En iyi bildiğimiz şey insanların ve doğanın sermaye tarafindan nasıl sömürüldüğüdür.