site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Şirince’nin Çivisi Çıktı, Şirince Oldu Çirkince

Şirince’nin Çivisi Çıktı, Şirince Oldu Çirkince
05.09.2015
A+
A-

SİRİNCE-cirkince

Selçuk ilçesinin dünyaca ünlü köyü Şirince’de aktif turizm yıldan yıla yavaşlamaya başladı. Köylünün belirttiğine göre; Bu yavaşlamadaki sebepler arasında en başta işletme ve otoparklardaki fiyatlar arasında gözlemlenen uçurum yer alıyor. Şirince’de ki fiyat aralıklarındaki düzensizlikten yerli turistler kadar yabancı turistler de şikâyetçi olduklarını ifade etti.

ŞİRİNCEYE GELEN ZİYARETÇİLER FERYAT EDİYOR

Selçuk ilçesinde Dünya’nın gözde köylerinden Şirince’de turizm bu yıl azalma gösterdi. Gazetemizin elde ettiği fotoğraflarda Şirince’de ki yerel halkın tabiriyle göze çarpan “Mezbelelikler” ve ziyaretçilerin şikâyetçi olduğu otopark ücretlerindeki uçurumlar, köydeki turizmin kalitesini günden güne düşürüyor. Şirince sakinleriyle yapılan istişarenin ardından, turistik yerleşimde görüntü kirliliği, işletmelerin fiyatlandırmasındaki yüksek farklar, otopark ücretlerindeki farklar ve köyün dokusunu bozacak düzeyde yapılan dekorasyonlar gözden kaçmıyor.

SOKAKLARDA ve DEREDE ÇÖP YIĞINLARI ALMIŞ BAŞINI GİDİYOR

Şirince’nin şirin ve doğal dokusuna zıt bir şekilde gerilen çit tellerin yanı sıra sokak kenarlarındaki boş stantlardaki “Mezbelelikler” ziyaretçilerin göz zevkini bozacak noktaya gelmiş durumda. Yerleşim içinden geçen su yataklarında ise plastik ve naylon atıklar gözlemlenmekle birlikte araçların çarpması sonucu kırılan Tarımsal Kalkınma Kooperatifi stantları önündeki tezgâhlar itici kareleri ortaya çıkarıyor. Tüm bunların yanında hanelerin dışarıdan görülebilen bahçelerinde inorganik malzemelerin gelişigüzel bir şekilde atılması ve köy meydanındaki taş zemindeki deformasyonlar, Şirince ziyaretçilerinin keyifle geçirecek olduğu bir gününü bir anlamda kâbusa çeviriyor.

HER YERDE UÇAN HAŞERELER VAR

Turistik bir cazibeye sahip olan Şirince’de göz zevkini bozan birçok öğenin üzerine sivrisinek ve karasinek gibi uçan haşereler, ziyaretçilerin huzurunu kaçırıyor. Tatil gününü Şirince’de geçirmek için köyü ziyaret eden Ferit Çelik, “Şirince’nin doğal bir yapıya sahip olduğunu bildiğimiz için geldik ancak bizim gibi gelen birçok insan burada aşırı derecede sivrisinek olmasından dolayı huzurunu kaçıyor. Köyün nemli yapısından dolayı elbette sivrisineklerle karşılaşmak olağan bir durum fakat burada rahatsız edici düzeyde sivrisinek mevcut” şeklinde konuştu. Çelik’in aktardığı görüşlerinin yanı sıra Şirince sakinleri, Selçuk Belediyesi’nin köyün anayolunda ilaçlama yaptığını ancak bu ilaçlamanın yetersiz olduğunu sivrisineklerin yuvalandıkları yerlerde bir ekibin ilaçlama yapması gerektiğine dikkat çekti. Bununla birlikte yerel halk mahalle içindeki derelerde yılanların mevcut olduğunu beyan etti.

OTOPARK ÜCRETLERİ VE ÜRÜN FİYATLARI ORANTISIZ

Şirince’ye gelen insanların tepkisini çeken konulardan bir tanesi ise ürün ve park ücretlerinin orantısız bir şekilde fiyatlandırılması. Kaymakamlığa bağlı otoparkta bir aracın park ücreti 5 tl iken Selçuk Belediyesi’ne ait otoparklarda farklı uygulama yapılması ve araç başına 10 tl alınması yerel turistlerin tepkisini çekerken ücreti yüksek bulanlar ise feryat ediyor. Türkiye’nin hiçbir yerinde böyle bir uygulamanın olmadığını, Kuşadası’nda bile otopark ücretinin beş tl olduğunu belirten ziyaretçiler işletmeden işletmeye hizmet karşılığında alınan ücretler arasında uçurumların bulunması insanların moralini bozuyor. Bu tür nedenler Şirince’de ki turizme eksi puan getirmeye devam ediyor.

ESNAFLAR ARAÇLARINI DAHA ÖNCE OKUL BAHÇESİNE KOYUYORLARDI

Otopark olarak kendilerinden yıllık 150 tl istendiğini vurgulayan esnaf da dertli, park konusunda sorun yaşadıklarını beyan eden esnaflar da aylık 50 tl vermeye razıyız günde 20 araç park etse ayda bin tl gelir getirir diyen esnaf biz işimiz gereği her gün Şirince’ye gelmek zorundayız. Gelen ziyaretçiler kadar bizde otopark sorunu yaşıyoruz diyerek sıkıntılarını dile getirdiler.

YEREL HALKIN MEYDANDA OTURACAĞI YER KALMAMIŞ, KIRAATHANE İSTİYOR

Yabancı ve yerli turistlerin yanı sıra köyde yaşayan yerel halkta yetkililerden bir istekte bulundu. Köy meydanında köylünün oturup kalkabileceği ve bir araya gelebileceği bir kıraathanenin açılmasını isteyen Şirince sakinleri, “Köyümüzde bir tek kahve var. O da ara sokakta yer alıyor ve çoğunlukla dışarıdan gelen insanlar orada oturuyor. Ziyaretçinin çok olduğu günlerde ise kimi zamanlar, oturacak yer bile bulamıyoruz. Mevcut muhtarlık binamızın yan tarafındaki boş binanın ve bahçesinin köyden bir vatandaşa verilerek kıraathane yapılmasını yetkililerden rica etmekteyiz” diyerek görüşlerini aktardılar.

Haber: Mehmet UYAROĞLU – www.selcukhaber.com (ÖZEL HABER)

HABERİN FOTOĞRAFLARI İÇİN AŞAĞIDA Kİ RESİMLERİN ÜZERİNE TIKLAYINIZ.

YORUMLAR
  1. Anonim dedi ki:

    Çirkin olan köy değil oradan rant yapan kişiler çirkinler

  2. Anonim dedi ki:

    Bunlar iyi günler. Bu para hırsı işleri daha da kötüleştirecek.