site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Tarihe yolculuk Selçuk’tan başlayacak

Tarihe yolculuk Selçuk’tan başlayacak
25.08.2016
A+
A-

“UNESCO Dünya Mirası Yolunda” organizasyonuyla 250 amatör bisiklet sporcusu, Selçuk’taki Efes Antik Şehri’nden Bergama Akropol’e kadar olan 184 kilometrelik mesafeyi pedal çevirerek aşacak. Dünya Mirası Listesi’nde yer alan iki ilçe bisikletle birbirine bağlanacak.

Bisiklet kenti olma yolunda birçok çalışmaya imza atan İzmir, yeni bir etkinliğe daha imza atacak. “UNESCO Dünya Mirası Yolunda” organizasyonu ile Efes’ten Bergama’ya kadar olan 184 kilometrelik güzergah, 250 amatör bisikletçinin çevirdiği pedallarla geçilecek.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka Belediyesi ve İzmir Kalkınma Ajansı’nın (İZKA) desteği ile Bergama ve Selçuk Belediyeleri işbirliğinde, 24-25 Eylül tarihlerinde ‘UNESCO Dünya Mirası Yolunda’ organizasyonu gerçekleştirecek. Organizasyon hakkında kamuoyuna bilgi vermek için tarihi Havagazı Fabrikası’nda gerçekleştirilen tanıtım toplantısına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun yanı sıra, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı ve Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar ve Bergama Ticaret Odası Başkanı Fikret Urper katıldı. Gerçekleştirilecek organizasyon ile UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Türkiye’nin iki önemli kültür varlığı Efes ve Akrapol bisikletle birbirine bağlanacak.

“Alanlarımızı gelecek nesillere koruyarak aktarmalıyız”

“UNESCO Dünya Mirası Yolunda” organizasyonun bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada Başkan Bakıcı; “ Bugün burada İzmir’in iki değerli ilçesinin birlikte oluşturduğu bir projenin tanıtımını yapıyoruz. Hem Selçuk – Efes hem de Bergama – Akropol UNESCO Dünya Mirası Listesi içinde yer alıyor. İzmir bu açıdan çok zengin. Şu an 30 ilçeden iki tanesi bu listede, ama müracaatını gerçekleştirmiş olan çok ilçemiz var. Dolayısıyla gerek İzmir çapında, gerekse Türkiye genelinde olaya baktığımız zaman gerçekten Dünya Kültür Mirası Listesi içerisinde yer alması gereken yerlerin sayısının daha üst düzeyde olduğunu hepimiz biliyoruz. Şu anda Türkiye’de Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmiş 16 ören yerimiz var. Ama bunların çok daha hızlı bir şekilde artacağını da hepimiz biliyoruz” dedi.

“İzmir yeniliklerin kentidir”

Dünya Mirası Listesi’ne girmenin yanı sıra bu listede kalmanın da zor olduğunu belirten Başkan Bakıcı; “İşte bizler bu bilinç içerisinde hareket ediyoruz. Toplum olarak da, ilçede yaşayan hemşehrilerimiz olarak da hepimizin bu bilinç içerisinde hareket ettiğini de rahatlıkla ifade edebiliriz. Dolayısıyla yeniliklerin kenti olan İzmirimiz’den böylesine güzel bir projenin çıkması da önemsenmesi gereken bir konudur. Ben bu konuda bu projenin fikir babası olarak gördüğüm Sayın Bergama Belediye Başkanımız’a huzurlarınızda teşekkür ediyorum” dedi.

Çalışmalarımızı hep birlikte geliştirmemiz gerekir

UNESCO Dünya Mirası Olma Yolunda Projesi’nin tanıtım açısından önemli bir proje olduğunu düşünen Başkan Bakıcı; “Hem Selçuk, hem Bergama, hem de İzmir’in tanıtımı açısından bu projenin önemli olduğunu düşünüyorum. Hepimizin bildiği gibi UNESCO Eğitim, Bilim ve Kültür Organizasyonudur. Dolayısıyla da eğitim, bilim ve kültür organizasyonunun istenen etkileri vermesi açısından bu bağlamda bisiklet organizasyonu dışında da pek çok çalışmayı hep birlikte geliştirmemiz gerektiğine inanıyorum. Bu konuda da büyükşehir belediye başkanımızın bu konuda gerekli hazırlıkları yaptığı inancı içerisindeyim. İzmirimiz’i turizm anlamında da gerekli katkıları alacağı inancı içerisindeyim” dedi.

Dünya Mirasını kaynaştıracağız

Tanıtımım toplantısının açılış konuşmasını yapan, “UNESCO Dünya Mirası Yolunda” Projesi’nin mimarı Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç Projenin mimarı Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, UNESCO için bir farkındalık yaratmak amacıyla bu projeye başladıklarını hatırlatarak, “İzmir’in kuzey ve güneyindeki iki dünya mirası İzmir’i öne çıkaran yerlerdir. UNESCO bir koruma projesi. Tarihi varlıkların korunarak uzun yıllar devam etmesini sağlayan bir proje. Bisiklet projesi ile UNESCO dünya mirasını kaynaştıracağız. Bu projenin ilerleyen senelerde diğer kültür miraslarıyla birleşmesini, ulusallaşmasını sağlayacağız. Proje ilerleyen yıllarda Bergama’dan Truva’ya, Çanakkale’ye, Edirne’ye kadar uzatılabilir” şeklinde konuştu.

Kenti, hep birlikte ayağa kaldıracağız

Kenti ayağa kaldırmak, geliştirmek ve ileriye taşımak için öncelikli olarak ülke genelindeki bilinirliği artırmanın gerekli olduğunu söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Dünya medeniyetinin geliştiği, serpildiği bu kadim coğrafyada merkez kent olan İzmir’in hem bilimsel hem kültürel hem de tarih açısından hep birlikte gelişmesini sağlamalıyız. Öncelikli görevimiz bu. Bu görevi de Bakanlıkla, belediyelerimizle, gönüllü kuruluşlarımızla yaparak öyle başaracağız. Kentimizi görünür hale getirirken, eserlerimizi gün yüzüne çıkarırken, tanıtımını gerçekleştirerek, insanlığa sunup zenginliğimizi genişletmeliyiz” dedi. Başkan Kocaoğlu konuşmasını “Bergama’nın 2014’te, Efes’in de 2015’te UNESCO Dünya Mirası’na girmesi bizim için yeterli değil. Birgi, Foça, Çandarlı UNESCO başvurusunu yaptı. Foça ile Çandarlı kaleleri Geçici Liste içinde yer alıyor. Bu ilçelerimiz gibi Kadifekale, Agora ve Kemeraltı’nı da UNESCO Dünya Mirası listesine yazdırmak arzusundayız” sözleriyle noktaladı.

0_TJ3A4990

6_TJ3A5222

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.