site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Selçuk’ta YGS/LYS Tercih Rehberliği Hizmeti

Selçuk’ta YGS/LYS Tercih Rehberliği Hizmeti
06.07.2014
A+
A-

cozum-dersanesi

Selçuk Çözüm Dershanesi ile Selçuk Belediyesinden Ortaklaşa YGS/LYS Tercih Rehberliği Hizmeti

Özel Selçuk Çözüm Dergisi Dershanesi ile Selçuk Belediyesi üniversite adaylarına ortaklaşa tercih hizmeti sunuyor. Tercih rehberliği hizmeti 7-17 Temmuz tercih süreci boyunca her gün 19.30-23.00 saatleri arasında Ayasuluk kafede hizmet verecek. Rehberlik hizmeti ilçemizdeki tüm üniversite adaylarına açık olup YGS (Yükseköğretime Geçiş sınavı) LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı) tercih danışmanlığından ücretsiz yararlanacak.

ÖSS öğrencilerinin tercihi 07 Temmuz 17 Temmuz tarihleri arasında yapılacaktır. Adayların sürenin kısalığına dikkat etmeleri gerekmektedir. ÖSS öğrencilerimiz için hazırlamış olduğumuz tercih robotumuzdan da herkes ücretsiz yararlanabilir. http://cozumosstercih.k12net.com adresine girişinizi yaptıktan sonra ÖSYM’nin sınav sonuç belgesini kopyalayıp sisteme bir defaya mahsus yükledikten sonra ÖSYM kılavuza ulaşmış olup tercih robotunu da kullanabileceklerdir.

Üniversiteye hazırlık aşamasının en kritik noktası tercihlerdir. Bu noktada atılan yanlış bir adım telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabilir. Tercih yapmak için bazı hususlara dikkat edilmelidir. Öğrenci hangi üniversite ve bölümü istediğinden emin olmalıdır. Seçilecek bölüm hakkında yeterli bilgiye sahip olunmalıdır.

Özel Selçuk Çözüm Dershanesi Kurucu Temsilcisi/Kurum Müdürü Hayri Padak: “Tercihlerde bulunacak öğrencilerimizin tercihleri yaparken aşağıdaki yazımızı dikkatli okumalarını öneriyorum. Tercih süreci eğitim öğretimin en güç sürecidir. Dolayısıyla öğrencilerimiz tercihlerini yaparken mutlaka rehberlik servislerinden yardım almalıdır. Selçuk Çözüm Dergisi Dershanesi olarak Selçuk Belediyesiyle birlikte hazırlamış olduğumuz YGS/LYSüniversite adaylarımızı ücretsiz tercih danışmalığına bekliyoruz. Sizlerin de tercih döneminde yardıma ihtiyacınız olduğunda rahat bir şekilde gerek kurumumuza gerek Ayasuluk kafedeki standımıza gelerek rehberlik servisimizden yararlanabilirsiniz.”

Hangi puan türleriyle tercih edilebildiği bilinmelidir.

Y-YGS puanlarından(Y-YGS1- Y-YGS2- Y-YGS3- Y-YGS4- Y-YGS5- Y-YGS 6)6 tanesinden bir tanesi 140-180 arasında olanlar 2-4 yıllık açık öğretimi, özel yetenek sınavı ile öğrenci alan bölümleri ve 2 yıllık meslek yüksekokullarını tercih edebilir. Y-YGS puanları 180 ve üzeri olanlar hangi puan türünden 180’i geçtilerse o puan türündeki 4 veya daha fazla yıllık lisans bölümlerini tercih edebilirler. TM/TS/MF Puanı 180 Altında Olan öğrenciler MF, TS ve TM puanı ile öğrenci alan lisans bölümlerini tercih edemezler. Sadece Y-YGS puanlarını göz önüne alarak tercih yapabilirler. TM/TS/MF Puanı 180 ve Üzerinde Olan öğrenciler hangi puan türünden 180’i geçtilerse o puan türündeki lisans bölümlerini tercih edebilirler. Bu genel bilgilere sahip olduktan sonra tercih yaparken dikkat etmemiz gereken hususlar şunlardır:

Devlet üniversitelerinin ücretsiz ve özel üniversitelerin ücretli olduğu bilinmelidir. Devlet üniversiteleri dönemlik harçlar dışında öğrencilerden ücret talep etmez. Yani ücretsizdir. Vakıf üniversiteleri ise burslu olan bölümler hariç yıllık öğrenciden 10.000-40.000 TL arasında ücret talep eder.

Aile ve çevre baskısı düşünülerek tercih yapılmamalıdır. Ailem kazanamazsam ne der, çevreme ne derim, konu komşu beni hafife alır mı gibi düşüncelerle tercih yapan öğrenciler “Bir üniversiteye kapağı atayım da neresi olursa olsun diye düşünmeye başlar. Bu durum istenilmeyen bölümlerin ve illerin tercih listesine girmesine sebep olabilir. İstemediği bir bölüme giden öğrenci ise ya o bölümü yarıda bırakır ya da başlamadan bırakır. Üstelik bir sonraki sene sınava girdiğinde yerleşip de gitmediği için puan kaybına uğrar. Bu nedenle tercih listesinde mutlaka severek ve isteyerek gideceğimiz yerler olmalıdır.

Kaç tercih yapılabileceği bilinmelidir. Bazı öğrenciler sırf tercih listesini doldurmak için hakkında pek bilgi sahibi olmadıkları yerleri tercih listesine yazarlar. Ne kadar çok tercih yaparlarsa kazanma ihtimalinin o kadar artacağını düşünürler. Bu düşünce doğru değildir.

Önceki yıllara ait taban puanlar ve başarı sıraları incelenmelidir. Sınav sonucunu incelediğinizde, sonuç belgesi ilk bakışta size karışık gelebilir. Tercih yaparken “Y-” ile başlayan bölümdeki (Y-YGS, Y-TM, Y-MF, Y-TS) puanları ve sıralamaları kullanılır. Puanlar yanıltıcı olabilir. Bu yüzden puanlara göre tercihte bulunmak son derece yanlış bir stratejidir. Kesinlikle sadece puanlara göre tercihte bulunulmamalıdır. Sınav sonuç belgesinde her puan türünün sıralaması vardır. Bir önceki yılın (2012veya2013) başarı sıralamaları, toplam kontenjanlar, önceki yıllara ait taban puanlar göz önünde bulundurularak bir tercih listesi çıkarılmalıdır.

Tercih kılavuzundaki notlar ve özel koşullar incelenmelidir. Tercih kılavuzunda puan ve sıralamaların yanında özel koşul numaralarını göreceksiniz. Bu numaralar o bölümle ilgili özel bir durumun olduğunu gösterir. Bu koşulları dikkatle okumalısınız. Örneğin “Bir yıl İngilizce zorunlu hazırlık var, bu seneki derslerimiz merkez kampüste değil de A ilçesinde görülecek, 21 yaşından gün almış olmak” gibi koşullar belirtilebilir.

Özel Selçuk Çözüm Dergisi Dershanesi ve Selçuk Belediyesi olarak tüm üniversite adaylarına tercih döneminde başarılar dileriz.

ayasuluk kafe

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.