site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Selçuk’ta Turizm Nasıl Gelişir ?

Selçuk’ta Turizm Nasıl Gelişir ?
30.04.2014
A+
A-

m-uyarogluHer insanın yaşadıklarından öğrendiği, çıkardığı bir ders vardır diye düşünürken, bu yıl turizm sezonu nasıl geçecek diye bir soru takılıverdi aklıma.

Telefonuma gelen bir mesajla ilçede Turizm Koordinasyon Kurulu Toplantısı yapılacağı haberini alır almaz, İlçe Turizm Danışma Meclisi üyesi 5 yıldızlı bir otelin yöneticisinin yanında aldım soluğu, yalnız ne var ki günlerden Pazar olduğunu unutmuştum. Neyse ki müdür bey oteldeymiş.

Geçen sene yapılan Turizm Koordinasyon Kurulu toplantısına katılan müdür bey yapılan o toplantıda Selçuk Belediyesinden muzdarip olduğunu, Belediyeden yeterli yardım alamadığı için yakınmıştı. Ziyaretimin asıl sebebi buydu aslında.

Ayaküstü yaptığım kısa bir söyleşiden Müdür Bey’in pek istekli olmadığı izlenimini edindim.

Her gazeteci gibi ben de yılların bana verdiği tecrübe ile bu konuşmayı gerçekleştirmem gerektiğine inandığım için zorla da olsa otel lobisinde bir bardak çay ısmarlattırdım kendime.

Müdür Bey, aslında kayaya çarptığının farkında değildi. Biz atalarımızdan taş yerinde ağırdır diye bir atasözü öğrendik, bana göre bu söz çok anlamlı bir o kadar değerlidir. Geçen yıl şikâyet eden müdürümüzün pazartesi günü yapılacak olan toplantıya katılmayacağını manidar buldum.

Selçuk İlçesi yıllardır turizmde tanıtım yapamamaktan dert yanar durur ama nedenini hiç sormaz. Bence en önemli nedeni Selçuk halkını ve kültürünü tanımayan, sadece Selçuk’un güzelliklerini yabancılara pazarlamayı turizm sanan yöneticilerin varlığıdır.

Selçuk’a gelmezler, pazarını bilmezler, iki insanla çay içip sohbet etmezler ama Selçuk’tan ekmek yerler. Ve bir de Kuşadası’nı Sürmeleyip, parlatarak, Selçuk’un sırtından geçinirler. Bütün hizmetler Selçuk Belediye’sindendir. Her türlü yükü Selçuk çeker.

Bir öğrenciye, bir okula, eğitim kurumlarından herhangi birine, düzenlenen bir etkinliğe bir faydaları olmuş mudur bilemem. Fakat bildiğim bir şey var o da İnsana değer vermedikleri. Kültürümüzün en önemli parçası olan misafire saygı göstermedikleri. Orada sıradan bir Alman, bir İngiliz veya yabancı bir gazeteci olsaydı nasıl karşılanırdı merak etmiyor değilim.

Selçuk’ta turizm nasıl gelişir?

Bana göre Selçuk kültürü ve Selçuk halkını tanımayan işletmecilerle asla gelişmez. Durumdan vazife çıkartmak gerekirse, Efes’e, Saint Jean’a, Meryemana’ya, Şirince’ye sırtını dayayıp Kuşadası’nı parlatanlarla asla.

Kalifiye işçi yok gibi sözler üzerine yoğunlaşırlar, iş çok, işçi yok kardeşim, Selçuk insanı tembel derler. Oysa Selçuk insanını tanımazlar. Uzaktırlar halktan. İşçilerini bile tanımazlar. Nerede nasıl yaşadıklarını bilmezler. Sanırsınız ki kalifiyeli işçilere dolgun ücret verecekler. Verdikleri asgari ücrettir, azami verim beklerler.

Turizm Danışma Kurulu İlçemiz Kaymakamı Ayhan Boyacı’nın makamında Pazartesi günü toplandı. Güzel tespitler yapıldı, çözümler önerildi. İnsan faktörü, yetişmiş eleman sorunu üzerinde duruldu. Sadece bir tek şeyin üzerinde durulmadı. ”YABANCILARA VERDİĞİMİZ DEĞERİ KENDİ İNSANIMIZA NE ZAMAN VERECEĞİMİZ”

Mehmet Uyaroğlu

YORUMLAR
  1. Erdoğan Arna dedi ki:

    Sen değerim demezsen senin değerini kimse bilmez Selçuk halkı yıllarca iktidarlar tarafından hep sömürülürdü Buna İzmiride ekleyelim hep Selçuk değersiz hiç bir yatırım görmedi inşallah bu iktidar Belediye birlikteliği Yatırımn getirir

  2. Pamucak Güzeli dedi ki:

    sanki biraz sert olmuş bu yazı eleştiri konusunda