site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Sobanın modası geçmiyor

Sobanın modası geçmiyor
14.11.2014
A+
A-

sobaaa (2)

Selçuk’ta soba satışı yapan işletmeler kış öncesi stoklarını doldurdu vatandaşı bekliyor. Havaların son günlerde soğumaya başlaması ile birlikte kömür sobaları da kurulmaya başlandı. Şimdi soba üzerinde çay, kestane keyfinin zamanı.

Her ne kadar günümüzün gelişen teknolojisine yenik düşseler de, kış aylarının yaklaşmasıyla soba ve soba malzemelerine olan talebin artması soba satan esnafı sevindirdi. Sobacı esnafı ‘Günümüzde ısıtma aletleri çok olsa da hiçbir ısıtma aleti sobanın yerini tutamaz’ diyerek sobanın vazgeçilmezliğini vurguluyor. İlçe merkezinde soba kullanan kişilerin kömür sobalarını tercih ettiğini vurgulayan soba satıcısı Süleyman Çakır, “Kırsal kesimlerde ise daha çok ekmek yapıp ısıtabilmek için kuzine tipi sobalar tercih ediliyor. Yaygınlaşan teknoloji ile artık sobalara çok fazla rağbet yok. Soba kullanan vatandaşlar ise yeni soba almak yerine eskisini tamir ettirmeyi tercih ettiklerini görmekteyiz” şeklinde konuştu.

“ISINMANIN EN HESAPLI VE EN GÜZELİ SOBADIR”

Soba fiyatlarının 100 ile 300 lira arasında olduğunu belirten Hakan Can Ticaret’in sahibi Süleyman Çakır, en hesaplı ısınma aracının soba olduğunu vurgulayarak, “Soba vazgeçilmezdir. Onun sıcaklığını ne klima nede elektrikli ısıtıcılar verebilir. Sobadan alınan sıcaklık insanı mest eder” dedi. Soba ile ilgili her şeyi sattıklarını dile getiren Süleyman Çakır, “Geçtiğimiz yıl kış ayları daha erken gelmişti. Sobaya fazla rağbet yok ama işler yine hızlandı. Soğukların tamamen başlamasıyla birlikte soba satışları daha da hızlanacak” dedi. Çakır, Selçukluların soğukları beklemeden, sobalarını şimdiden almaları gerektiğini vurguladı.

“SOBAYA KÖYLERDEN TALEP DAHA ÇOK”

Selçuk’ta havaların yavaş yavaş soğumasıyla birlikte kışa hazırlık yapan sobacılar, satışlarının artmasını bekliyor. Hakan Can Ticaret’in sahibi Süleyman Çakır sözlerine şöyle devam etti; Soba ve soba malzemelerine olan talep nedeniyle işlerimiz açıldı. Eskisi gibi satışlarımız olmasa da buna da şükür diyoruz. İlçe merkezinden ve köylerden talep var. Biz de bu talepleri karşılamaya çalışıyoruz. Vatandaşlar kış için soba, boru, kova, ızgara ve soba altlıklarını şimdiden tamamlamaya çalışıyor. Sobada en fazla çok amaçlı kullanılabilen, içinde pasta, börek, yemek pişirilebilen fırınlı sobalara talep var.” dedi.

“SOBANIN AYRI BİR GÜZELLİĞİ VAR”

Vatandaşlar ise sobaların kurulma vaktinin geldiğini söyleyerek, “Bizim de kış hazırlıklarımız başladı. Yıllardır soba kullanıyoruz. Sobanın ayrı bir güzelliği var. Hele üzerinde kestane, ıhlamur pişirmek vazgeçilmez bizim için. Bu nedenle sobayı tercih ediyoruz. Kömürlerimizi ve odunlarımızı aldık. Artık sobamızı da alma vakti geldi. Soba sorununu da hallettiğimiz de kışa tamamen hazır olacağız.” şeklinde konuştular.

SOBANIN MODASI GEÇMİYOR

Son yıllarda Selçuk’ta elektrikli sobalar, klimalar yaygınlaştı. Fakat bazıları alışkanlıktan veya maddi imkânsızlıklardan dolayı kömür sobasından bir türlü vazgeçmiyor. Kömür sobası kültürümüzde önemli bir yer taşıyor. Türkiye’de uzun yıllardır evler kömür sobasıyla ısınıyor. Zengin kömür madenlerimiz sayesinde, bu yakıt ucuza mal oluyor. Sonbahar geldi, kış yaklaşmakta. Henüz havalar çok soğumasa da vatandaş şimdiden kış hazırlıklarına başladı. İlçede soba satışı yapan işletmeler de kış öncesi stoklarını doldurdu, vatandaşı bekliyor. Kömür sobası üzerinde çay, kestane keyfi yeniden yaşanacak. Kömür sobasının sıcaklığı, vatandaşın iliklerini ısıtacak. En çok ilgi gören soba ise müthiş sıcaklık yayan kuzineler olmaya devam ediyor.

Haber: Seda Konuk SelcukHaber.com

sobaaa (1)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.