site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Sineksiz Bir Yaz için

Sineksiz Bir Yaz için
05.05.2015
A+
A-

Sineksiz Bir Yaz için

Haşere ile mücadeleyi 12 ay boyunca sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmirlilere sineksiz bir yaz yaşatmayı hedefleyen çalışmalar için 2015 bütçesinde yaklaşık 20 milyon TL ayırdı. Büyükşehir yetkilileri, vatandaşların sıkça talep ettiği “araçlı ULV cihazıyla ilaçlama” yönteminin çevre ve insan sağlığı ile ilaç etkinlikleri yönünden uygun olmadığını açıkladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, vatandaşların rahat bir yaz dönemi geçirmesi için haşere mücadele çalışmalarını yılın 12 ayında sürdürüyor. Bütünşehir yasası ile bu konuda da tüm ilçelere hizmet veren Büyükşehir Belediyesi, 2015 yılı haşere mücadelesi için 20 milyon TL’lik bütçe ayırdı.

Mücadele yaz-kış devam ediyor

Yaz aylarında haşere mücadele çalışmalarını ağırlıklı olarak açık alanlarda (Özellikle Gediz ve Küçük Menderes deltasındaki büyük su havzaları, sulama kanalları, dereler v.b) gerçekleştiren ekipler, kış aylarında ise sineklerin üreme alanları göz önüne alınarak kapalı- sulak alanlarda larva mücadelesi yapıyor, gerekli olan noktalarda açık ve yeşil alanlarda da ilaçlama gerçekleştiriyor.
İzmir’de kış ve bahar ayları için potansiyel üreme alanı olarak fosseptik, PTT menholü, sulu bodrumlar, kanal kapakları ve ızgaralar, dereler sivrisineklerin üreme ortamı oluşturabileceği alanlar, uzun yıllar boyu yapılan çalışmalar ile belirlenerek kayıt altına alındı. Her yıl yapılan kontroller ile yeni potansiyel üreme alanları da belirlenip bilgiler sürekli güncellenirken, çalışmalar bu verilere göre yönlendiriliyor. Görevli ekipler kış ve bahar aylarında, periyodik olarak tespit edilen bu noktaların tümünde larva mücadelesi için ilaçlama yaparak İzmir’i sineksiz bir yaza hazırlıyor.

Yetkililer özellikle vatandaşlardan gelen araçlı ULV cihazıyla ilaçlama yapılması taleplerinin de çevre ve insan sağlığı, ilaç etkinlikleri yönünden uygun olmadığını belirterek şu açıklamayı yaptı: “Günümüzde hiçbir Avrupa ülkesinde sıkışık konut alanlarında bu tür ilaçlama yapılmamaktadır. Ekiplerimizce yalnızca uçan sinek varlığı tespit edilen bölgelerde sorun çözülünceye kadar larva mücadelesine ek olarak, yeşil alanlarda yakarca ve ot sinekleri için araç üstü ULV cihazları ile ilaçlama yapılmaktadır”.

Hamam böcekleri için etkin çözüm

İzmir Büyükşehir Belediyesi hamamböceği mücadelesi için 2014 yılında seçilen pilot bölgelerde kanalizasyon içlerinde jel uygulaması (Hamamböceği için çekiciliği ve öldürücü etkisi yüksek yem kullanımı) gerçekleştirdi. Bu uygulama ile olumlu sonuçlar alan ekipler, 2015 yılında da aynı uygulamayı kent geneline yaygınlaştırıyor. Kullanılan bu yöntem sayesinde hamam böceklerinin kanalizasyondan çıkması engellenerek yuva içinde etkili ve uzun süre devam eden ölüm etkisi sağlanıyor.

Karasinek larvası ile de mücadele

Karasinek mücadelesinde ise geçen yıllardan farklı olarak 2015 yaz aylarında karasinek larvasına etkili larvasit uygulamasına başlanacak. Çöp konteynırlarına yapılacak uygulama ile ergin karasinek oluşumu en aza indirilecek. Larva ile ergin mücadelesi etkin bir şekilde birlikte yürütülecek.

İnsan sağlığı için tehlike oluşturan her türlü bakteri, virüs, mantar gibi mikroorganizmalara karşı toplu yaşam alanlarında dezenfeksiyon çalışmalarını da sürdüren Büyükşehir ekipleri, okullarda eğitim ve öğretim yılı başlangıcında, yarı yıl tatil dönemlerinde periyodik olarak ilaçlama yapıyor.

Vatandaşlara da görev düşüyor

Bilinen kaynakların dışında doğal olarak oluşmuş sivrisinek üreme kaynaklarının tespitinin haşere ile mücadele çalışmalarında büyük önemi olduğunu belirten Çevre Sağlığı yetkilileri, bu konuda vatandaşlardan destek isteyerek, “Bu kaynakların tespitinde vatandaş bildirimleri bizleri yönlendirmektedir. Büyükşehir Belediyesi Hemşehri İletişim Merkezi’nin 444 40 35 numaralı çağrı merkezine veya Haşere Mücadele Biriminin 293 37 14- 293 37 15 numaralı telefonlarına iletilen talepler anında telsizle ekiplere iletilmekte ve 24 saat içinde değerlendirilerek sorun çözülmektedir” dediler.

Yetkililer, etkin bir mücadele için vatandaşları da destek olmaya çağırarak alabilecekleri önlemleri şöyle sıraladı:

• Kullanılan foseptiklerin en kısa zamanda iptal ettirerek direk kanalizasyona bağlantı yaptırılması,
• Ekipler ilaçlama için geldiğinde evinizde ve bahçenizdeki foseptik, kuyu, havuz, su birikintisi, bodrum suyu, bidon gibi haşere üremesi yönünden kaynak oluşturabilecek yerlerin hepsinin gösterilmesi,
• Fıçı, bidon,teneke, kutu, havuz, araba lastiği vb. yerlerde su bekletilmemesi,
• Kanalizasyon şebekesi olmayan yerlerde, kullanılan foseptiklerin zamanında boşaltılması,
• Her türlü sızıntı ve akıntı sularının dışarı akıtılmaması,
• Bodrum suları ve su birikintilerinin tamamen boşaltılması,
• Çöpleri çöp torbasına koyduktan sonra ağızlarını sıkı bir şekilde bağlanması,
• Açıkta gıda maddesi, bahçelerde açıkta çöp, gübre, bahçe atıkları vb. bulundurulmaması,
• Çöp konteynırlarının kapaklarının kapalı tutulması.

YORUMLAR
  1. lafın ortasi dedi ki:

    6360 sayılı yasa ile ilaçlama ile ilgili tüm işlemler buyuksehirlerdedir