site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

“Sorma Ver” Parasına İsyan Etti

“Sorma Ver” Parasına İsyan Etti
29.08.2013
A+
A-

seso isyan

Selçuk Esnaf ve Sanatkarlar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Aydoğan esnaftan 3. defa istenen İşletme Kayıt Belgesine isyan etti.

5996 sayılı kanun gereği, gıda işiyle uğraşan işyerlerinin Tarım İlçe Müdürlüğünden İşletme Kayıt Belgesini alması konusunda tepkilerini dile getiren Selçuk Esnaf ve Sanatkarlar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Aydoğan yaptığı yazılı açıklamada şu bilgilere yer verdi:

Tabi ki bu kanunu ilçe tarım veya odalar çıkarmıyor, burada sorunun kaynağı ilgili bakanlık. Bu konu hakkındaki yazı yöneticisi bulunduğum odaya geldiği andan itibaren konunun takipçisi olmaya çalıştım. Gördüğüm yanlışlıklar üzerine açtım ilgili kanunu okudum, ayrıca 17 Aralık 2011 tarihinde Resmi Gazete yayınlanan yönetmeliği ve ekini inceledim. Anladım ki bu durum tam anlamı ile bir soygun, A-4 boyutunda karton bir kağıda İşletme Kayıt Belgesi yaz ver sonra parayı topla oh ne ala.

İlgili esnafımızın da takip ettiği gibi 5996 sayılı kanun gereği, gıda işiyle uğraşan işyerlerinin Tarım İlçe Müdürlüğünden İşletme Kayıt Belgesini alma süreleri 31.12.2013’de son bulacakken bir değişiklik yapılarak bu tarih öne çekildi ve yeni tarih 06 Eylül 2013 olarak açıklandı. Bu belge Selçuk ilçesinde yaklaşık 1500 esnafı ilgilendiriyor, aslına bakılırsa ilgili esnafımız 2011’den bu güne kadar 3. defa bu kayıt belgesini almak zorunda kalıyor.

“Eskisinde şu eksikti bir daha alacaksın para ver” deniliyor, sizde haliyle “ben vermiştim neden bir daha vereyim” diyorsunuz, cevap olarak “sorma ver” deniliyor. Vermezsem ne olur derseniz her zamanki cümle karşımıza çıkıyor ve “almayanlar için yasal işlem uygulanacaktır” deniyor. Daha önce onay almış olanlardan yarı fiyat alınacağı söyleniyor, bunu da sanki bir iyilikmiş gibi söyleniyor. Bu yaklaşım hakka hukuka sığar mı? Herkesin gücü esnafa yetiyor neden kimse zenginlere “nereden buldun” demiyor? Esnafın dayanacak gücü kalmadı, krediyi kredi ile kapatan esnaf sanki yok edilmek isteniyor.

Merak ediyorum kaç oda bu haksız ve aşırı taleplere karşı resmi yazı yolladı ve tepkisini dile getirdi, hangi oda esnafın sıkıntılarına vurgu yapıp rahatsızlığını bildirdi. Bu belgeyi birkaç defa almak zorunda kalan bir iş yerinin uğradığı haksızlığı gidermek için mahkemeye başvuracağını duymuş ve sevinmiştim fakat bu esnaf konunun hükümet ile yani AKP ile ilgili olduğunu duyunca çark etmiş. Korku imparatorluğu kuran hükümetten çekinmek bir yere kadar normal fakat nereye kadar korkacağız? Bizi soyanların önümüze koyduğu küçük menfaatlere aldanmamalıyız. Ben adaletsizliği ve birbirinin kuyruğunu kollama düzenini içime sindiremiyorum ve isyan ediyorum.

Konu uzun fakat daha fazla söze gerek yok. Herkes işini doğru yapsın, bizler kendimizi düşünmezsek başkası bizi hiç düşünmez. Güç odaklarının parlatıp önümüze koyduğu yöneticilere hayır demesini bilmek ve hükümet de dahil hakkımıza hukukumuza dokunan herkese tepkimizi belli etmek zorundayız. Oyunu ve desteğini aldığım esnafın hukukunu korumak için her fırsatta elimi taşın altına soktum fakat şu da bir gerçek kimse tek başına kurtarıcı olamaz. Benim veya bir başka kişinin öne çıkması değil herkesin birden tepki vermesi önemli ve gereklidir.

YORUMLAR
  1. Rıfat dedi ki:

    Doğru. Esnafa sahip çıkan yok.

  2. Selçuklu dedi ki:

    Esnaf odasını tebrik ederiz. İstediğimiz böyle olmaları.

  3. fiko dedi ki:

    Esnaf odasinin almis oldugu yillik aidat ucreti nedir acaba esnaf odasi ne yapiyor esnaf icin de220 tl ucret aliyor bu ucretin karsiliginda ne veriyor sormak lazim