site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Selçuk’taki oyuncak sergisi büyük ilgi gördü

Selçuk’taki oyuncak sergisi büyük ilgi gördü
27.04.2016
A+
A-

Selçuk Belediyesinin bu yıl 1.sini düzenlediği Uluslararası Leylek ve Doğal Yaşam Festivali kapsamında Selçuk Efes Kent Belleğinde açılan “Gelenekten Geleceğe Çocuk Oyunları ve Oyuncakları” sergisi, başta çocuklar olmak üzere vatandaşlardan da yoğun ilgi gördü. Festival süresince ziyaret edilen ve festivalin ardından yoğun talep üzerine açık kalma süresi uzatılan sergiye Festivalden sonra da yoğun ilgi gösterildi. İzmir’den gelen ve oyuncak sergisini gezen 600 kişilik öğrenci grubu, daha önce hiç görmedikleri oyuncakları bir bir inceleyerek hatıra fotoğrafları çektiler.

Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı İzmir İl Turizm ve Kültür Müdürlüğünün katkıları ile 1.Uluslararası Leylek ve Doğal Yaşam Festivaline katılan Folklor Araştırmacısı İzzet Kocadağ, geçmişten günümüze kadar en eski oyuncaklardan oluşan serginin Selçuklular tarafından büyük ilgi gördüğünü söyledi. Festivalden bir gün önce açılan ve yoğun istek üzerine ziyaret günlerinin uzatıldığı sergiyi gezen 600 kişilik öğrenci gurubu, ilk kez gördükleri oyuncakları inceleyip, fotoğraflarını çektiler. Birçok oyuncağı ilk kez gördüklerini dile getiren öğrenciler, böyle bir serginin çocuklarla buluşmasını sağlayan Selçuk Belediyesine ve serginin sahibi Folklor Araştırmacısı İzzet Kocadağ’a teşekkür ettiler. Öğrenciler ayrıca Uluslararası Kültür Sanat Diyalogları Derneği’nin katkıları ile festivale katılan, 12 ayrı ülkeden 60 kişilik akademisyen ve ressamın hazırladığı “Leylek ve Göç Kuşları” sergisini de gezdi.

Geçmiş kültürümüzü çocuklara aktarabilme fırsatı bulduk

Geçmiş yıllarda çocukların severek oynadıkları çok sayıda el yapımı oyuncakların yer aldığı sergiye sadece çocukların değil, yediden yetmişe herkesin büyük ilgi gösterdiğine dikkat çeken Kocadağ, “Ben daha çocuk oyuncaklarıyla da ilgilendim ve çocuk oyuncakları konusunda araştırmaları yaparken halkımıza şu soruyu sorduk: ‘eski oyuncakları hatırlıyor musunuz?’ Tabi anlatılar ama hiç birisi örnek gösteremedi. Çünkü ellerinde eski dönemlere ait oyuncak kalmamış. Bunlar doğalda çabuk bozulabilen dağılabilen nesneler olduğu için ellerinde fotoğraflar da bulamadığımızdan dedik ki bu oyuncakları bulalım, toplayalım, yapalım, satın alalım ve bir araya getirelim bir sergi olarak insanları buraya çekelim” dedi.

Bugüne kadar yapılan araştırmada bulabildikleri en eski oyuncakları sergiler açarak vatandaşlara hatırlatmaya çalıştıklarını kaydeden Kocadağ, “Geçmiş kültürümüzü bugünkü çocuklara aktarabilelim istedik. İzmir İl Turizm ve Kültür Müdürlüğünün de desteği ilk sergimizi İzmir’de açtık ve Türkiye’nin çeşitli illerinde de açmaya başladık” dedi.

Selçuk Belediyesinin önemli desteği oldu

500’ün üzerinde geçmişte en çok ilgi çeken oyuncakları 1.Uluslararası Leylek ve Doğal Yaşam Festivali kapsamında Selçuk Efes Kent Belleğinde açarak çocuklar ve vatandaşlarla buluşturduklarını kaydeden Kocadağ, “Bu sergimizi Selçuk Belediyesinin desteği ile festival ve aynı şekilde 23 Nisan haftasına denk getirdik. Bu önemli hafta sayesinde hem doğa ile iç içe olsun, hem çocuklar eski günlerine dönsün, hem de yetişkin kişiler geçmişini hatırlasın diye böyle bir çalışma yaptık ve sonucunda da oldukça yoğun bir ilgi gördü” dedi.

Açılan sergide çocukların sergilenen oyuncaklara dokunmalarını, geçmişi ve bugünü hissetmelerini sağladıklarına dikkat çeken Kocadağ, “Bir çocuğun oyuncağa dokunmadan geçmesi hoş bir şey değil. Ben bu anlamda bize bu imkanları sağladıkları için Selçuk Belediyesine ve belediye çalışanlarına teşekkür ediyorum. İnşallah bundan sonraki yıllarda tekrar Selçuk’taki buluşmamız devam eder” diye konuştu.

oyuncaksergisi2

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.