site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Suriyeliler Doğalgaz’a da El Attı

Suriyeliler Doğalgaz’a da El Attı
22.10.2013
A+
A-

suriyeliler-dogalgaz

Suriye’de yaşanan iç savaştan kaçarak Türkiye’ye giren, buradan da otobüslerle İzmir’e gelen mültecilerin yeni sektörü ‘Doğalgaz’ oldu. Alanında uzman olmayan mültecileri personel olarak işe alıp çalıştıran, ellerinde yeterlilik belgesi bulunmayan doğalgaz firmalarının ucuz iş yapması nedeniyle vatandaşların tercihi haline gelirken, yarattığı tehlike kentte “saatli bomba” etkisi yarattı.

Mültecilerin gelmesi ile birlikte kentte sosyal ve ekonomik dengeler de bir anda alt üst olurken, İzmir serüvenine restoran açarak, berberlik yaparak ve sanayi sitelerinde yok pahasına çalışarak başlayan mülteciler, doğalgaz sektörüne de giriş yaptı. Evlerine doğalgaz bağlatmak için yüklenici firmalara müracaat eden İzmirli vatandaşların bu taleplerini piyasa koşullarının altında oldukça ucuz rakamlara yerine getiren ve doğalgaz tesisatı döşeyen firmalar, gelecekte yaşanabilecek çok büyük tehlikelere de davetiye çıkartıyor.

5 Bin TL Yerine 2 Bin TL’ye Mal Oluyor

Evlerine doğalgaz bağlatmak isteyen İzmirliler, İZMİRGAZ’a başvurunun ardından doğalgaz tesisatı döşeyen ve proje hazırlayan firmalara gidiyor. Konutlara uygulanan proje yapılan denetlemelerde İZMİRGAZ tarafından onay alır ve eksik görülmez ise, doğalgaz kullanıma açılıyor ve aboneler hizmet almaya başlıyor. Ancak, geçmiş dönemde yoğun denetlemelere tabi tutulan ve katı kuralların uygulandığı sistem, şimdilerde Suriyeli mültecilerin sektöre getirdiği ucuz iş gücü ve konut sahiplerine piyasa fiyatlarının altında sunulan bağlantı ücretleri nedeni ile tamamen sarsılmış durumda. Toplam 261 adet yeterlilik belgesine sahip yetkili firmanın hizmet verdiği sektörde, bu firmalar haricinde yaklaşık 800 kuruluş da elindeki koşullar uygun olmasa bile tüketici tercih ettiği takdirde evlere doğalgaz bağlayabiliyor. Diğer yandan, yeterlilik belgesine sahip firma da ucuz iş gücü ve yüksek kar marjı getirdiği nedeni ile yüksek bedeller ve sigorta ücretleri ödeyeceği uzman kadro ve mühendisler yerine Suriyeli mültecileri istihdam edebiliyor. Ortalama 4-5 bin TL’ye mal olan konutlara tesisat döşenmesi işi ve proje bedeli de, yine mültecilerin çalıştırıldığı veya yine Suriyelilerin kurduğu firmalarca 2-3 bin TL gibi fiyatlara kadar mal edilebiliyor.

Haksız Rekabet Can Sıkıyor

Yaşanan bu durum haksız rekabeti de berberinde getirirken, piyasada hizmet veren ve işin uzmanı kadrolarca yürütülen bağlantı ve proje hizmetleri de fiyatları nedeni ile güvenlik faktörü göz ardı edilerek konut sahiplerince tercih edilmiyor. Diğer yandan, yine işin uzmanı olmayan ve işi bilmeyen mültecilerin çalıştığı bu firmaların yaptığı kalitesiz iş nedeniyle, birçok güvenlik zafiyeti beraberinde geliyor. Daireye döşenen ve güvenlik açıkları bulunan bu doğalgaz tesisatları her dairede bir saatli bomba niteliği taşırken, vatandaşların hem can hem de mal güvenliği de ciddi anlamda tehlikeye giriyor. Hazırlanan proje ve uygulamayı yerinde denetleyen İZMİRGAZ firması ise, vatandaştan gelen yoğun baskı ve talep neticesinde abonelik işlemlerine onay vererek doğalgaz hizmetini açmak durumunda kalıyor.

Denetimler Arttırılsın!

Tesisat döşeyen ve uygulama projesi hazırlayan birçok sektör temsilcisi ise, durumdan yana şikayetlerini bildirirken, esas sorumlunun ve denetleme yetkisine sahip kurumun İZMİRGAZ olduğunu belirterek, yaptırımların ağırlaştırılmasını ve denetimlerin arttırılması talebinde bulundu. Yeterlilik belgesi alamayan kuruluşların sektörde hizmet vermesine engel olunmasını da isteyen birçok firma yetkilisi, tüketicilere de seslenerek, iki kere düşünmelerini ve ucuz diye taşeron firmalara yönelip can ve mal güvenliklerini tehlikeye atmamalarını söyledi. Ayrıca, yaptıkları her iş sonrasında o dairedeki güvenlikten ve olası tehlikelerden ötürü 10 yıl boyunca sorumlu olan yetkili firmalar, Suriyeliler tarafından işletilen kuruluşların yakın bir zamanda ortada olmayacağını ve olası bir faciada sorumluların kesinlikle ortada bulunmayacağını da önemle hatırlattı.
Ege’nin Sesi-Ali Arda PERK

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.