site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Selçuk’un leylekleri ‘Sıkı’ takip altında

Selçuk’un leylekleri ‘Sıkı’ takip altında
01.07.2015
A+
A-

Selçukun leylekleri -Sıkı-takip altında (4)

Leyleklerle özdeşleşen Selçuk’ta “leylek halkalama” çalışmaları devam ediyor. Selçuk Belediyesi’nin desteği ile leyleklerin halkalama işlemini yapan Prof. Dr. Mehmet Sıtkı ve Dr. Ortaç Onmuş devam eden çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Torunlarımızı halkalıyoruz

Leyleklerle ilgili yapılan çalışmalara gönül veren Prof. Dr. Mehmet Sıtkı, ‘Beş yıldan beri Selçuk Belediyesi’nin destekleri ile Selçuk’ta halkalama çalışmalarını sürdürüyoruz. Ne kadar çok halkalı leyleğimiz olursa geri bildirimler de o derece bize sağlıklı sonuçlar doğuracaktır” dedi. Halkalama çalışmalarının ilk olarak Selçuk’ta başladığının altını çizen Sıtkı; Selçuk’ta Leyleklerle ilgili yapılan çalışmaların umut verici olduğunu dile getirdi. Sıtkı; Bu sene yapılan tespitlere göre üç dört sene önce 15’e yakın halkaladığımız leyleğin yavruları olduğunu gördük. Bu sene torunlarımızı halkalıyoruz” diye konuştu.

Amacımız Polonya gibi olmak

“Aynı leylek, aynı yuvaya döner diye halk arasında bir kanaat var” diyen Sıkı halkalama işlemi sayesinde bu olasılığın yüzde kaç olduğunu, leyleklerin kaçının aynı yuvaya, aynı şehre döndüklerini tespit edebildiklerini söyledi. Halkalama çalışmasının bir amacının da şehirlerde leylek bilincini geliştirmek olduğunu söyleyen Sıtkı; ‘Polonya’da leyleklerin hayatı insanların hayatından daha önemli. Amacımız o seviyeye çalışmalarımızı getirmektir. Türkiye’de bildiğim kadarıyla sadece Doğu Karadeniz’in üç vilayetinde leylek yuvası yok. Bunun dışında Türkiye’nin bütün şehirlerinde leyleklerimiz kuluçkaya yatıyor. Tabi Leylekler bizim hem kültürümüze, hem de sosyal yaşantımızla iç içe olan bir kuş türü. Sıradan bir kuş türü değil, görselliği var. Halk arasında belli bir yeri de var” dedi.

Halkalar kimlik numaraları

Selçuk’taki leylek halkalama çalışmalarının Selçuk Belediyesi’nin destekleriyle devam ettiğinin belirten Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü ve Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Öğretim Üyesi Dr. Ortaç Onmuş leylek halkalama işlemi hakkında bilgi verdi:
2010 yılından beri bu bölgede çalışıyoruz. Biz bugüne dek yaklaşık 500 kadar leylek halkaladık. Bugün de Saint Jean Yokuşundaki en son yuvayı halkaladık. Burada 3 tane yavru leyleği halkaladık. Bunların bacaklarına mavi plastik halkalar taktık. Halkaların üzerindeki ilk harf T, geriye kalan kısımda ise harflerden oluşan kodlar var.Bu kodlar her leylek için farklı. Bu kodlar her leyleğin adeta kendine özgü kimlik numaraları var.

Dünyaya örnek bir çalışma

Selçuk’taki leylek yuvalarının %98’inin platform yuva durumda olduğunu söyleyen Onmuş; “2010 yılında ilk kez Selçuk’ta antik su kemerleri üzerindeki leylek yuvalarını restore ederek başladık. Leylekler yuvaları elektrik direkleri üzerinde elektrik hattının 1,5 metre üzerinde yer alıyor. Böylece elektrik hattı üzerinde herhangi bir problem yaşanmıyor, elektrik kesintisi yaşanmıyor. Sigorta veya benzeri bir kısa devre sonucu oluşan herhangi bir elektrik arızası ve trafo yanmaları olmuyor. Daha da güzel tarafı leylekler bu kısa devreler sonucu oluşan yangınlar sonucu ölmüyorlar” dedi.

Selçukun leylekleri -Sıkı-takip altında (2)

Selçukun leylekleri -Sıkı-takip altında (3)

Selçukun leylekleri -Sıkı-takip altında (5)

YORUMLAR
  1. 9 Eylul Ali dedi ki:

    Cok guzel bir calisma, tebrikler… Elektrik telleri de yer altina alinirsa, hem hayvanlar, hem insanlar icin daha saglikli olacaktir…