site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

SGK Hastaları Mağdur Etti, Ameliyatlar Yapılamıyor

SGK Hastaları Mağdur Etti, Ameliyatlar Yapılamıyor
12.10.2014
A+
A-

sgk-binaSosyal Güvenlik Kurumu’nun, Sağlık Uygulama Tebliği’yle (SUT) 1 Ekim’den itibaren, yaşamsal öneme sahip birçok tıbbi malzemenin fiyatında indirime gitmesi, sağlık sektöründeki paniği genişletti.

Beyin ve kalp damarlarındaki tıkanıklık, yırtık, anevrizma gibi acil müdahale yapılmadığı takdirde can kaybına yol açabilecek girişimlerde kullanılan tıbbi malzemeleri alamayan hastaneler, hasta kabul etmeme noktasına geldi. İlaç firmalarının SGK’nin indirim fiyatlarını uygulamadığını belirten hastane yöneticileri ve doktorlar, “Ameliyathaneleri kapatma noktasına geldik. Bu uygulamayla tıbbi teçhizat kullanılamamaya bağlı ölüm vakalarında artış görülmesi kaçınılmaz olacak.” dedi.

SGK’nın 1 Ekim’den itibaren uygulamaya koyduğu fiyat listesinde, kalp ve beyin damarlarındaki kanamalar, anevrizmalar, tıkanıklıklardan, mide, bağırsak kanamalarına, karaciğer yırtıkları ya da kanamalı kanser tümörlerine kadar birçok ciddi operasyonda kullanılan tıbbi malzemelerin fiyatı yüzde 70’e varan oranlarda düşürüldü. Ancak, hastaneler hiçbir medikal firmadan SGK’nın ilan ettiği fiyatlarda tıbbi malzeme bulamıyor.

AMELİYATLAR AKSADI, MÜDAHALE YAPILAMIYOR
Malzeme sıkıntısı üzerine hastanelerin özellikle kardiyoloji ve girişimsel radyoloji bölümlerinde gerçekleştirilen ameliyatların aksadığı, yaşamsal zorunluluğu olan acil müdahalelerin yapılamadığı bildirildi.
Hastane yetkilileri, SGK’nın yeni fiyatlarıyla alım yapamadıklarını vurgulayarak, “Bin 750 TL’lik bir tıkaç bin 150 lira oldu. Tabi bu tek başına yeterli değil tüm kullanılan malzemeler arasındaki fark hesap edildiğinde 10 binlerce lirayı buluyor.” dedi.

SGK’lı hasta aradaki farkı kapatmak istese bile yasal olmadığı için mümkün olmadığının altını çizen yetkililer, “Biz vicdanımızla kurumumuzu zarara uğratma arasında bırakılıyoruz. Hastaya istenilen malzemeyi kullanırsak hastane zarara uğrayacak, kullanılmazsa bu vicdanı sorumluluğun altında ezilecek. Şaşırıp kalmış durumdayız. Devlet bize desin ki ‘Bu malzemeleri bizim istediğimiz fiyattan A firması satıyor desin gidip oradan alalım’ ama bunu deme şansı yok. Çünkü hiç bir firma bu fiyatı kabul etmiyor. Hastalara ve yakınlarını bunu izah etmekte güçlük çekiyoruz.” İfadelerini kullandı.

Hastanelerde, özellikle damar kanama ve tıkanıklarına müdahale edilen Girişimsel Radyoloji bölümü doktorları ise, damar kanamalarını durdurmak, tıkanıklıkları açmak için kullanılan coilleme, intrakranial stentleme, akım çevirici cihaz-stent uygulama işlemlerini yapamadıklarını anlattı. Doktorlar, “Bu işlemlerin başka bir cerrahi müdahale şansı yok. Bunları yapamazsak hasta ölür. Ama yapacak bir şeyimiz yok.” dedi.

Beynin arka damar sistemini besleyen bölgede, kanayan bir damar, anevrizma, ya da baloncuğun ancak damar içinden kateterle gönderilecek bir stentle tedavi edilebildiğini anlatan doktorlar, “Ancak ne kateter ne stent ne de saç kılı inceliğinde bir sarmal olan ‘coil’ alma şansımız yok. Sistem tüm damar tedavilerin önünü kapatmış durumda. Beyin damarınız pıhtı attı. Acilen temizlenmesi lazım. Fakat felç kalmaya mahkumsunuz.” Şeklinde konuştu.

Uygulamadan yana sıkıntılı olduklarını belirten Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi Başhekim Yardımcısı Kalp Damar Cerrrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Poyrazoğlu, SGK’nın uygulamasının güney bölgesinin en büyük üniversite hastanesi olan Balcalı Hastanesi’nde büyük sıkıntı yaşattığını vurguladı. Kalp ve akciğer destek sistemlerinin fiyatlarının 10’da 9 oranında düşürüldüğünü kaydeden Doç. Dr. Hakan Poyrazoğlu, “Firmalardan ya da başka yerlerden yeni fiyata göre bu sistemleri karşılama şansımız yok. Şu an temin edemediğimiz sistemler, operasyonlar sırasında ya da sonrasında hastanın kardiyolojik şoka girmesi durumunda acil ve mutlaka kullanmamız gereken sistemlerdir. Bunların kullanılmaması hastanın ölümüne yol açabilir.” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.