site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Selçuk’ta Ticaret Artık Elektronik İmza İle

Selçuk’ta Ticaret Artık Elektronik İmza İle
28.04.2014
A+
A-

DSC_2927

Türkiye Projeler Müdürü Berkan Çağlar, Selçuk Ticaret Odası üyelerine TNB Vakıf Şirketinin düzenlediği e-imza ile alakalı bilgi verdi.

Türkiye Noterler Birliği Vakıf Şirketi aracılığı ile Ankara’dan Selçuk’a gelen Proje Müdürü Berkan Çağlar, Efes Tiyatro Salonunda ticaret ile uğraşan vatandaşlara e-imza uygulamasını anlattı.

Selçuklu vatandaşları elektronik ortamda imza kullanmaya davet eden Berkan Çağlar, “Nitelikli Elektronik Sertifika’ya (NES) dayanılarak oluşturulan elektronik imza (e-imza) güvenli bir elektronik imzadır. 5070 sayılı elektronik imza kanunu uyarınca e-imza, el ile atılan imzayla aynı hukuki sonucu doğurur ve kişinin kimlik tespitinde büyük önem taşır” diyerek e- imzanın tanımını yaptı.

Elektronik imzaların içinde yer alan bilgileri maddelere döken Berkan Çağlar, “Nitelikli elektronik sertifika olduğuna dair ibare, sertifika sahibinin kimlik bilgileri, sertifikayı sağlayan ESHS bilgileri, imza doğrulama verisi, sertifikanın geçerlilik süresi ve seri numarası, ESHS’nin sertifikadaki bilgileri doğrulayan elektronik imzası” olarak belirtirken, elektronik imzanın kullanım alanlarını ise şöyle sıraladı; “Bankacılık işlemleri ve diğer finansal uygulamalar, kamu kuruluşlarında yapılan çeşitli başvurular ve yürütülen işlemler, elektronik yazışma ve sözleşmeler, elektronik haberleşmeler, sigortacılık işlemleri, hukuki işlemler, kurumsal kaynak planlama uygulamaları.

Elektronik imza paket fiyatı ise; 1 yıllık 155 tl, 2 yıllık 225 tl, 3 yıllık ise 285 tl olarak vatandaşa sunuldu.

Bir diğer konu olan Kayıtlı Elektronik Posta’nın (KEP) önemini vurgulayan Türkiye Projeler Müdürü Berkan Çağlar ifadelerini, “ KEP elektronik ortamda yapılan her türlü bildirim, ihbar, başvuru, dilekçe, ticari taraflar arasında yapılan yazışmalar, ihale, sözleşme evraklarının paylaşımı gibi birçok farklı içerikli bilgiyi güvenli ve hızlı bir şekilde karşı tarafa gönderir. Gönderi zamanı, gönderici ve alıcı kimlikleri, teslim edilme zamanı, okunma zamanı, içeriğin bütünlüğü gibi bilgilerden deliler oluşturularak 20 yıl boyunca saklanır. Böylece, KEP sisteminin kullanıcısı olan gönderici, elektronik postanın kendisi tarafından gönderilmediğini ve aynı sistemin kullanıcısı olan alıcının kendisine ileti gönderilmediğini iddia edememe durumundadır. Kep sisteminin bir elektronik postanın göndericiden alıcıya iletilmesi sırasında meydana gelen bütün işlemlere ilişkin tuttuğu kayıtlar delil mahiyetinde ve hukuki geçerliliğe sahip belgelerdir. Böylece gönderinin inkâr edilmesi ve evrakta sahteciliğin önüne geçilir” şeklinde kullandı.

Elektronik ortamda hukuki işlem yapmayı mümkün kılan Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) ile kayıtlı elektronik posta ve e-imza kullanımının yaygınlaştığını da belirten Berkan Çağlar, “MERSİS ile yeni şirket kurulumu, kuruluştan sonraki tescil ve ilanı gerektiren işlemlerden bilgi güncelleme, şirket birleştirme, unvan değişikliği gibi işlemleri, teşvik başvuruları, çalışan SGK kayıtları, vergi beyan ve ödemeleri gibi işlemler, online ortamda yapılabilecektir” dedi.

Kayıtlı Elektronik posta, e-imza ve Merkezi Sicil Kayıt Sistemi’ne ilişkin vatandaşa bilgiler veren Berkan çağlar, kendisine yönetilen soruları cevaplayarak, e imza oluşturmak isteyenlere ise kayıt formu doldurmalarında yardımcı oldu.

HABER: SEDA KONUK

DSC_2923

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.