site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Diğer siyasi partilere seçim yardımını kesen iktidar, kendi partisini örtülü ödenekten ihya edecek mi?

Diğer siyasi partilere seçim yardımını kesen iktidar, kendi partisini örtülü ödenekten ihya edecek mi?
18.09.2015
A+
A-

tacettinbayir-chp

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yazılı olarak cevaplandırması istemiyle verdiği soru önergesinde; 8 aylık süreçte Başbakan ve Cumhurbaşkanı’nın gizli örtülü ödenekten 1 milyar 185 milyon 783 bin TL harcandığını biliyor musunuz? Bu harcamanın ne kadarı seçim için harcandı? Bundan sonra hesabı sorulamayacak bu ödenekten seçim sürecinde daha ne kadar harcanacak?

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

26.03.2015 tarihinde TBMM’de kabul edilen torba yasayla, 5018 sayılı kanunun 24. maddesinde yapılan değişiklikle, Başbakanlık’ta olduğu gibi Cumhurbaşkanlığı’na da “örtülü ödenek” kullanma hakkı sağlanmıştır.

Söz konusu kanuna göre Cumhurbaşkanı ve Başbakan, genel bütçe başlangıç ödeneklerinin binde 5’ine kadar olan bir ödeneği birlikte kullanabileceklerdir. Ödeneğin birlikte kullanımın usulü veya paylaşım oranları da henüz bilinmemektedir. Bu belirsizliğin veya “güçlü olan belirler” olarak özetlenebilecek kuralın, önümüzdeki yıllarda kurumlar arasında sıkıntı yaratması kaçınılmaz olabilir. Şu anda tek bildiğimiz, 2015 Bütçe yılında 2,3 milyar TL’yi bulabilecek maksimum tutarın beraberce denetlenemez bir biçimde harcanacağıdır.

Öyle ki 2015 yılı Ağustos ayına kadar yapılan örtülü ödenek harcamaları toplamda Maliye Bakanlığın Muhasebat Genel Müdürlüğünün “2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Giderlerinin Ekonomik Sınıflandırılması Tablosu” verilerine göre 1 Milyar 185 Milyon 783 bin TL’yi bulmuştur.Önümüzde bir de 1 Kasım 2015 tarihinde yapılacak seçim düşünüldüğünde bu rakamların harcama ve kontrolünün toplumda kuşkuya neden olacağı kaçınılmazdır. Bütçede tahsis edilen pay öyle büyüktür ki; bu devasa rakam önemli bakanlıkların bütçe ödeneklerinin de üzerine çıkmaktadır. Örnek vermek gerekirse genel bütçe kapsamındaki bazı bakanlıkların 2014 yılı bütçesi ödenek teklif tavanları aşağıdaki şekilde olmuştur. Avrupa Birliği Bakanlığı: 223.719.000, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 652.584.000, Gençlik ve Spor Bakanlığı: 142.780.000, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı: 644.667.000, Orman ve Su İşleri Bakanlığı: 519.144.000 TL’dir. Son 12 yıl­da ör­tü­lü öde­nek­ten ya­pı­lan har­ca­ma­la­rın top­la­mı 8 mil­yar 152 milyon 360 bin TL’­yi bul­muştur. Yine son 12 yıllık ödenek rakamlarını artış oranına bakıldığında, önümüzdeki yıllarda da bu denetlenemez örtülü ödenek harcamalarının artacağı da aşikârdır

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını saygılarımla arz ederim.

Tacettin BAYIR
İzmir Milletvekili

1- Parlamenter bir sistemde icranın başı olan Başbakanın emrinde tutulması gereken örtülü ödenek hesabının, anayasal konumu itibariyle siyaseten sorumsuz sayılan Cumhurbaşkanlığı makamına da tahsis edilmesinin gerekçesi nedir?
2- Cumhurbaşkanı’nın “daha aktif bir şekilde icra etmesi” gereken görevler ne tür görevlerdir ki başbakan olarak “örtülü” yani gizli ödenek tahsis edilmesine izin verdiniz?
3- Bütçedeki örtülü ödenek rakamının birlikte kullanımının usulü veya paylaşım oranları nasıl belirlenmektedir? Kurumlar arasında çatışma yaşanırsa bunun önüne geçmek için neler yapmayı düşünürsünüz?
4- Cumhurbaşkanı ve Başbakanın aynı uygulama hakkında kendi bütçelerinden örtülü ödenek kullanması durumunda mükerrer harcama yapılmış sayılmayacak mı? Denetimi mümkün olmayan bu harcamalarla kamu zararı oluşmuş sayılmaz mı?
5- Örtülü ödenek kanununda yapılan değişiklikle Başbakanlık ve hükümet kurumlarının yetkisine Cumhurbaşkanı’nın müdahale ettiği, Başbakanlık ve hükümet kurumlarının prestijinin zedelendiği anlamına gelmez mi?
6- AKP Hükümetlerinin 13 yıllık ‘kozmik evrakları’ incelediği ve bu kapsamda, 7 Haziran 2015 sonrasındaki iki aylık süre içerisinde iki kamyonu dolduracak hacimdeki kayıtların imha edildiği doğru mudur? Evrakların içerisinde örtülü ödenek belgeleri var mıdır? İmha işlemi sırasında kimler hangi sıfatla görev almıştır?
7- Bu imha işlemi ile 1 Kasım 2015 seçim sonrası bir koalisyon hükümeti döneminde, yeni “17 Aralık Yolsuzluk” dosyalarının önüne geçilmesi mi amaçlanmıştır?
8- Ola ki niyetleri ve tarafsızlıkları tartışılabilecek Cumhurbaşkanları ve Başbakanların ödenek haklarının bir kısmını ya da tamamını mensubu olduğu ya da siyaseten kendisine yakın gördüğü partilere aktarılmasının mümkünlüğü konusunda ne düşünüyorsunuz? Gerçekleşmesi durumunda diğer parti ve seçmenlere haksızlık yapılmış olmayacak mıdır?
9- Amacından biri “devletin itibarı”nı korumak olan “örtülü ödenek” milletin temsilcileri tarafından denetlenmezse bu itibar nasıl korunacaktır?
10- Sorgulanamaz ve denetlenemez bir ödenek türünün bazı bakanlık bütçelerinin üzerinde bir hacme ulaşması ve kullanım tasarrufunun belirsizliğini koruması gerçekten düşündürücü değil midir?

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.