site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Selçuk’ta Geçmiş Bugün İle Buluştu

Selçuk’ta Geçmiş Bugün İle Buluştu
05.09.2013
A+
A-

kent-bellegi-acilis1

Geçtiğimiz yıl 4 Eylül’de kapılarını ziyaretçilere açan Selçuk – Efes Kent Belleği Merkezi “Yeni Efesliler” sergisi ile bir kez daha vatandaşlar ile buluştu.

Bugünün kültürünü geçmişin köklü Selçuk kültürüne ekleyerek geleceğe aktarmayı hedefleyen Selçuk- Efes Kent Belleği birinci sergisinde Selçuk’un kronolojisini anlatırken ikincisi olan “Biz Yeni Efesliler” sergisi ile mübadele ile Selçuk’tan başka diyarlara göç edenleri ve ülkenin dört bir yanından Selçuk’a göç edenlerin hikayelerini vatandaşlar ile buluşturdu.

45. Selçuk – Efes Festivali kapsamında açılışı yapılan sergiye Selçuk Kaymakamı Ayhan Boyacı, Selçuk Belediye Başkanı Hüseyin Vefa Ülgür, Selçuk İlçe Emniyet Müdürü Fatih Çankaya, Paggaio Belediye Başkanı Vasilis Xoulogıs, Dion Belediyesi Başkan Yardımcısı George Farmakis ve meclis üyeleri, Nea Efessos Derneği Başkanı Yannis Dimitriadis ve dernek üyeleri, Dion Kültür ve Sanat Merkezi Dernek Başkanı Maria Grimoula, Radovich Belediyesi Başkan Yardımcısı Igor Çapuç, Siegburg Belediyesi Başkan Yardımcısı Martis Rosolius, Güzelçamlı Belediye Başkanı Özkal Yüksel,Selçuk Belediyesi meclis üyeleri,köy ve mahalle muhtarları,Selçuk’ta faaliyet gösteren  sivil toplum kuruluşları  ile Yunanistan, Makedonya, Almanya gibi ülkelerden gelen misafirler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Açılış öncesi konuşma yapan Nea Efessos “İraklitos”Kültür Derneği Başkanı Ioannis Dimitriadis,  “Bugün bizim için çok önemli bir gün. Çünkü bu diyarlarda atalarımız kendilerine miras kalan kültürlerini beraber ikamet ettikleri diğer halkların kültürü ile aşılayarak beraber yaşamışlardır. Bu  kültürel takas ile sadece bizim değil sizin Atalarınızın da toprakları da vuku bulmuş ve sonucunda bireysel ve toplumsal ifade ve yaşam şekillerini etkilemiştir. Halkımız bu toprakları ter ve yaş ile ıslatmış ve bu topraklar üzerinde şarkı söylemiş, dans etmiş, sevinmiş ve üzülmüştür. Bu toprak bizim ve sizin Atalarınızın kemiklerini kucaklamaktadır. Son on üç senedeki ilişkimiz, burada bulunmamız, sevindiğiniz zaman bizimde sevinmemiz, var olmamızın ve karşılaşmamızın değeri ve iyi olduğunun canlı bir kanıtıdır. Aynı zamanda barış içerisinde yaşamak ve müşterek olarak çalışmak için her birimizin ayrı ayrı bu yolun yoldaşı olduğunu da teyit etmiştir. Arkadaşlığınız ve bize göstermiş olduğunuz sevgi bizi de bu toprakların insanı yapmış ve insanı da daha da belirgin şekilde sevdirmiştir” dedi.

Başkan Ülgür ‘e övgü
Atalarının vatanında Selçuk Belediye Başkanı Hüseyin Vefa Ülgür’ün başkan olmasından mutlu olduklarını dile getiren Dimitriadis,“Sevgili Vefa vizyonu olan bir siyasetçi, temiz ve hoşgörülü bir insan olarak kendisini vatandaşlarının hizmetine sunmuştur. Mütevaziliği, insanlığı ve sıcak yürekliliği misafirperver bir toplumun aynası olmakla beraber aynı zamanda baş tacıdır, bu toplumun idealler ve değerler borsasında en iyi elçisidir.Bu toprakların görevi ışık saçmaktır ve belediye başkanı almış olduğu inisiyatif sayesinde ışıklar yakmaktadır, iletişim yolları ve dostluk ve işbirliği köprüleri kurmaktadır. Bu topraklarda yaşayanların yenilikçi ruhu hala ilham dağıtmakta, ve tarihi bilme sayesinde insanın mükemmelleşmesini ve kültürel başarılar sağlamasına araç olmaktadır. Bu da Belediye Başkanının ve vatandaşlarının geçmiş ile gemileri yakmanın yerine geçmişi bugüne bağlanmasını tercih etmeleriyle gerçekleşmiştir. Belediye başkanı ve çalışma arkadaşlarını tebrik ederim. Umarım bu oluşum kendi kalplerini ve kalplerimizi ısıtan ve yollarını aydınlatan fener olur” dedi.

Ülgür: “Tarih Yazacağız”
Açılışta ev sahibi olarak konuşma  yapan Selçuk Belediye Başkanı Hüseyin Vefa Ülgür ise,“Biz burada bu bellek ile geleceğimizi tarihe yazacağız. Işık saçarak alternatif bir tarih oluşturacağız. Bugün burada görünen dayanışmayı tarih kitaplarında görmek zor. Selçuk- Efes Kent Belleği’ni Türkiye’deki kent belleklerinden ayıran en önemli unsur belleğin eski eşya müzesi, etnografya müzesi olmamasıdır. Bu çalışma bizim köklerimizi, hikayelerimizi aradığımız bir çalışmadır. Burada yaşanmışlıklar vardır. Seslerden, şarkılardan, türkülerden, cümlelerden, hikayelerden  yola çıkarak farklı bir tarih kulvarı açıyoruz. Bunu da aslında biz değil sizler yapıyorsunuz. Birinci sergimiz Selçuk’un kronolojisini anlatıyordu. İkincisi ise Yeni Efesliler biz kimiz sorusuna cevap aradı. Önünüzdeki günlerde belleğin çok daha önemli işler yapacağına inanıyorum. Katkılarından dolayı emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Yerel tarihi ve göçler konulu Selçuk Kent Belleği’nin ikinci sergi de ziyaretçilerinin büyük beğenisini kazandı. İçinde kendi anılarını yansıtan fotoğrafları, video gösterilerini, Selçuk’un geçmişine dair objeleri görenler sergi ziyaretinin ardından Selçuk Belediyesinin hazırladığı Mübadele konulu “Eski Efesliler” ve Nea Efessos Derneği’nin hazırladığı  “Bir Dostluğun Tarihçesi” belgeselini izledi.

kent-bellegi-acilis2

YORUMLAR
  1. APASASLI 35920 dedi ki:

    kültür başkenti olacağız… tebrikler, misafirlerimiz hoş gelmişlerdir.

  2. ANONİM dedi ki:

    Eski festivallere geriye döndü Selçuk, ilçemize böyle festivaller yakışıyor. Sayın Başkana ve ekibine teşekkür ederim.

  3. Anonim dedi ki:

    Ne güzel,festivalden 2 kişi memnun kalmış !!!