site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Süt üreticisi sesini duyurdu

Süt üreticisi sesini duyurdu
07.04.2016
A+
A-

Çiğ süt fiyatının 80 kuruşa kadar düşmesi süt üreticisini isyan ettirdi. Tepki için topladıkları sütleri yere döken üreticinin sesini bakanlık duydu. Et ve Süt Kurumu devreye girdi ve kooperatifler sütü 1 lira 15 kuruştan alacak.

TORBALI’DA bulunan süt üreticileri ürünlerini düşük fiyattan sattıkları için büyük sıkıntılar yaşıyordu. Ürettikleri sütü soğuk olarak 90 kuruşa, sıcak olarak ise 80 kuruşa satmak zorunda kalan bazı üreticiler maliyetine satış yaptıklarını belirtiyordu. Sütün çok düşük fiyattan satılmasına tepki gösteren bazı üreticiler ise seslerini yetkililere duyurmak için topladıkları sütlerini yere dökmüştü. Fiyatların aşırı derecede düşük olması nedeniyle ilçede bulunan 450 işletme problem yaşıyordu. İlçede bulunan 22 bin büyükbaş hayvandan süt üreticileri aylık 3 milyon litre süt alıyor. Yılda 40 milyon litre süt üreten Torbalı elde ettiği bu sütü büyük firmalara satıyor. Torbalı’da süt üreticilerinin yaşadığı bu sıkıntıyı gidermek için harekete geçen Ziraat Odası Başkanı Yılmaz Girgin konuyu AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya’ya iletti. Yurt genelinde yaşanan sıkıntı ile ilgili olarak Bakanlığa çok sayıda şikayet gitmesi üzerinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı harekete geçerek küçük üreticilerin zarar etmemesi için kooperatiflerin devreye gireceğini açıkladı. Kooperatiflere sütünü veren üretici artık litre başına 90 kuruş değil 1 lira 15 kuruş alacak.

ET VE SÜT KURUMU MÜDAHALE ETTİ

Konu ile ilgili olarak bir açıklama yapan Ziraat Odası Başkanı Yılmaz Girgin bakanlığın devreye girmesi ile süt üreticisinin rahat bir nefes aldığını belirtti. Uzun süreden beri devam eden bu sorunun çözülmesine sevindiklerini dile getiren Girgin “Süt üreticileri yem fiyatlarının artması nedeniyle elde ettikleri ürünleri maliyetinin altında satıyordu. Yurt genelinde yapılan itirazlar nedeniyle bakanlık Et ve Süt Kurumunun piyasaya müdahale etmesini sağladı. Et ve Süt Kurumu değerinde satılmayan sütleri toz ya da yaş süt olarak piyasadan alıp değerlendirecek. Süt fiyatlarının 80 kuruşa gerilemesinden dolayı üreticiyi korumak adına, bazı fırsatçıların bu durumu kullanmak istemelerini engellemek adına bu sütler alınacak ve Et ve Süt Kurumu tarafından süt tozu tesislerine teslim edilecek. Arz fazlası sütün kurum tarafından piyasadan toplanması sektörü rahatlatacak. Böylelikle süt veren hayvanlar et için kesilmeyecek” diye konuştu.

MÜDAHALE PİYASAYI RAHATLATIR

Müdahaleden sonra piyasaların iyileşeceğini sanıyoruz diyerek sözlerine devam eden Ziraat Odası Başkanı Girgin “Süt fiyatının 80 kuruşa kadar düşmesi ilçe genelindeki 450 işletmeyi sıkıntıya düşürmüştü. Bölgede yaşanan sorunun çözüme kavuşturulması ve bakanlık ile aracı olması için durumu vekilimiz Atilla Kaya’ya ilettik. Yaşanan sorun ile ilgili bilgisi bulunan vekilimiz bu yörenin sorunlarını direkt olarak Ankara’ya iletmiş oldu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in çiftçinin yanında yer almasından dolayı memnuniyet duyuyoruz. Sorunumuzun Bakan Çelik’e iletilmesini sağlayan Milletvekilimiz Atilla Kaya’ya teşekkür ediyoruz. Süt üreticisine yeni fiyatın hayırlı olmasını diliyorum” dedi. Serkan GÜNBAY

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.